Magazin

Adózási tippek

Ajándékba bort? Lehet adómentesen is!

 

 

A veszélyhelyzet ideje alatt mentes az adó alól a közvetlenül a szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 9. § (1) bekezdése szerinti forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyestől palackozott kiszerelésben vásárolt, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, a Btv. 1. § 3. pontja szerinti borászati termék reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében, továbbá üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként történő juttatása.

Mit is jelent ez?

A rendelet 2023. november 16-tól lépett hatályba és a veszélyhelyzet végéig él, így a karácsonyi, évvégi ajándékozásnál is adható lesz.

A juttatás adózását az átadás időpontja határozza meg, így akár most is megvásárolható az ajándék, de abban az időszakban kell átadni, amire az adómentesség vonatkozik.

Az üzleti célú reprezentációra és üzleti ajándéknak megvásárolt, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel, vagy az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékek mentesülnek az adó megfizetése alól abban az esetben, ha a terméket közvetlenül az azt megtermelő borászattól vásárolják meg.

„Egyes meghatározott juttatásnak” számító reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátásban, valamint üzleti ajándékként, illetve csekély értékű ajándékként eddig is adható borászati termékek egy része adómentes 2023. november 16-tól.
Eddig az egyes meghatározott juttatások után 1,18-szoros adóalapra 15% szja-t és 13% szochót, azaz összesen 33,04% adót kellett fizetni, mostantól a rendeletben meghatározott borászati termékek mentesülnek az adó alól a veszélyhelyzet végéig. Borászati termék nem csak a bor lehet, hanem likőrbor, pezsgő, habzóbor, must, borecet, stb. is.

Az üzleti ajándék a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék (ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék, nyújtott szolgáltatás, valamint kizárólag erre szóló utalvány).

A csekély értékű ajándék pedig nyilvántartás mellett a magánszemélynek (vagyis a munkavállalónak vagy közeli hozzátartozójának is) adható juttatás, jelenleg évente egy alkalommal (2024-ben várhatóan évente háromszor lesz adható), legfeljebb a minimálbér 10%-áig, idén 23.200 Ft összegig. Tehát ha év közben még nem kaptak a dolgozók a munkáltatójuktól csekély értékű ajándékot, akkor karácsonyra kaphatnak akár fejenként 23.200 forintért adómentesen, például bort.
Nem kell, hogy egy palack legyen 23.200 Ft értékben, lehet pl. 4 palack, aminek az együttes értéke nem haladja meg a minimálbér 10%-át és egyidőben kerül átadásra, mivel egyszer adható évente. Nyilvántartást kell vezetni arról, kinek, mikor, milyen értékben lett átadva.

A nem reprezentatív vendéglátás például az, amikor a juttató cég a saját dolgozóinak rendez vendéglátást, szabadidős tevékenységet, mondjuk egy év végi borvacsorát.

A fogyasztásról szóló számlán érdemes tételesen külön feltüntetni az adott borászati terméket, hogy érvényesíteni tudjuk az adómentességet.
Természetesen minden esetben a munkáltató nevére szóló számlára van szükség akár ajándékvásárlásról van szó, akár vendéglátás keretében történik a juttatás.

Csak a termelőtől vásárolt palackos, eredetjelölt borászati termék adómentes jelenleg a rendelet szerint.

A rendeletből kiderül, hogy csak azon - juttatásként átadott - palackozott borokra vonatkozik az adómentesség, amelyeket a forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyestől vásároltunk, vagyis attól a bortermelőtől, pincészettől, ahol előállították azokat.
A boltban, borszaküzletben, bor-nagykereskedőtől, stb. vásárolt borra nem vonatkozik a rendelet.
KIVA adóalanyok esetében fenti juttatás után ugyan nem keletkezik szja fizetési kötelezettség, de egyes meghatározott juttatás címén meg kell utána fizetni a 10%-os kisvállalati adót.

Teszákné Páhány Mónika
Patikapartner Kft.

2023. december 11.