Rólunk

Hírek, közlemények

Folytonosság a gyógyszerészek szolgálatában

Új Regionális Kereskedelmi Igazgató Kecskeméten

2023. február 1-én elindult a PHOENIX Pharma Zrt. új gazdasági éve. Ez a nap azonban nem csak emiatt volt jelentős dátum Társaságunknál, hiszen ezzel egyidőben egy fontos személyi változás is történt nálunk: Szkenderovicsné Bodor Edit kolléganőnk vette át a Kecskeméti Kereskedelmi Központ Regionális Kereskedelmi Igazgatói feladatait Dr. Barcsay Istvántól. Edittel, és a továbbiakban a Szegedi Telephely kereskedelmi irányítására fókuszáló Istvánnal beszélgettünk a régió gyógyszerellátásának sajátosságairól.

Szkenderovicsné Bodor Edit

Végzettségét tekintve kereskedelmi üzemgazdász. Munkáját még a jogelődünknél kezdte elemző közgazdászként, kereskedelmi koordinátorként pedig 25 éve erősíti a PHOENIX csapatát. A Kecskeméti Kereskedelmi Központ igazgatását 2023. február 1-től vette át.
Kecskeméti születésű, jelenleg is itt él. A régióhoz a gyermekkori emlékek és a szoros családi összetartozás miatt is kötődik.
Férje középiskolai tanár, két felnőtt fia van. A család és az emberi kapcsolatok ápolása a legfőbb érték számára.
Szabadidejében a kertészkedés, olvasás, színházba járás nyújt számára kikapcsolódást, de szívesen kirándul, valamint férje hagyományőrző tevékenységét segíti.

Kedves Edit, gratulálunk és sok sikert kívánunk az új feladatköréhez! De mielőtt erre rátérünk, beszéljünk egy kicsit a kezdetekről. Hogyan indult a pályafutása?

SzBE: Pályafutásom több mint három évtizeddel ezelőtt indult, amikor elemző közgazdászként kezdtem dolgozni a Bács-Kiskun Megyei Gyógyszertári Központnál. A gyógyszerellátási rendszer azóta jelentős átalakuláson esett át, ugyanakkor a munkám révén mindvégig részese voltam ezeknek a változásoknak. Akár a mottóm is lehetne: életem munkája a gyógyszerészek szolgálata.

Ezek szerint Ön végigkövette a gyógyszerellátás átalakulásának folyamatát.

SzBE: Igen, hiszen munkámat még a régi rendszerben kezdtem a gazdasági igazgató irányítása mellett. Feladataim fontos részét képezte a központhoz tartozó gyógyszertárak rentabilitásának elemzése, majd emellett a statisztikai csoport vezetése.
A gyógyszertárak privatizációjának előkészítésében való részvétel rendkívül érdekes és izgalmas feladat volt számomra. Kiemelten büszke vagyok arra, hogy hozzájárulhattam több család magánvállalkozásának elindításához is egy olyan régióban, ahol a patikaprivatizáció minden megyét megelőzve, 1995-végére már teljesen lezajlott.

István, mi volt a legnagyobb változás a gyógyszerellátási rendszerben?

BI: A rendszerváltással együtt járt a gyógyszerellátási rendszer teljes átalakítása: a korábbi szocialista típusú elosztórendszerről a modern gyógyszerellátásra történő átállás. Ekkor váltak önálló nagykereskedőkké a megyei gyógyszertári központok és alakultak ki a piaci viszonyok. De nekünk gyógyszer-nagykereskedőknek ebben az időszakban is a legfontosabb feladatunk a gyógyszertárak támogatása volt. Példaként említeném a hosszú fizetési határidők kialakítását, a napi kétszeri szállítás bevezetését, a forgalom után járó engedményrendszerek kialakítását, az adósságkezelés korszerű informatikai támogatását, és sok-sok olyan innovációt, melyek annak előtte ismeretlenek voltak a hazai gyógyszerellátási rendszerben.

SzBE: Ezen stabilizálódási folyamat egyik nagy lépése volt az is, mikor a PHOENIX 1996-ban a közép-magyarországi régió meghatározó gyógyszer-nagykereskedőjévé lépett elő. Ekkor Dr. Sejben József Kereskedelmi Igazgató mellett dolgozhattam, majd 1997 második felétől láttam el a kereskedelmi koordinátori feladatokat egészen mostanáig. Ez egy rendkívül öszszetett és nagyon változatos feladatkör, melynek számomra meghatározó eleme a gyógyszertárakkal és a gyógyszerészekkel ápolt rendszeres és közvetlen kapcsolat.

