Magazin

Élettörténetek

Dr. Muzsik Réka gyógyszerész

Szentes, Hódmezővásárhely, Bangkok, Szentes

Egy érdeklődő emberben mindig van egészséges kíváncsiság, mert ha nincs… ezt ne taglaljuk. A jelen esetben hallunk valakiről valamit, ha nem ismerjük, óhatatlan, hogy ne képzeljük el. Velem is ez történt, a kolléganőmtől, Kiss Edit kereskedelmi képviselőtől hallottam, Szentesen van egy gyógyszerésznő (ha én meséltem volna róla azt mondanám egy kislány), aki magyar bajnok lett. Milyen bajnok? Itt kezdődött az utánajárás, az időpont egyeztetése – de a találkozás nem akart létrejönni, hol ezért, hol azért. Végül sikerült!

Számomra tanulságos volt a bajnok kolléganő, mint látvány és mint ember. Nem volt óriás, nem volt kigyúrt testű, és mert szép és megnyerő, és mert megismertem, nem mondhatom, hogy az emberből hiányzik bármi, ami lényeges - gondolhattam volna, ha az a valami hiányozna, nem lenne diplomás gyógyszerész. 
A látvány egy dolog, de a megjelenése a szeme: határozott, egyenes tekintete, és a tudatos megfogalmazása magáról, a múltjáról, a jelenéről és a jövőjéről - lenyűgöző.

Örülök, hogy végre szemtől szemben ülök Veled Rékám. Kíváncsian várjuk, hogy meséljél az életedről, melynek igencsak kezdetén jársz.
1985-ben,  Szentesen  születtem.  Édesapám  Muzsik  László,  jármű  műszaki  vizsgabiztos. Édesanyám Kis-Kása Etelka, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház Vérellátó Osztályának vezető asszisztense (azért mégis van valami egészségügyi kötődés!). Van egy testvérem, Kristóf, aki még tanuló. Az általános iskolát Szentesen a Petőfi Sándorról elnevezett iskolában végzetem el.

Mindjárt eszembe jutott, hogy bizony Szentesen nagyon erős a művészetek oktatása, hiszen ha a klasszikus táncversenyeket, vagy a latin táncot nézzük, a Szilver Táncsport Egyesület mindig dobogós. Nagyon sok neves művész indult onnan, az ott kapott csodálatos  alapokra  építve  pályájukat  (pl.  Gáspár  Sándor  és  Tibor,  Badár  Sándor, Kőhalmi Zoltán, Pitti Katalin, Alföldi Róbert, Hevesi Tamás, Zsédenyi Adrienn, Lajtai Katalin, Kasza Tibor, stb.).

Így természetes volt a felelete Rékának arra a kérdésemre, a tanuláson kívül még mivel töltötte az idejét?
Édesapám zene iránt érdeklődő családból származik, hegedül, gitározik, így én ének-zene osztályban tökéletesítettem a hallásom. Csellózni tanultam és az énekkar tagja voltam. A Horváth Mihály Gimnáziumba mentem tovább, de ott már célzottan biológia szakos osztályba jelentkeztem.

Miért választottad a gyógyszerész kart?
Nehéz volt választanom, mert minden tantárgyból kitűnő voltam, nem volt kedvencem és óvodás koromtól táncoltam. Vass Sándornál kezdtem, aki szintén szentesi származású táncpedagógus,  az  NRG  tánciskola  és  a  VSG  kamarabalett  vezetője.  Ő  a  Mester,  aki megadta számomra a TÁNC és ezzel együtt az ÉLET alapjait! Hálás vagyok, hogy már ennyire fiatalon rájöttem a művészi önkifejezés erejére. Éppen ezért a csellózás is nagyon érdekelt, mert az egyik legkifejezőbb hangszernek találom…

Így kézenfekvő volt, hogy mivel a tánc és a zene érdekel, akkor a „művészi kifejezésekre” épülő gyógyszerész kart kell megcélozni, mert vagy a molekula szerkezete és hatása közötti összefüggés teszi kifejezőbbé ének, vagy tánctudásod, vagy az elmélyült szerkezetkutatás segít a zenei kifejezések igazi megértéséhez. Felvettek elsőre, ugye?
Igen, kollégista lettem, de sokat jártam haza. Otthon láttam a munka tiszteletét, a szüleimnek mindenért meg kellett dolgozniuk. Nekem is, én sem kaptam semmit ingyen az életemben, úgy látszik ez öröklődik.

Az egyetemen is tudtál énekelni, táncolni, zenélni, vagy valami más töltötte ki azt a tudom nem sok szabadidőd?
A tánc az egyetemen is az életem szerves részét képezte. Sok fellépésünk volt, mellette olykor besegítettem a kisebb növendékek táncképzésébe is. Tulajdonképpen már ekkor körvonalazódni látszott, hogy nem a gyógyszerész szakma lesz az egyedüli állomás az életemben. Hisz mostanság is egyre több emberrel foglalkozom csoportos tréningek keretében a fő hivatásom mellett. Jelenleg fitnesz edzőként és bodyART basic trénerként is dolgozom.

