Rólunk

Hírek, közlemények

Izgalmas és aktív év előtt a PHOENIX

Gyógyszerpiaci folyamatokról és a PHOENIX 2023-as eredményeiről és kihívásairól beszélgettünk Kaló Tamás Vezérigazgatóval. A beszélgetésen Tamás megosztotta velünk azt is, hogy a PHOENIX-nek milyen tervei vannak az előttünk álló évre vonatkozóan.

 

Tamás, kezdjük az interjút egy visszatekintéssel 2023-ra. Hogy élte meg személyesen a múlt évet?

Alapvetően pozitív beállítottságú vagyok, így nagyon bíztam abban, hogy 2023-ban csillapodnak majd azok a nehézségek, amelyekkel a világ 2020 óta szembesül.
Nagyon örülök, hogy a Covid helyzet valóban enyhült, azonban a szomszédunkban zajló háború, a gázai konfliktus és a gazdasági recesszió is sok aggodalommal tölt el. Ritkán nézünk szembe egyszerre ennyi súlyos külső problémával, amelyekre sajnos egyénileg nem lehet megoldást találni.
A mindennapok során azonban azt is észreveszem, hogy a sok kihívás megtanít minket másképp gondolkodni, tudatosabban élni, felkészülni a nehézségekre és talán jobban örülni a sikereinknek és megbecsülni azt, amink van.

Mi jellemezte a gyógyszerpiacot 2023-ban?

A gyógyszertári szegmens értékben növekedett ugyan, azonban ez a növekedés 5-6%-kal alacsonyabb volt, mint az infláció. Sőt a növekedés alapvetően kisebb lett volna, ha nem kerül át néhány nagyértékű készítmény az intézetiből a gyógyszertári ellátásba.
Az év legmarkánsabb változása azonban az volt, hogy dobozban 3-4%-kal csökkent a piac, hiszen a vásárlóerő általános csökkenése miatt a betegek kevesebb OTC gyógyszert, étrend-kiegészítőt és egyéb készítményt vásároltak. A gyógyszerellátási rendszer minden szereplőjére nagy terhet rótt a rekordmagas infláció, a gyártókat pedig külön sújtotta az ún. extraprofitadó.

És milyen volt a PHOENIX számára az elmúlt időszak?

Nehéz évünk volt nekünk is, de azt látom, hogy jól működtek az önvédelmi intézkedéseink. Mindenekelőtt hatalmas köszönettel tartozom a PHOENIX-es munkatársaimnak, akik ebben az évben is óriási erőbedobással és nagy szakértelemmel látták el közös feladatainkat.
2023-ban több mint 180 millió doboz (!) gyógyszertári készítményt vettünk át, tároltunk raktárainkban és szállítottunk ki a gyógyszertárakba és kórházakba.
Ez minden egyes munkanap 800 ezer doboz szakszerű, a gyógyszerbiztonsági előírások maximális betartása melletti kiszolgálását jelenti. Óriási szám, óriási felelősség mindez!
Gyógyszerszállító autóink naponta 50.000 km-t tesznek meg raktáraink és a gyógyszertárak, kórházak között. Ez jelképesen azt jelenti, hogy a PHOENIX-es gépkocsik minden egyes nap körbejárják az Egyenlítőt, ami 40.000 km, plusz még elmennek Kecskemétről mondjuk San Franciscoba úgy, hogy közben megállnak minden gyógyszertárnál és kórháznál és átadják a megrendelt készítményeket.
Nagyon büszke vagyok PHOENIX-es munkatársaimra, akik folyamatosan magas színvonalon tudják ellátni ezt a nehéz feladatot!

Mennyire meghatározó a PHOENIX szerepe jelenleg a hazai gyógyszerellátásban?

A gyógyszerészek bizalmának köszönhetően a PHOENIX a hazai gyógyszertárak elsőszámú nagykereskedő partnere. Nagyon hálás vagyok minden gyógyszerésznek, hiszen amellett, hogy nap mint nap a mi szolgáltatásainkat választják, folyamatosan segítenek minket visszajelzéseikkel és tanácsaikkal.
Kollégáimmal együtt fontos feladatunknak tartjuk, hogy a logisztikán túl kidolgozzunk olyan szolgáltatásokat, amelyekkel támogatni tudjuk a gyógyszertárakat a versenyképességük megtartásában.

Néhány éve indítottuk el kórházi üzletágunkat, ahol egyre több tapasztalatot szerzünk. A kórházak örömmel fogadtak minket, és ma már minden hatodik dobozt mi szállítjuk nekik a vényforgalmú és az intézeti gyógyszertárakat is beleértve. Nagyon örülünk az erősödő szakmai együttműködésünknek!

A kórházak lejárt tartozásai érintik a PHOENIX-et?

Sajnos igen, a hatalmas adósságállomány valóban beárnyékolja az örömünk. Mi minden egyes nap pontosan, szakszerűen szállítjuk a megrendelt gyógyszereket, a kórházak többsége azonban az alulfinanszírozottság miatt nem tudja kiegyenlíteni azok ellenértékét a szerződésben vállalt határidőre.
Értjük a felelősségünket és nagyon örülünk annak, hogy a kórházi vezetők és gyógyszerészek visszajelzései alapján a gyógyszerlogisztikai szakértelmünkkel és országos infrastruktúránkkal hatékonyan tudjuk támogatni az intézmények munkáját. Ugyanakkor nagy megnyugvást hozna nekünk is, ha a betegellátás biztonságának fenntartása érdekében a működtető megoldást találna a finanszírozásra.

