Magazin

Adózási tippek

Termékbeszerzés külföldről?

Manapság egyre többször vásárolunk kis hazánk határain túlról abban bízva, hogy ezáltal még bővebb választékhoz, esetleg jobb minőségű vagy kedvezőbb árfekvésű termékhez juthatunk hozzá, ezért érdemes kicsit körbejárni ezt a témát, mert nagyon változatos kimenetelei lehetnek egy-egy ilyen ügyletnek.

Nem mindegy például, hogy az adott terméket közösségen belülről vagy harmadik országból kívánjuk beszerezni. Nem mindegy az sem, hogy magánszemélyként vagy adóalanyként vásárolunk. Az azonban biztos, hogy ÁFA-t az ilyen vásárlások után is meg kell fizetni.
Mi most az adóalanyként történő árubeszerzések eseteit részletezzük.

Közösségen belüli ügyleteknél elengedhetetlen az EU-s (közösségi) adószám megléte, melyet bármikor ki lehet váltani egy adónyomtatvány kitöltésével.
A közösségi adószám felépítése országonként eltérő, Magyarországon a HU előtagból és az adószám első 8 számjegyéből áll.

A Közösség másik országából történő árubeszerzés esetén az ÁFA-t a Magyarországon érvényben lévő adókulcsoknak megfelelően Magyarországon kell megfizetni. Ezt az öszszeget azonban az adóbevallás benyújtásakor le is lehet vonni a fizetendő ÁFA végösszegéből.
A levonási jog feltétele, hogy mind az eladó, mind a vevő közösségi adószáma helyesen szerepeljen az ügyletről kiállított számlán, tehát nem elég a közösségi adószám megléte. Ha az adólevonási jog érvényesül, akkor tényleges pénzmozgással nem jár ez az ÁFA, egyszerre jelent fizetendő és visszaigényelhető tételt.

Harmadik országból történő termékbeszerzés esetén vámhatósági eljárás is van, tehát meg kell fizetni a vámot és az ÁFA-t is.
Ha a vámhatóság kivetéssel állapítja meg az adót, akkor abban szerepelni fog a fizetendő adó összege, és a befizetési határideje is.
Az így befizetett import ÁFA-t az adó-bevallásban már nem kell feltüntetni fizetendő adóként, de ha az előírt feltételek teljesülnek, az ÁFA ez esetben is levonható tétellé válik.

Az ÁFA (és a vám) mellett további fizetési kötelezettség is keletkezhet, mert a környezetvédelmi termékdíj alanya alapvetően a termék első belföldi forgalomba hozója vagy az első saját célú felhasználója.

Gyógyszerek külföldről történő beszerzése speciális eset, de nem adózási szempontból: a Magyarországon nem törzskönyvezett gyógyszerek kizárólag az NNGYK (régen OGYÉI) által kiadott nyilatkozat vagy engedélyező határozat (egyedi import engedély) birtokában szerezhetők be, illetve forgalmazhatók. Az orvos által felírt recept önmagában nem elegendő a beszerzési folyamat elindításához.

Az importált vagy a Közösségen belülről beszerzett termékek értékesítése ugyanúgy történik, mint a belföldről beszerzetteké, a magyar jogszabályoknak megfelelő adókulccsal.

Fent leírtak a leáltalánosabb eseteket mutatták be. Nagyon sok speciális eset létezik, ezért célszerű könyvelőjével konzultálnia minden ilyen ügylet előtt.

Kőhegyi Péter
Patikapartner Kft.

2024.június 19.

Kőhegyi Péter ügyvezető igazgató, Patikapartner Kft.