Mi ennek a tréningnek a lényege?
Ez egy új szemléleten alapuló tréning, mely szerint a test a lélek és a szellem együtt, szinergiában edződik. Ha e három dolgot végre egységes egészként kezeljük, akkor napról napra láthatjuk a pozitív változást önmagunkon, a testünkön, a lelkünkön, az emberi kapcsolatainkon, a munkához, a hobbidhoz való hozzáállásunkon. Ezeken az órákon végre csak magunkra fókuszálunk, így könnyebben megérezhetjük/ megérthetjük, hogy mi miért történik az életünkben. Rátalálhatunk új célokra, új álmokra, melyeket eddig elnyomtunk magunkban!

Volt kedvenc oktatód az egyetemen?
Igen, ifjabb Regdon Géza egyetemi docens úr, tőle a szakmai hitelességet lehetett ellesni. Illetve Kata Mihály professzor úr, aki ugyan nem tanított, de amikor hírét vette, hogy magyar bajnok lettem, akkor gratulált. Az hatott meg, hogy a napi történések az érdeklődését felém irányították és örült a sikereimnek.

Szerintem az igazi pedagógus, a főnök és az elkötelezetten szakmának élő „nagy” ember arról ismerszik meg, hogy a keze mindig az ütőeret tapintja, és a kicsinyes irigység hályogként nem vakítja el tisztánlátását.

Mikor végeztél, hová vitt az utad, és szakmai előrehaladásod mely területen történt?
2009-ben végeztem és mindjárt Szentesre mentem haza. Pingvin patikában kezdtem el dolgozni. Elvégeztem a gyógyszerellátási szakgyógyszerészit szintén Szegeden, és 2015. szeptembere óta vezetőnek neveztek ki abban a patikában, ahol előzőleg is dolgoztam.

Közben újabb és újabb területeket akartál megismerni. Úgy érzem bár fiatal vagy, de már rájöttél az egész embert kell nézni, nem a részeket, beszélgetni kell vele, figyelni kell rá és akkor rájössz, hogy igaz az a mondás, hogy „Ép testben ép lélek” – „Mens sana in corpore sano”.

Az igazi nagy gyógyítók, tudósok életét végigkísérték a művészetek. Ahogy a zene és a gyógyítás kapcsolatát tette élete középpontjába Albert Schweitzer, vagy a hit és az emberszeretet irányította az orvos, az irgalmas szamaritánus Dr. Batthyány-Strattmann László herceg kezét és szívét. De hála Istennek vannak olyanok is, akik ugyan nem lettek világhírűek, de a kis közösségük hálás szívvel gondol rájuk, mert ők az elhivatott gyógyítók.

Vallom és hiszem, hogy kell foglalkozni az emberekkel, és az elért eredmény visszahat a szakemberre, nem engedi, hogy kiégjen. Segít abban, hogy tudatosabban éljek, példát mutassak a környezetemnek és tanácsot is tudjak adni. Elvégeztem az IWI Nemzetközi Fitnesziskola táplálkozási tanácsadó tanfolyamát, majd fitness instruktor végzettséget szereztem. 2016-ban a BodyArt School Hungary bodyart basic trénere lettem. Fitness- testépítő versenyeken vettem részt, 2014-ben Hódmezővásárhelyen III. helyezett, 2015- ben II., majd még ebben az évben az őszi szezonban I. helyezést értem el a magyar bajnokságon. Ugyanezen évben, Bangkokban a Világbajnokság III. helyezését hoztam el.

Nagyon szépen haladtál felfelé. Tovább már nincs?
Jelenleg úgy érzem, hogy befejeztem. Egy versenynek sok szubjektív tényezője van. Az ember sosem tudja kinek mi az autentikus, az egészséges, a hiteles. Szép volt, eredményes volt a sok munka, de szeretném most már a tapasztalatokat és a tanultakat átadni azoknak, akik kíváncsiak a foglalkozásokra, amiket tartok. Látom a szemedben a kérdést: hol és mikor? Nem a patikában, és nem munkaidő alatt, hanem külön időpontokban. Abban, hogy elfogadjanak, sokat segít a gyógyszerész végzettségem és a bajnokságokon elért eredményeim. Fel akarom hívni a figyelmet arra, hogy az emberek ne passzívan csak a gyógyszerektől várjanak eredményt, hanem tegyenek annak érdekében, hogy az eredmény látványos és - a „jól érzem magam” fizikai és lelkiállapotra utalás - harmonikus egységben jelenjen meg a tenni és akarni vágyók életében. Persze a sikeres munka eredménye érdekében a hitelesség, a példaadás bármilyen síkon segíteni fog!

Úgy legyen! Köszönöm a beszélgetést, remélem 5 év múlva már a kitűzött célod tapasztalatait fogod végeláthatatlanul sorolni.

G.M.A. 

2017. április