Magazin

Élettörténetek

Mojzesné Terray Orsolya

Bizalmat sugárzó gyógyszerész, magával ragadó színész

Szekszárdon a továbbképzésen Révész Piroska professzor asszony után Ambrus Rita egyetemi adjunktus tartott előadást. Várakozási idő alatt kíváncsiságból megkérdeztem: hová is igyekszik férjével színházba? „Bajára” – hangzott a válasz.

Hm-hm – gondoltam magamban – ismét tudomásul kell vennem igen alultájékozott vagyok. Ezek szerint Baján van színház?  - csak én nem tudom. „Mit játszanak?” – kérdeztem kíváncsian. Somerset Maugham: Színház című darabját, bár Rita csak a színház szót súgta, mert gondolta, csak tudom kinek a darabja. „Ki játssza Júliát?” – kérdeztem. Szégyen, de mindez a kíváncsi szóváltás a tanszékvezető előadása alatt történt. „Az évfolyamtársam” - volt a nagyon természetes válasz. Ez a felelet csak számára volt természetes, mert hallva válaszát számomra annyira érdekfeszítően hangzott, rá kellett jöjjek, ha évfolyamtársa Ritának a főszereplőt megszemélyesítő színésznő, az csak gyógyszerész lehet. Hogyan lehetséges ez? Kérdeztem magamban a Bibliából ismert egyszerű kérdést ismételve.„Hogy hívják az évfolyamtársad és hol dolgozik? Miért nem tudok én erről?” - Most már szünet lévén nyíltan folyt a diskurzus közöttünk. „Mojzesné Terray Orsolya”.

Kedves Olvasó megbocsátja nekem, hogy az igyekvő színház- és filmművészeti tájékozottságom bár hiányos, mégis magamban megállapíthatom, ilyen névvel valóban színpadon a helye a számomra ismeretlen kolléganőnek. Utána kell járni, meg kell ismerni – a kíváncsiság hajtott.

Most itt ül velem szemben, olyan, mint egy szobor, akit a szobrász befejezett, a kiegészítők is a megfelelő helyen, a fülbevaló hosszúsága is eltaláltatott. A „precíz patikus” még készült is belőlem!

Honnan származik a neved Orsi?
Édesapám valószínűleg francia gyökerekkel rendelkezik, Terray Gyulának hívják és gépészmérnök.

És Édesanyád? Hol születtél?
Ifjú Erzsébet tanár, de ruhaipari mérnökként végzett. Baján születtem, van egy testvérem, Boglárka, ő most két kisgyermekével van otthon, egyébként a Zeneakadémián tanít. Mind a ketten zenei általános iskolába jártunk, nemcsak ő, de én is kórustag voltam, szeretek énekelni.

Akkor hogy kerültél ilyen prózai pályára?
Baján a III. Béla Gimnáziumban Mezeiné dr. Kopasz Mária irányított a biológia fakultás felé, majd ehhez felvettem a kémiát, mert szerettem. Tulajdonképpen mindig vonzott a színpad, de Édesanyám azt mondta, kell egy komoly foglalkozás, azután majd meglátjuk! IV.-ben beadtam a jelentkezésem az orvos-, gyógyszerész- és tanári karra. Csak orvos és gyógyszerész karon felvételiztem, mert az ott elért pontszámom a tanárira is elegendő lett volna.

Miért Szegedet választottad?
Egyszerűen azért, mert ott kémia és nem fizika volt a felvételi tárgy. De nem bántam meg, szerettem és jelenleg is szeretem Szegedet.

Hogy telt el az 5 év?
Minden hétvégén utaztam haza, mert a városi kórusban próba volt péntekenként. Nagyon komolyan vették a próbákat, és sikeresen léptünk fel. Sajnos egy éve már nem járok az „Ad Libitum” amatőr kórusba – nincs időm.

Beszéljünk először a „komolyabbik” pályáról, hova mentél dolgozni?
Természetesen haza Bajára, ott van a családom, barátaim. A Kórházba kerültem, Pápay Tamás főgyógyszerész úr és Kiss Zsuzsa doktor keze alatt dolgoztam.

Hála Istennek mind a kettőjüket ismerem, Tamással órákat tudtunk beszélgetni a szakmáról, a világ dolgairól, Zsuzsa precizitása pedig híres a szakmában.

Közforgalmú patikában dolgoztál?
Igen, a Kígyóban, most pedig a Pingvint vezetem. Igen jó eredménnyel dolgozunk, nagy létszámmal és nagy a forgalmunk.

