Magazin

Adózási tippek

Könyvelés zölden, út a papírmentes irodához

Egy kilogramm papír készítéséhez 2-3 kilogramm oxigént adó fa, 350-700 liter víz és 8 kilowattóra energia szükséges. Papírgyártásra fordítjuk a világ teljes energiafelhasználásának 4 százalékát.

Az elektromos adattovábbítás és adatarchiválás jelentősen kisebb környezeti terhelést jelent, mint a papír alapú munkafolyamatok.
Az elektronikus adatok feldolgozása kiküszöböli a gépelési hibát, csökken a hibalehetőség, nő az ellenőrzési folyamatok hatékonysága és gyorsasága. Egyszerűbbé válik a visszakeresés, a régebbi adatok kinyerése.
A nyomtató karbantartására, papírra, tintára, tonerre, postaköltségre, fizikai tárolásra költött pénzt meg lehet spórolni azzal, ha minimális papírhasználatra törekszünk, előtérbe helyezzük a digitális folyamatokat.

 

Hogyan tudunk papírmentes irodát kialakítani?

  • A papíralapú banki kivonatok kiválthatóak elektronikus kivonatokra. A modern könyvelési folyamatok az elektronikus kivonati fájlokat támogatják a papíralapúval szemben.
  • A havi zárások elektronikusan továbbíthatók a könyvelő részére. A patikai rendszerek lehetővé teszik az elektronikus küldést. Nincs szükség nyomtatásra, megszűntek a kinyomtatott zárási csomagok, ellenőrző listák.
  • A NEAK elszámolások is automatikusan továbbküldhetők a könyvelés részére. Nem szükséges a nyomtatás.
  • A bankok által küldött bankkártya terminálok elszámoló listái is igényelhetők elektronikus formában.
  • A jelenléti ívek, munkaidő nyilvántartások vezetése sem igényel már papírt. Elektronikus formában kitölthetők, biztonságos, zárt rendszeren keresztül azonnal a könyvelő rendelkezésére állnak az adatok. A listák áttekinthetők, hosszú távon rendelkezésre állnak, korábbi időszakok is gyorsan visszakereshetők.
  • A legnagyobb papír és irodaszer megtakarítást az elektronikus számlák befogadásával érhetjük el.

Az e-számla gyors, nem veszik el a postázási folyamat során, pár másodperccel a kibocsátás után már rendelkezésünkre is áll. Míg a papír alapú számla csak kinyomtatva, papír formájában minősül számviteli bizonylatnak, addig az elektronikus számla épp ellenkezőleg – csak digitális, fájl formájában elektronikus adatként őrizhető meg, ezáltal jelentős nyomtatási és postázási költséget takaríthatunk meg. Nem kell kinyomtatni, könyvelőhöz fizikai úton eljuttatni, elegendő elektronikusan továbbítani. A jó könyvelő szereti az e-számlát, gondoskodik annak feldolgozásáról, tárolásáról.

 

Kuklisné Bors Katalin Patikapartner Kft.

2022. december 28.

Csökkentsük együtt ökológiai lábnyomunkat!