Az intézeti gyógyszertárak tervezett új működési modellje megoldást kínál majd erre?

Erre a kérdésre a részletszabályok ismeretében lehet majd csak válaszolni. Mivel azonban rengeteg kérdés nyitott még az új működési rendszerrel kapcsolatban, jelenleg nagy a feszültség a kórházakban, de a közforgalomban, a nagykereskedelemben és a gyártóknál is. Bízom abban, hogy 2024-ben kialakul egy minden érintett számára elfogadható megoldás. A mi dolgunk az, hogy professzionális nagykereskedelmi szolgáltatással támogassuk a kórházakat, ezen fogunk dolgozni a jövőben is.

Mik voltak a legfontosabb események a PHOENIX-nél 2023- ban?

Nagyon örülök annak, hogy 2023-ban sikerült tovább erősítenünk a gyógyszerészekkel való kapcsolatainkat szakmai és nem szakmai téren egyaránt. A logisztikai szolgáltatásunk alapvetően stabilan működött. A célunk az volt, hogy az utóbbi években bevezetett optimalizációs intézkedések segítségével sikerüljön úgy megbirkózni a rendkívüli energiaárak, a tartósan magas üzemanyagár, az infláció, a szűk munkaerőpiac, a magas kamatok okozta nehézségekkel, hogy abból a vevőink a lehető legkevesebbet érzékeljenek.

Év elején indult el megújult partneroldalunk a PHOENIX VIP (Vevői Internetes Portál), ami gyorsan nagy látogatottságot ért el, hiszen egyfajta digitális kapocsként szolgál a gyógyszertárak és a PHOENIX között. Az oldalon a közös ügyeinkkel kapcsolatos minden fontos információ néhány kattintással elérhető a gyógyszerészek számára.

Minden második évben végzünk egy átfogó Vevői Elégedettség- felmérést, ahol a gyógyszerészek értékelik a PHOENIX szolgáltatásait és az egyes területeink teljesítményét. Óriási köszönet a 875 gyógyszerésznek, akik megosztották velünk a tapasztalataikat és segítettek nekünk tovább javítani a szolgáltatásainkat.

A Szimpatika partnerprogramunkat sikerült továbbfejleszteni, 2023-tól egyedi és modern gyógyszertári portál kialakítással és egy úgynevezett Szimpatika Digitális Kijelzővel is támogatjuk a gyógyszerészeket. Nagyon sikeres mindkét kezdeményezés, továbbra is nagy az érdeklődés e megoldások iránt.
December elején egy jubileumi rendezvénnyel ünnepeltük gyógyszerész partnereinkkel a Szimpatika 15 éves évfordulóját, ezúton is köszönöm minden partnerünknek a kiváló együttműködést!

Továbbra is nagy hangsúlyt helyezünk a gyógyszerészek szakmai továbbképzésének támogatására. A kijelölt szombati napokon megrendezésre kerülő PHOENIX Továbbképzések nagyon népszerűek, a program eddigi 15 előadás sorozatán már 1950 gyógyszerész vett részt és szerzett kreditpontokat.

A Medikáció e-learning programunkon pedig óriási számú, 5000 regisztrált gyógyszerésszel és szakasszisztenssel tanulunk együtt.

Sok pozitív visszajelzést kapunk gyógyszerészektől a PHOENIX Iránytűvel kapcsolatban, amiben negyedévente megpróbálunk áttekintést adni a makrogazdasági és gyógyszerpiaci trendekről.

Szintén észrevették partnereink a PHOENIX Futár megújulását, illetve sokan követik a Facebook és LinkedIn oldalainkat is. E csatornákon keresztül igyekszünk részletes és gyors információkat adni szolgáltatásainkról, újdonságainkról, sőt bemutatjuk kollégáinkat és partnereinket is.

Számomra azonban mindig azok a rendezvények a legemlékezetesebbek, amikor személyesen tudunk találkozni!
Nagyon örülök annak, hogy 2023-ban Győrött, Derecskén, Budapesten, Ópusztaszeren és Kecskeméten is volt alkalmunk beszélgetni gyógyszerész partnereinkkel és együtt kikapcsolódni. Mindig nagy lelkesedéssel szervezzük meg ezeket a rendezvényeket és nagyon örülünk, hogy vendégeink örömmel jönnek el hozzánk egy-egy koncertre, színházi estre vagy egyéb szórakoztató programra.

Mik a PHOENIX 2024-re vonatkozó tervei?

Sok tervünk van, nagyon izgalmas és aktív 12 hónap elé nézünk! Mindenekelőtt szeretnénk folytatni a logisztikai megújulási programunkat egy nagy projekttel, amiről ígérem, hogy tavasszal a PHOENIX Futár hasábjain fogunk először beszélni.

Továbbfejlesztjük szolgáltatásainkat, konkrét elképzeléseink vannak már most a Szimpatika és a Medikáció programunkkal kapcsolatban.

Hosszú távon gondolkodó szervezetként nagy hangsúlyt helyezünk a fenntarthatóságra, a környezetvédelemre és a társadalmi és gazdasági felelősségvállalásra. Nemrég egy fontos vállalást tettünk, szeretnénk 2030-ra a saját működésünket tekintve karbonsemlegessé válni, aminek már 2024-ben is fontos feladatai lesznek.

És szeretnénk sokat találkozni gyógyszerész partnereinkkel, hiszen velük együtt, egymást támogatva tudjuk biztosítani és továbbfejleszteni a hazai gyógyszerellátási rendszert.

- bf -

2024. január 2.