Térjünk vissza a művészethez.
1997-ben Ottmár Attila, aki jelenleg is rendez bennünket, szervezett egy jótékonysági musical előadást a Bajai Szent Rókus Kórház Gyermekosztálya számára. Olyan jól sikerült, meg kell ismételni a gálaműsort azóta is, más programmal. 2001-ben már komplett musicalt mutattunk be, Zónai Tibor: A kulcs c. musicaljét, ennek főszerepét játszottam.

Ebben az időben a magánéletedben is kopogtatott a szerelem.
Igen, megismerkedtem egy társaságban Mojzes Zoltán szintén bajai születésű fiúval. Összeházasodtunk, és éljük a mai fiatalok nem könnyű, kihívásokkal teli életét.

Meséljél a színházi életedről!
A bajaiak nagyon örülnek a bemutatóinknak, mert Baján nincs kőszínház, így állandó társulat sincs. A mi társulatunk Bajai Fiatalok Színháza néven működik, immáron 19 éve. Egy bajai cég bérletsorozatot ad ki vendég társulatokkal, például budapestiek, kecskemétiek jönnek, nekünk is van egy előadásunk a bérletben. A közönség véleménye szerint nem maradunk el az élmény-, illúzióteremtés, valamint a bemutatókra való komoly felkészülésben a hivatásos színészek mögött, sőt… Vízi színpadunk van a Sugovicán, ott musicalt és operettet énekelünk.

Kik a szereplők?
Hétköznapi emberek, akik dolgoznak, este próbálnak és szórakoztatnak tiszta szívből.

Kik a statiszták?
A Bajai Színistúdió növendékei, akik Ottmár Attila drámaóráin tanulnak. Nagyon lelkesek, tele vannak kíváncsisággal.

Milyen darabban játszottál még?
Prózai szerepeim voltak:
Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk (Nemecsek Édesanyja)
Claude Magnier: Oscar! (Sofia Provolone)
Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Hófehérke és a hét törpe (Mostoha)
Örkény István: Tóték (Tótné)
Shakespeare: Sok hűhó semmiért (Beatrice)
Nancy H. Kleinbaum: Holt költők társasága (Mrs. Perry)
Somerset Maugham: Színház (Júlia)

Zenés szerepeim:
Zónai Tibor: A kulcs (Rosalina)
Déry T. – Presser G. – Adamis Anna: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (Marianne)
Móricz Zs. – Kocsák T. – Miklós T.: Légy jó mindhalálig (Doroghyné)
Eisemann M. – Zágon I. – Nóti K.: Hippolyt, a lakáj (Julcsa)
Dan Goggin: Apácák (Mária Roberta)
Molnár F. – Kocsák T. – Miklós T.: A vörös malom (Rex)
Andrew Lloyd Webber – Tim Rice:  József és a színes szélesvásznú álomkabát (Narrátor I.)

Jövőre jubilálunk, és erre az ünnepre mindenki maradandó emléket akar hagyni a nézők lelkében. Úgy a szereplőink, mint Ottmár Attila rendezőnk, és Dr. Kelemen Veronika produkciós menedzserünk.

Mit mutattok be?
Ismételjük a Színház c. regényből adaptált Julia, Julia! című darabunkat és a József és a színes szélesvásznú álomkabát c. musicalt. Emellett új bemutatóval is készül a társulat Egy asszony illata címmel, ami Giovanni Arpino regénye (Parfum de femeie) és az 1992-es azonos című amerikai film alapján készül majd. A 2010-es évben társulatunk sikerdarabja volt a Hippolyt, a lakáj, így azt is ismét színre visszük. Ezek mellet pedig a „szokásos” éves musicalgálánk is megrendezésre kerül, valamint szeretnénk egy mesejátékot is bemutatni, hiszen az idei évad előtt többször is sikeresen szerepeltünk a gyerek-bérletsorozatban is.

Kedves Olvasó, eszembe jut a nagy film, amit a Színház című regényből rendeztek, megnéztem, csodálatos volt Lili Palmer és Charles Boyer főszereplésével.
Az én kolléganőm is tudja, vonzza a tekintetet és amit akar, azt el fogja érni, a hódoló tekintetekhez hozzászokott, legyen az beteg, páciens vagy néző akitől ez őfelé irányul.

Sok sikert kívánunk mind a két „fronton” és a magánéletedben! Teljesüljön minden titkolt és nem titkos vágyatok!

G.M.A.

2015. szeptember