Rólunk

Hírek, közlemények

„A közös célok összekovácsolnak bennünket”

Kaló Tamás számára, aki gazdasági igazgatóból lett ez év elején a gyógyszer-nagykereskedő cég első embere, a PHOENIX nem „csak” egy munkahely, hanem egy alkotó, baráti közösség és a kiteljesedés színtere is. A piac szereplőjeként úgy látja, az emberek számára nagyon komoly értéket jelent, ha rátalálnak a Gyógyszerészükre. Így, nagybetűvel. A vezérigazgató személyes célkitűzései mellett a vállalata előtt álló kihívásokról is beszélt.

 

Gyógyszertár: Először is egy rövid pályaképet szeretnék kérni Öntől: mikor végzett, mi a szakmája, pályája milyen állomásokon keresztül vezetett jelenlegi pozíciójáig?

Kaló Tamás: Alapvégzettségem közgazdász, 1995-ben szereztem diplomát, és 24 éve dolgozom a PHOENIX Pharma Zrt-nél, azaz mivel idén 48 éves vagyok, elmondhatom, hogy a „fél életemet” itt töltöttem. Egy nagyon izgalmas időszakban, közvetlenül a patikaprivatizáció után kerültem a PHOENIX-hez gazdasági elemzőként. Nagyon vonzó volt az a sok kihívás, amely a társaság előtt állt. A célkitűzés egyértelműen az volt, hogy egy vevőorientált, európai színvonalú gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatot építsünk fel, amelyet úgy érzem, sok lépcsőn keresztül sikerült is megvalósítanunk. Hálás vagyok a sorsnak, hogy az akkori igazgatósággal szorosan együttműködve részt vehettem számos izgalmas feladat megoldásában, amellyel megteremtettük a későbbi sikeres működés alapjait.  

2002 elején dr. Duha Gabriella igazgató asszony felkért a gazdasági igazgatói feladatok ellátására, ami óriási öröm és kihívás volt számomra. Az utóbbi 18 évben a PHOENIX pénzügyi egyensúlyáért, számviteli és jogi értelemben vett prudens működéséért voltam felelős, de természetesen feladataim közé tartozott a kereskedelmi és logisztikai projektjeink támogatása is. Külön öröm számomra, hogy az Igazgatóság tagjaként részt vehettem minden fontos, a társaságot érintő döntésben. E hosszú idő alatt pedig rengeteget tanultam a gyógyszerész szakmáról, a piac működéséről, vállalatvezetésről. 2020 februárjában ért az a megtiszteltetés, hogy átvehettem a vezérigazgatói és kereskedelmi igazgatói feladatokat, amely pályám eddigi legfontosabb állomása.

Gy.: Dr. Küttel Sándor logikus lépésnek nevezte, hogy Ön lett az utódja. Önt mennyire lepte meg ez a „fordulat”?

K. T.: Nagyon örülök és büszke vagyok rá, hogy Sándor logikusnak tartja ezt a tulajdonosi döntést, amiben bizonyára sokat jelentett az ő, illetve igazgató kollégáim támogatása. A PHOENIX-nél a vezetőváltások professzionálisan előkészített dolgok, amelyeknek azonban nagyon sok emberi, érzelmi oldala is van. Sándorral több mint két évtizede dolgozunk együtt, szakmaszeretete, vevő- és emberközpontú gondolkodása, partnereink és versenytársaink irányába mutatott tisztelete fontos példa számomra. A döntésnél lényeges szempont volt a folytonosság és a PHOENIX értékeinek továbbvitele. Ennek szellemében fogok a jövőben is dolgozni.

Gy.: A legtöbb vezetőváltás alkalmával a cégeknél egyéb – személyi, stratégiai, szemléletbeli, munkamódszerbeli – változások is szoktak történni. Önöknél mi változott, változik ebben az időszakban?

K. T.: Nagyon szerencsés vagyok, hiszen a PHOENIX Pharma Zrt. a gyógyszertári szegmensben piacvezető, sikeres cég, amely mind az alap-, mind az addicionális szolgáltatások tekintetében európai mércével mérve is kiemelkedő teljesítményt nyújt. Természetesen szeretnénk megőrizni azokat az értékeket, amelyekért a partnereink szeretnek bennünket. Az élet azonban mindig megkövetel változásokat, és az előttünk álló évek tendenciái elég jól láthatók. Ezért alapvetően három területet említenék, ahol fejlődni szeretnénk: az egyik a vevőknek nyújtott szolgáltatásaink szélesítése, a második a digitalizáció adta lehetőségek még jobb kihasználása, a harmadik pedig a vevőink, a piaci partnereink és a munkatársaink felé történő kommunikáció fejlesztése. Terveim szerint már ebben az évben érezhető lesz egyfajta előrelépés mindhárom stratégiai területen.

Gy.: Küttel úr említette, hogy Ön is jó kapcsolatot ápol a PHOENIX vevőpartnereivel. Ez a gyógyszertárvezetőket, illetve személyes ismeretséget, kapcsolatot jelent?

K. T.: Igen, az utóbbi 24 évben sok gyógyszertárvezetőt volt alkalmam személyesen is megismerni. A beszélgetéseinken keresztül vált világossá, hogy milyen kérdések foglalkoztatják őket, milyen irányban szeretnének továbbfejlődni. Alig várom, hogy véget érjen ez a kényszerű bezárkózás, és biztonságosan találkozhassunk és beszélgethessünk arról, hogyan tudja a PHOENIX a gyógyszertárakban folyó munkát még jobban és hatékonyabban támogatni.

