Rólunk

Hírek, közlemények

Logisztikai fejlesztések Polgáron: zöldmezős beruházástól az automatáig

Interjú Dr. Balázs Zoltánnal, a PHOENIX Pharma Zrt. Logisztikai Igazgatójával

Egy kis történelem a korabeli leírásokból. 1999-ben jártunk, amikor a PHOENIX már ismert és elismert volt a hazai gyógyszerkereskedelem piacán. A piaci részesedésünk folyamatosan nőtt, és egyre több patika választott minket fő beszállítójának az észak-keleti régióban is. A PHOENIX Pharma Zrt. Igazgatóságának az volt a célja, hogy a gyógyszerek gyorsan és zökkenőmentesen jussanak el Magyarország e fontos régiójába is, ezért megszületett a döntés a Polgári Kereskedelmi Központ létrehozásáról. Azóta eltelt 20 év sorozatos fejlesztésekkel övezve, és most ismét egy fontos mérföldkő következik a telephely életében. Erről kérdeztük Dr. Balázs Zoltán logisztikai igazgatót.

Az egykori zöldmezős polgári beruházásról szóló  döntés körülményeit tehát ismerjük, de az is tudható, hogy Ön már a kezdetektől aktívan részt vett a telephely építésében.

2000-ben kezdődött az építkezés, pont akkor, amikor megérkeztem a PHOENIX-hez. Az első feladataim egyike a Polgári Kereskedelmi Központ logisztikai kialakítása és beindításának irányítása volt. Speciális feladat volt ez, hiszen a szakmai tervezési munkálatok során figyelembe kellett venni, hogy a telephely egyedi specialitásokkal rendelkezik. Például több évtizedes fenyőfákkal és egy múlt századi dohányszárítóval is. Ezeket megőriztük épségben, 2001. április 1-jén pedig megtarthattuk a kereskedelmi központ hivatalos megnyitóját. Mindez egy 600 millió Ft értékű zöldmezős beruházás keretében  valósult meg, mely egy kb. 3.000 m2-es raktár és egy 350 m2-es iroda felépítését jelentette a kornak megfelelő technológiával felszerelve, amin elsősorban egy ún. passzív pálya megvalósítását kell érteni.

Mekkora forgalmat bonyolított akkoriban Polgár?

Az első hónapban a forgalom 227 millió Ft, a napi tételszám átlagosan 3.500 volt. Ezek a számok inkább csak amolyan történelmi érdekességek, össze sem vethetők a mai teljesítményadatokkal.

Mi történt az elmúlt 20 évben?

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Polgári Kereskedelmi Központ a létesítése óta fokozatosan egyre nagyobb szerepet vállal az észak-keleti régió gyógyszerellátásában. Vevőink bizalmának és a kollégáink nagyszerű munkájának köszönhetően az innen ellátott három megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár- Bereg és Hajdú-Bihar) gyakorlatilag a nulláról indulva ma már minden harmadik doboz gyógyszert mi szállítjuk a gyógyszertárakba. A fejlődést technológiai fejlesztés is követte 2008-ban, amikor egy KNAPP célvezérelt pályát alakítottunk ki és Bütema kézi számítógépek bevezetésével tettük gyorsabbá és pontosabbá a gyógyszerek komissiózását.

Mekkora ma a polgári telephely teljesítménye?

A jelenlegi havi forgalom átlagosan már 3,5 milliárd Ft fölött van, a napi tételszám pedig 35.000 körül alakul. Míg az indulás évében 7.000 cikk volt készleten, ma ez már meghaladja a 12.000-et.

Ebben az évben volt egy felejthetetlen március is, mit jelentett ez Polgáron?

A COVID első hulláma kapcsán tapasztalt lakossági felvásárlási láz során hatalmas nyomás nehezedett a gyógyszertárakra szerte az országban. A PHOENIX kereskedelmi központoktól azt kértük, hogy minden erejükkel segítsék a gyógyszertárak munkáját. A patikák visszajelzései alapján ebben a rendkívüli helyzetben megfelelően vizsgáztunk, köszönhetően elsősorban kollégáink megfeszített munkájának. Polgáron például márciusban napi 58.000 tételt dolgoztak fel a munkatársaink, ami közel 70%-kal több, mint a megszokott volumen. A rendkívüli helyzet természetesen rámutatott arra, hogy az egyébként is növekvő igények mellett fel kell készülnünk az extra terheléssel járó időszakokra is.

Milyen intézkedésekkel lehet segíteni a logisztikai munkát?

