Magazin

Adózási tippek

A határozatlan idejű munkaviszony megszüntetése felmondással

A munkaviszony megszüntetésének több módja van: felmondás, azonnali hatályú felmondás, közös megegyezés. Tekintsük át a most a felmondással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Tovább
Gyógyszerész helyettesítése, de hogyan?

Összefoglaló a 2003. évi LXXXIV. - Az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló törvény módosításáról

Tovább
Új autót vásárolna, lízingelne, esetleg bérelne? Segítünk!

A napjainkat jellemző hihetetlen mértékű drágulások miatt szinte minden vásárlást kétszer meg kell gondolnunk, legyen az egy egészen kis tétel vagy éppen egy komolyabb beruházás, ahol még lényegesebb, hogy minél körültekintőbben járjunk el. Nincs ez másképp egy autóvásárlás esetén sem, ezért röviden összefoglaljuk a lehetőségeket.

Tovább
Év eleji változások - 2023

Az idei év sem indulhat új kormányrendeletek, törvénymódosítások nélkül. Ebben a cikkben a legfontosabb változásokat, újonnan bevezetésre került kedvezményeket gyűjtöttük össze, valamint egy táblázatba foglaltuk a bérek alakulását, segítséget nyújtva ezzel a munkáltatóknak a kalkulációkhoz.

Tovább
Könyvelés zölden, út a papírmentes irodához

Egy kilogramm papír készítéséhez 2-3 kilogramm oxigént adó fa, 350-700 liter víz és 8 kilowattóra energia szükséges. Papírgyártásra fordítjuk a világ teljes energiafelhasználásának 4 százalékát.

Tovább
Munkaidő-beosztás

A munkaidő-beosztás elkészítése egy összetett, sok szabály ismeretét igénylő tevékenység. A munkaidő-beosztás szabályait, vagyis a munkarendet a munkáltató állapítja meg, övé a felelősség. Ezért a szakszerű munkaidő-beosztás készítése során szem előtt kell tartanunk pár fontos előírást.

Tovább
Nyugdíjas munkavállaló foglalkoztatása

A jelenlegi gazdasági helyzetben a munkáltatók minél több lehetőséget próbálnak megragadni a munkabérköltség csökkentésére, optimalizálására. Egyik módja ennek a kedvezményes munkavállalói csoportok foglalkoztatása, mint amilyen például a nyugdíjas dolgozó.

Tovább
Megbízási jogviszony

A gyógyszertár-vezetőkben gyakran felmerül a kérdés, hogy például a gyógyszerész helyettesítésekor milyen jogviszonyban lehet vagy éppen érdemes a helyettest foglalkoztatni. A munkaviszony mellett vannak más, munkavégzésre irányuló egyéb lehetőségek is, melyek közül most a megbízási jogviszonyt mutatjuk be.

Tovább
Külföldi munkavállaló foglalkoztatása

Külföldi állampolgárok Magyarországon csak meghatározott feltételek mellett dolgozhatnak. A munkavállalás engedélyköteles, ezért mielőtt alkalmaznánk egy külföldi munkavállalót, meg kell vizsgálnunk pár tényezőt. 

Tovább
Gyógyszerészhallgató gyakorlati képzése

A munkaerőpiacon jelenleg tapasztalható szakemberhiány utolérte a gyógyszertárakat is. Azonban van egy lehetőség, ami hosszútávon megoldást jelenthet a probléma enyhítésére. Ez pedig a gyógyszerészhallgató gyakorlati helyének biztosítása. Íme, néhány fontos dolog, amit a hallgatók fogadása előtt érdemes tudnia egy patikavezetőnek.

Tovább
Szakképzési munkaszerződés alapján foglalkoztatott tanuló

A szakképző iskolai tanulók gyakorlati foglalkoztatásának feltételei jelentősen átalakultak az elmúlt évben. A gyógyszertári asszisztens képzés részét képezi a közforgalmú gyógyszertárban teljesítendő gyakorlat, így megnövekedett a gyógyszertárak felé az ezzel kapcsolatos megkeresés. A cikksorozat első részében ebbe adunk betekintést.

Tovább
Az adomány

Kőhegyi Péter összefoglalója az adományokról

Tovább
Céges autó

Kőhegyi Péter összefoglalója a személyautók költségeinek áfa levonhatóságáról

Tovább
Adózási összefoglaló

Cikkünkben összefoglaljuk a fontosabb személyi jellegű kifizetéseket érintő 2022. évi adóváltozásokat.

Tovább
Határidők az alkalmazottak bejelentésére

Az alkalmazottak szabályszerű, megfelelő időben történő be- és kijelentése nagy odafigyelést igényel a gyógyszertárvezetők részéről. Ehhez nyújt segítséget rövid cikkünk.

Tovább