Gy.: Hogyan látja a gyógyszerészek szerepét az egészségügyi ellátórendszeren belül? Milyen szerepük van, illetve lehetne a lakosság egészségének megőrzésében, gyógyulásának elősegítésében?

K. T.: A gyógyszerészek tekintélye az egészségügyi ismereteikre, a gyógyszerellátó rendszerben betöltött szerepükre és arra a tapasztalatra épül, amelyet a lakosság a velük történő találkozásokon érzékel. Az emberek számára nagyon komoly értéket jelent, ha rátalálnak a Gyógyszerészükre. Így, szándékosan nagybetűvel.

A gyógyszerészek munkája kulcsfontosságú az egészségügyi rendszerben, hiszen egyedülálló szerepük van az orvosok által meghatározott terápiák hatékonyságának növelésében, illetve az egészségügyi kockázatok csökkentésében. Ezen túl nagyon lényeges a betegségekkel és a prevencióval kapcsolatos felvilágosító munkájuk is. Erre a megszolgált tekintélyre támaszkodva a jövőben talán még fontosabb lehetne az egészségügyet érintő társadalmi vitákban történő aktív részvételük.

Gy.: A PHOENIX-nek mint gyógyszer-nagykereskedőnek milyen kihívásokkal kell szembenéznie az elkövetkező időszakban? Versenytársak, technológia fejlődése, megváltozott fogyasztói, rendelési szokások, költségek növekedése, munkaerőhiány, szabályozói környezet szigorodása stb…

K. T.: Egy kicsit messzebbről indulva, egyrészt fontos figyelemmel kísérni a 21. század általános folyamatait, mint például az idősödő társadalom, az urbanizáció vagy éppen a digitális technológia elterjedésének hatásai. Ehhez kapcsolódnak erős fogyasztói trendek, mint az egészségtudatosság növekedése, az egészséggel kapcsolatos információszerzés iránti igény emelkedése, vagy éppen az, hogy a fogyasztók értéket keresnek a pénzükért. Ezek már most is hatással vannak a mindennapjainkra.

A nagykereskedelmi piacon erős és nemes verseny van nemcsak a két nagy szereplő, hanem a sok régióban komoly beágyazottsággal rendelkező, úgynevezett „kis nagykerek” között is. Ebben a helyzetben úgy tudjuk megőrizni piacvezető szerepünket, ha vigyázunk az értékeinkre, és ezzel párhuzamosan egyre javuló alapszolgáltatást és innovatív megoldásokat kínálunk a gyógyszertáraknak. Ezért hajtunk végre például ebben az évben jelentős technológiai fejlesztéseket fóti, kecskeméti és polgári raktárainkban, vagy fejlesztjük tovább SZIMPATIKA partnerprogramunkat, amelynek egyik új eleme a SZIMPATIKA Plusz kezdeményezés.

Gy.: Milyen személyes célkitűzései vannak az elkövetkező időszakra? Milyen cégnek szeretné megőrizni, illetve milyen céggé akarja tenni a PHOENIX Pharma-t?

K. T.: Először is elárulom, hogy számomra a PHOENIX nem „csak” egy munkahely, hanem a kiteljesedésünk színtere, ahol a vevőinkkel és a kollégáinkkal együtt gondolkodva valósíthatjuk meg azokat az elképzeléseinket, amelyek végeredményben a lakosság jobb gyógyszerellátásához vezetnek. Egy olyan közösség, ahol nem a kollégáimmal, hanem a barátaimmal dolgozom, hiszen a közös célok összekovácsolnak bennünket.

Egyrészt természetesen fontosnak tartom, hogy jól végezzük a feladatunkat, a munkánkban sikeresek, eredményesek legyünk. A siker legfontosabb fokmérője a vevőink szolgáltatásainkkal való elégedettsége. Márciusban, a kritikus napokban például nagyon sok gyógyszerész írt nekünk biztató, sőt dicsérő szavakat, amelyekből erőt meríthettünk.

Nagyon fontos számomra, hogy a PHOENIX-nél továbbra is jól képzett, lelkes és munkájában örömöt találó, összetartó közösség jöjjön létre a szervezet minden szintjén. Munkatársaink visszajelzései alapján e tekintetben is jó úton haladunk.

Sokszor nem hangsúlyozzuk eléggé, de vevő és szállító partnereink tisztelete mellett versenytársaink tiszteletét is nagyon fontos értéknek tartom. Nagyra becsülöm nagykereskedő versenytársainkat, akik bár eltérő stratégiával, de végeredményben mind a gyógyszertárak jobb ellátásáért fáradoznak.

Gy.: Szabadidejében hogyan töltődik fel, mivel foglalkozik szívesen? Van valamilyen hobbija?

K. T.: Nagyon szeretek társaságban lenni, különösen értékesek számomra a szűkebb és tágabb családommal, barátainkkal eltöltött idő. Elképzelhetetlennek tartom az életemet sport nélkül: sokáig kézilabdáztam, most rendszeresen futok, úszok és tollaslabdázok. Év közben inkább itthon utazunk el egy-egy hétvégére, nagyon szeretem a hazai tájakat, ízeket, a kultúrát. Külföldi útjainkon évente egyszer megpróbálunk aktívan felfedezni egy-egy országot vagy régiót. Nagyon jó érzés, hogy sok helyre eljutottunk a két, most már nagy lányunkkal, és rengeteg élményt gyűjtöttünk együtt. Ha pedig van egy elcsent órám csak magamra, szívesen hallgatok rockzenét, és olvasok történelmi tárgyú könyveket vagy biográfiákat.

 

Megjelent a GYÓGYSZERTÁR c. magazin 2020. júniusi számában