Ekésné dr. Kretovics Júlia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az automatizálás segít, hogy többet törődhessünk a betegekkel
 

A Halmy Telepi Patika Vecsés kertvárosi részében helyezkedik el. A csendes utcában meghúzódó családi ház meghitt hangulatot és nyugalmat áraszt, a környéken élők tudják, hogy itt mindig szeretettel és szakértelemmel fogadják őket. Ekésné dr. Kretovics Júliával itt beszélgettünk.

Vannak nagy gyógyszerész dinasztiák, ahol évtizedekre, sőt van, ahol évszázadokra visszamenőleg mindenki gyógyszerész volt. Ha jól tudom, az Ön szülei viszont pedagógusok voltak.

Így van, nálunk a dinasztia csak most kezdődik, pontosabban velem kezdődött, de úgy tűnik, lesz folytatása, a lányom révén.

Miért választotta ezt a hivatást, mi volt az, ami megfogta a gyógyszerészetben?

Kémia tagozatos voltam a gimnáziumban, a vegyészet illetve a kémia érdekelt, és amikor megismerkedtem a gyógyszerészettel, egyből megfogott ez a tudomány. Az volt benne a vonzó, hogy ilyen sokrétű, ugyanakkor a célja egyszerű: szolgálni kell a betegeket. Mindig is volt bennem egy érzékenység a rászorulók iránt, úgyhogy ez a hivatás teljesen beleillett abba, ahogy elképzeltem az életemet.

Ha jól tudom, akkor sokáig nem gyógyszertárat vezetett, hanem kutatott.

Az egyetem alatt részt vettem a tudományos diákkör munkájában, és végzősként felajánlották, hogy maradjak az intézményben. Tanársegédként kezdtem és végül adjunktusként hagytam ott az egyetemet. Kutattam és oktattam, nyilván itt a szüleim pedagógusi vénája is kiütközött. Közben elvégeztem egy középiskolai biológia tanári szakot is. Nagyon szerettem az oktatást és a kutatást is, de végül a gyógy - szertári munkában találtam meg önmagamat. Itt minden nap más, minden egyes beteg más személyiség, más a problémája. És ezen a problémán nekünk a legjobb tudásunkhoz mérten segítenünk kell.

A kollégái említették, hogy a gyógynövény-kutatás volt a szakterülete.

Már az egyetem alatt a tudományos diákköri munkám is a gyógynövényekkel volt kapcsolatos, a gyógynövények in vitro tenyésztésével foglalkoztam, végzés után egy évre ebből doktoráltam is. Ez akkoriban új dolognak számított, azt vizsgáltuk, hogy a növényből származó sejt vagy szövet termel-e egy bizonyos hatóanyagot, amit föl lehet majd használni a gyógyászatban.

Mennyire maradt meg a gyógynövények iránti vonzalma? Nyilván vannak olyan panaszok, amiket szintetikus készítményekkel és gyógynövényekkel is orvosolni lehet. A betegeknek mihez van nagyobb bizodalma, illetve mennyire befolyásolja őket az, hogy Ön mit tanácsol?

A XXI. századi gyógyszerészet a szintetikumok felé tolódik el, ennek elsődlegesen az az oka, hogy korlátozottan állnak rendelkezésre a természetes alapanyagok. Az, hogy a betegek miben bíznak, vidéke válogatja. Ahol én dolgozom és lakom, Vecsésen, egy zárt, de egymásra sokat adó közösség működik, a miénk pedig nem egy nagyvárosi átmenő forgalomban lévő patika. Körülbelül ötezer főt tudunk ellátni, de kis túlzással azt mondhatom, hogy név szerint ismerjük a visszatérő vásárlókat.
A vidéknek ez az előnye, itt sokkal emberibb, közelebbi a kapcsolat a vásárló és a patikus között. Itt örülnek a jótanácsnak, és szeretik is a gyógynövényeket. Viszonylag sok teakészítményt forgalmazunk, illetve az étrendkiegészítőkben is vannak olyan termékcsoportok, amelyek gyógynövényeket tartalmaznak, ezeket nagy szeretettel tudjuk ajánlani a betegeknek.

A patikai munka mennyiben más mostanában, mint régen?

A PHOENIX Pharma egy nagyon megbízható nagykereskedő, széles gyógyszerpalettával, így sokkal kiegyensúlyozottabb az ellátás, mintha több helyről rendelnénk készítményeket.
Ha esetleg valamiből hiánycikk van, nagyon hamar hozzá tudok jutni, de maga a rendelés is roppant egyszerű, az akciós megrendeléseket is nagyon könnyű leadni. Nagyon hasznos a reklamációs felületük, itt pillanatok alatt át tud futni az információ. Az online továbbképzés, a Medikáció is újdonság, én rendszeresen használom, nagyon kényelmes és érdekes témákat szoktak feszegetni.
De a patikában is sok minden változik. Lett egy komissiózó gépünk, ami nagyon-nagyon megkönnyíti a gyógyszertári munkát. A raktározás is egyszerűbb így, de a legfontosabb szempont, hogy a segítségével a gyógyszerkiadás 100% biztonsággal történik. Az expediáló, gyógyszerkiadó kolléga nem fárad el abban, hogy keresgélnie kell a számtalan gyógyszer között. A mi komissiózó gépünkben tízezer doboz gyógyszert tárolunk, tehát nem kell a raktárba menni, vagy a fiókokat húzgálni. A gépnek köszönhetően nincs hibalehetőség, azt kapja a beteg, amit az orvos felírt. Ezáltal sokkal több idő jut gyógyszerészi gondozásra, tehát tudunk a beteggel mélységében beszélni, az adagolás ismertetésén túl lehetőségünk van megismerni egy-egy probléma komplexitását. 

Kalmár András


2023. április 26.