Mi a legkedvesebb emléke ebben a munkakörben?

SzBE: Nehéz lenne a 25 évből kiragadni egyes pillanatokat. Szakmailag talán a kintlévőség-kezelési szabályzat kialakításának jelentőségét emelném ki, amit Istvánnal együtt végeztünk, sok gyógyszertár számára nyújtva segítséget. Ami pedig a személyes emlékeket illeti, mindenképp megemlíteném a gyógyszerészeknek szervezett regionális vevőtalálkozókat, melyek mindig nagyon jó hangulatban teltek, rengeteg kellemes élménnyel megajándékozva a résztvevőket.

István, Ön mióta irányította a Kecskeméti Telephely kereskedelmi feladatait – a Szegedi Telephely mellett? Illetve honnan jött a váltás gondolata?

BI: 2008 óta, vagyis 15 évig töltöttem be a Regionális Kereskedelmi Igazgató munkakört a Kecskeméti Telephelyen.Nagyon szeretem ezt a régiót, melyet a második otthonomnak tekintek, de érezhető volt, hogy a két telephely szakszerű ellátásában szükségem van segítségre. Már jó ideje nagyban támaszkodtam ebben Editre, így logikus volt, hogy a Regionális Kereskedelmi Igazgatói feladatokat neki adjam át, és ebben a PHOENIX Igazgatósága is maximálisan támogatott.
Edit óriási előnye ebben a pozícióban, hogy a gyógyszertárakat nagyon jól ismeri. Erős, személyes kapcsolat alakult ki a hosszú évek alatt, sokukkal barátság is.

Ennek megfelelően megvan a bizalom a felek között. Tisztában van a gyógyszertárak problémáival és ez alapján tudja támogatni, segíteni őket.

Nagyon örülök, hogy elfogadta a felkérésünket és nyugodt szívvel adom át neki a stafétát. Persze én sem megyek messzire, hiszen a Szegedi Telephelyünk kereskedelmi tevékenységét továbbra is irányítom, és természetesen engem is ezer személyes szál és barátság köt továbbra is a régióhoz.

Melyik megyéket érinti a Kecskeméti Telephely által ellátott terület és mi jellemzi leginkább a régiót?

SzBE: Ahogy István is említette, ez egy valóban nagy, közel 400 gyógyszertárat felölelő ellátási terület, melyek több mint felénél a PHOENIX a fő beszállító. Bács-Kiskun és Békés megyének a legnagyobb része ide tartozik, emellett Jász-Nagykun-Szolnok körülbelül fele, valamint Pest és Fejér megye déli és Tolna megye északi része. Ennek a komplex érintettségnek nyilvánvaló oka, hogy Kecskemét a terület és egyben az ország közepén helyezkedik el, így optimális sugarú körben tudja kiszolgálni a patikák nagy részét. Természetesen a távolabbi pontokon elhelyezkedő területek gyógyszerellátásának stabilitását is igyekszünk hatékonyan megoldani korábban induló túrák, illetve átrakók segítségével, amilyen például Békéscsabán is található.

A régiót általánosságban is a fejlesztés és fejlődés jellemzi. Tradicionálisan elsősorban a mezőgazdaságra épült az itteni gazdaság, de az utóbbi időszakban már jelentős az ipari fellendülés. Számos gyár, autóipari beszállító, logisztikai cég költözött ide, ami hatással van a terület kereskedelmi, gazdasági és egyéb infrastrukturális fejlődésére. Pozitívan befolyásolja a szakképzést és a felsőoktatást, mérnököknek és szakmunkásoknak egyaránt vonzó lehetőségeket kínálva, ami a lakosságszám és így természetesen a gyógyszerforgalom emelkedésével is együtt jár.
Ez azért is érdekes, mert itt alacsonyabb a vásárlóerő mint például a fővárosban, ami megmutatkozik például a támogatott és nem támogatott gyógyszerek forgalmának megoszlásán.
A PHOENIX Iránytű kiadványunkból is jól látható, hogy az országos átlag ilyen tekintetben 60% vényköteles gyógyszer és 40% vény nélküli termék arányt mutat, míg nálunk ez jelentősen elhajlik a támogatott termékek irányába.

Mi az, ami még jellemzi ezt a területet?

BI: Említésre méltó ebben a régióban az önálló, független gyógyszertárak magasabb aránya, amelyek nem csatlakoztak patikai társulásokhoz. Ez nagykereskedői szempontból is fontos, mert ezeket a gyógyszertárakat másképpen kell segítenünk és támogatnunk.