Például ésszerű beruházásokkal! Igazgató kollégá-immal készítettünk egy tervet három raktárunk technológiai fejlesztésére, amit a tulajdonosunk is támogatott. Ennek megfelelően Polgáron, Kecskeméten és Fóton komissiózó automatákat építünk a raktárainkba, amelyekkel gyorsabban és precízebben fogunk tudni dolgozni. Sőt, ez lehetővé teszi majd a még jobb logisztikai szolgáltatás nyújtását a rendkívüli erőfeszítéssel járó időszakokban is. A három beruházás összértéke meghaladja a 2.500 millió Ft-ot, ez az utóbbi évek legnagyobb beruházása a hazai gyógyszer-nagykereskedelemben!

Polgár tehát időben az első telephely a három közül, ahol  elvégezték az automata beépítését?

Igen, sőt Polgáron egy kétlépcsős beruházást valósítottunk meg. Először, még 2019-ben megnöveltük a raktárterületünket mintegy 1.400 m2-rel, ami lehetővé tette a tároló és komissiózó kapacitásunk növekedését. Ezt követte 2020-ban az automata beépítése az újragondolt, optimalizált raktári folyamatoknak megfelelően. A legfontosabb célunk az, hogy vevőink rendeléseit minél hamarabb és minél pontosabban tudjuk kielégíteni, gyorsabban jusson el hozzájuk a megrendelt áru, és ők mielőbb elláthassák a lakosságot.

Milyen technológia került beépítésre?

Egy 1.632 csatornás automatát (A-frame) és egy célvezérelt pályát építettünk be a raktárunkba, amelynek segítségével jelentősen növeljük az automatizáltsági fokot. Polgáron automata rendelésindítás üzemel, azaz a komissiózási sorrend az egyes szektorok leterheltsége és a túraindulások alapján számítógép segítségével kerül meghatározásra. Egy automata ládatetőrakó berendezés is kiépítésre került, azaz a komissiózás után a láda emberi munka nélkül kerül szállításra kész állapotba.

Mekkora beruházási értékről beszélhetünk?

A 2019-ben megvalósított raktárépítéssel együtt a polgári fejlesztés értéke egyedül meghaladja az 1.000 millió Ft-ot, amely kizárólag saját erős beruházást jelent.

Mikor indul az új rendszer, és mit jelent mindez a gyógyszertáraknak?

Teljes kapacitással – „élesben” –, várhatóan 2020 december elején indul a rendszer, izgatottan várjuk az üzembe helyezést. Tervezünk egy kisebb belső átadó ünnepséget is, ám ennél talán még fontosabb esemény lesz az, amikor a COVID miatti veszélyhelyzet megszűnése után be tudjuk mutatni vevőinknek a megújult telephelyünket és raktárunkat.


A megnövelt raktárterület és az új technológia használatba vétele után Polgár áteresztőképessége lényegesen megnő, kapacitása a legnagyobb, fóti raktárunkhoz lesz mérhető. Abban bízunk, hogy az új technológia segítségével még pontosabbak és gyorsabbak leszünk a gyógyszertári igények kielégítése terén, és hogy az esetleges extra körülmények kialakulása esetén képesek leszünk a megszokott szolgáltatási színvonal közelében maradni.

Egyszóval reméljük, hogy a gyógyszertárakban is érezhető lesz a pozitív változás. Biztos vagyok benne, hogy az egyébként is magas színvonalú magyar gyógyszerellátásnak egyik fontos centruma lesz a PHOENIX Polgári Kereskedelmi Központja.

Hogy érinti mindez a munkatársakat?

Ami a munkatársainkat illeti, az első szó a köszöneté. Polgári kollégáink az első perctől kezdve támogatták az építkezést és segítették a munkát. A beruházás megvalósítása alatt a raktári folyamatok átmenetileg gyakran változtak, amit úgy kellett lekezelnünk, hogy a vevőink ebből semmi negatívumot ne érzékeljenek. Az új technológia tesztelése pedig jelentős többletterhet rótt a kollégáinkra, akik nélkül nem tudtuk volna a fejlesztést megvalósítani. Az üzembe helyezés után a kollégák részben új feladatokkal találkoznak majd, amivel egyidőben a fizikai terhelésük csökken.

Végül, ha már az interjú elején szóba kerültek a polgári fenyőfák és az a múlt századi dohányraktár… Megvannak még?

Természetesen. Ezek olyan értékek, amelyeket továbbra is meg kell őriznünk.


-pzs-

2020. december 3.