Magazin

Adózási tippek

Új autót vásárolna, lízingelne, esetleg bérelne? Segítünk!

A napjainkat jellemző hihetetlen mértékű drágulások miatt szinte minden vásárlást kétszer meg kell gondolnunk, legyen az egy egészen kis tétel vagy éppen egy komolyabb beruházás, ahol még lényegesebb, hogy minél körültekintőbben járjunk el. Nincs ez másképp egy autóvásárlás esetén sem, ezért röviden összefoglaljuk a lehetőségeket.

Vásárlás

Amennyiben az autóvásárláshoz szükséges forrás rendelkezésre áll, a legracionálisabb megoldás a vétel. Ekkor nincs semmilyen fizetendő kamat, nincs folyamatosan jelentkező kezelési költség és az autó is azonnal a vevő tulajdonába kerül, afölött bármikor szabadon rendelkezhet.

 

Lízing

A vétel gyakran felmerülő alternatívája a lízing, főleg akkor, ha az autóvásárláshoz szükséges forrás nem áll teljes mértékben rendelkezésre. Lízing esetén meg kell különböztetnünk a zártvégű- és a nyíltvégű pénzügyi lízinget.

Zártvégű lízing esetén a lízingbe vevő a futamidő végén az autó tulajdonosa lesz, ez a konstrukció tehát egy részletekben történő autóvásárláshoz hasonlítható.
Hátránya, hogy:

  • itt is kell egy viszonylag magasabb összegű induló tőkével rendelkezni,
  • mivel vételről van szó, az ÁFA nem igényelhető vissza, ráadásul azt általában már az első részlettel egyidejűleg ki kell fizetni,
  • a tulajdonjog csak a futamidő végén kerül át a vevőre és nem a birtokbavétel napján, és
  • a lízingbeadónak jelentős összegű kamatot kell fizetni, ezáltal ez a megoldás nagyon drága.

Nyíltvégű lízing esetén a lízingbe vevőnek joga van dönteni a futamidő végén a vásárlásról, nem lesz feltétlenül az autó tulajdonosa, azaz ez a konstrukció a bérléshez (szolgáltatás i génybevételhez) hasonlítható a leginkább.
Előnye, hogy:

  • az egyes lízingdíjak ÁFA tartalmának a fele visszaigényelhető.

Hátránya azonban, hogy:

  • itt is van induló részlet, és ha a futamidő végén a vétel mellett dönt a lízingbe vevő, akkor az utolsó törlesztőrészlet (azaz a maradvényérték) ÁFA tartalmának 50%-a már nem igényelhető vissza, hiszen az már beszerzés és nem szolgáltatás igénybevétel,
  • a magas kamatlábak miatt a lízingbe adónak fizetendő kamatok jóval magasabb ráfordítást jelentenek, mint amit a visszaigényelhető ÁFA-val „nyerni” lehet.


Bár a zártvégű lízingnél lényegesen kedvezőbb, de a magas kamatlábak miatt jelen helyzetben ez a megoldás is meglehetősen drága.

Tartós bérlet

A fenti konstrukciókkal ellentétben itt a bérlő még a futamidő végén sem lesz a gépjármű tulajdonosa, tehát a futamidő végén nem keletkezhet az autó értékesítésével visszaforgatható tőke egy esetleges új autó vásárlására sem.
A bérleti díj és a hozzá kapcsolódó karbantartási költségek jelentős összegűek, tulajdonjog nélkül, így ez a legdrágább megoldás.

Összefoglalva

A magas kamatlábak miatt egyértelműen a legolcsóbb megoldás a vétel, de még a hitelfelvétellel történő autóvásárlás is kedvezőbb lehet, mint a lízing, mert kevésbé kötött annak felhasználása.

 

Kőhegyi Péter
Patikapartner Kft.

 

2023. május 8.

Kőhegyi Péter ügyvezető igazgató, Patikapartner Kft.