Hogyan tudja a PHOENIX támogatni a gyógyszertárakat?

SzBE: A jelenlegi gazdasági környezetben még hangsúlyosabbá válik a patikák támogatása, melyhez a PHOENIX Partnerprogramjai, azaz a SZIMPATIKA és a BENU Franchise program kiváló lehetőségeket nyújtanak. Mindkét program ismert a betegek számára is, hiszen éppen az ő igényeikre koncentrálva alakítjuk ki azokat a szolgáltatásokat, amelyek az e programokban résztvevő gyógyszertárak versenyképességének megőrzését teszik lehetővé.
A SZIMPATIKA PLUSZ programunk pedig például további beszerzési előnyöket kínál a patikáknak, ami a visszajelzések alapján nagy segítséget nyújt az olyan feszes időszakokban, mint a jelenlegi. További előnyt jelent, hogy a gyógyszerészek ezen a munkaerőhiánnyal sújtott területen értékes időt takaríthatnak meg, melyet a betegekre és a szakmai fejlődésükre fordíthatnak.

Természetesen minden üzleti partnerünk támogatása fontos számunkra, ebben segít számos adminisztrációt csökkentő digitális szolgáltatásunk, mint például az elektronikus számlaküldés, a Könyvelői Portál vagy az elmúlt évben bevezetett online reklamációs felületünk. A következő időszakban is elkötelezetten igyekszünk Partnereink számára minél szélesebb körben elérhetővé tenni azon szolgáltatásainkat, melyek tehermentesítik a gyógyszerészeket a papírmunka alól.

A Medikáció és a PHOENIX Továbbképzési rendszere szakmai oldalról biztosítanak specifikus támogatást a gyógyszerészek számára. Ugyanakkor fontosnak tartom a gazdasági környezet aktuális tendenciáiról történő objektív tájékoztatást is, melyhez a PHOENIX Iránytű kiadványai nyújtanak segítséget. A mai rohanó világban számomra a legmeghatározóbb érték a gyógyszerészekkel történő kommunikáció és személyes kapcsolat. Az elmúlt évtized tapasztalatai alapján lényegesnek tartom a fejlődés alapjául szolgáló közös gondolkodást, a problémák kezelésében nyújtott konstruktív és segítő közreműködést, emberi és szakmai oldalról egyaránt.

2023 is egy olyan év, amikor számos újdonsággal készülünk. Hamarosan indul új Partneroldalunk, a PHOENIX Vevői Internetes Portál, azaz PHOENIX VIP, illetve emellett a már meglévő szolgáltatásaink fejlesztésén is nagy erőkkel dolgozunk.

Edit, van esetleg még valami, amit záró gondolatként szeretne megemlíteni?

SzBE: Az utóbbi években több nagy kihívást jelentő társadalmi, gazdasági és piaci kihívással kellett szembe néznünk, és úgy gondolom, hogy a PHOENIX-nek minden téren sikerült helytállnia. Tisztában vagyok azzal, hogy egy nehéz és érzékeny időszakban vettem át a Kecskeméti Kereskedelmi Központ irányítását, de bízom abban, hogy a több mint három évtized alatt megszerzett tapasztalataim segítségemre lesznek a feladataim sikeres ellátásában.

Mindenképpen szeretném megköszönni Istvánnak és elődjének, Dr. Sejben Józsefnek azt a sok tudást, amit a vezetés és a gyógyszerészet szakmai oldaláról tőlük tanulhattam. Nagyban hozzájárult a fejlődésemhez és ahhoz, hogy ma itt lehetek.
Ehhez szorosan társult Dr. Heideckerné Dr. Bártfay Edit és Harmos Ádám korábbi és jelenlegi Regionális Logisztikai Igazgatók segítsége. A kereskedelem és logisztika közötti folyamatos összhang és szoros együttműködés nélkül a jelenlegi piaci pozíciónk nem lett volna elérhető.Ehhez természetesen a kecskeméti raktár csapatának kiemelkedő munkája is elengedhetetlen, akik azon dolgoznak, hogy mindig magas szinten tudjuk ellátni a régió gyógyszerellátásban betöltött szerepünket.

Végül, de nem utolsósorban nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy egy rendkívül tapasztalt és felkészült kereskedelmi csapat élén folytathatom a munkámat. A PHOENIX-es kollégáimmal továbbra is azon dolgozunk, hogy minden egyes nap a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsuk a gyógyszertáraknak és kórházaknak.

-bf-

2023. február 28.