Magazin

Gyógyszerész segédlet

Farmakoterápiás remények - A férfi fogamzásgátlás terápiás kilátásai

Az elmúlt több mint 60 évben a nőknek számos fogamzásgátló módszert fejlesztettek ki, melyek közül a legnépszerűbb és a leghatékonyabb a hormonális fogamzásgátló tabletták használata. Ugyanakkor a fokozott vérrögképződési kockázattal élők számára ezek a szerek kontraindikáltak, illetve vannak, akik bizalmatlanok a hormonkészítményekkel, vagy nehezen tolerálják a mellékhatásokat. Emellett emelkedik azon férfiak száma is, akik szeretnének aktívan részt venni a családtervezésben. Felmérések szerint egyre több férfi gondolja úgy, hogy a fogamzásgátlás felelősségét meg kell osztani a nemek között.

Jelenleg nincs gyógyszeres megoldás

Jelenleg a férfi fogamzásgátlónak két nem gyógyszeres módja érhető el. Az egyik az óvszer, ami a férfi fogamzásgátlás legrégebbi formája, megfelelően használva nagy hatékonysággal (99,8%) akadályozza meg a nem kívánt terhességet, illetve véd a szexuális úton terjedő fertőzések ellen is. Ugyanakkor a nem megfelelő alkalmazás és minőség jelentősen csökkentheti a biztonságosságát.

A másik lehetőség a vazektómia, mely az ondóvezeték (vas deferens) elvágásával vagy blokkolásával gátolja a spermiumok kijutását. A műtétet követő 4 hónapon belül jellemzően azoospermia alakul ki, melynek szerepe van a spermiumok elleni antitestek kialakulásában is, aminek következtében a férfi nemzőképesség csökkent mértékű marad az esetleges helyreállító műtét után is (a vazektómia legtöbbször irreverzibilis). Éppen ezért a beavatkozás azoknak megfelelő, akik életük hátralévő részében nem szeretnének több gyermeket. Azonban egyre több vazektómián átesett férfi igényli a helyreállító műtétet, ami azt jelzi, hogy szükség van egyszerűbben és teljes mértékben felfüggeszthető férfi fogamzásgátló megoldásokra.

Hormonkezelés

A férfi hormonális fogamzásgátlás androgén és progeszteron (gesztagén) származékok alkalmazásával valósítható meg.

Az androgének gátolják a gonadotróp releasing hormon (GnRH), és ezen keresztül a folliculus stimuláló (FSH) és a luteinizáló (LH) hormonok termelését, gátolva a tesztoszteron- szintézist és a spermatogenezist.

A gesztagéneknek az agyban lévő progeszteron receptorokon keresztül androgén-szerű negatív visszacsatoló hatásuk van, így gyorsabban jön létre az FSH és az LH gátlása. A hatás kialakulása ennek ellenére meglehetősen lassú, az eddigi vizsgálatokban a fogamzásgátlás eléréséhez 75-170 napra is szükség lehet, ami nem mentes a hangulatingadozással és testsúly gyarapodással járó mellékhatásoktól sem. Jelenleg több klinikai vizsgálat zajlik, melyekben per os, intramuszkuláris injekció (mindkettő hatóanyaga a dimetandrolon undekanoát, mely androgén és gesztagén hatású egyszerre), valamint transzdermális gél (tesztoszteron + szegeszteron) gyógyszerformákat vizsgálnak.

Retinsav-gátlás

A retinsav (A-vitamin metabolit) fontos szerepet játszik a spermatogenezisben. A herékben szintetizált retinsav tovább bomlik és a keletkező metabolitjai a génexpressziót szabályozó retinsav és a retinoid X receptorokon keresztül fejtik ki hatásukat. A retinsav bioszintézisének, illetve a receptoraihoz való kötődésének gátlása alkalmas a fogamzásgátlásra.
Jelenleg a retinsav receptorgátló YCT-529 vegyület klinikai kipróbálás alatt áll, melyet orálisan alkalmazva jelentősen csökken a spermiumszám.
Állatkísérletes eredmények alapján a szer hatása 4 hetes alkalmazást követően alakul ki, a szedés felfüggesztése után 4-6 héttel pedig helyreáll a nemzőképesség.
Mivel a hatóanyag nem a hormonrendszerbe avatkozik be közvetlenül, hanem egy receptorfehérjét blokkol, így várhatóan vonzóbb lesz a férfi fogamzásgátlót keresők számára. A klinikai vizsgálat lezárulása 2024. júniusában várható.

Fitoterápia

A Justicia gendarussa egy Indonéziában a népi gyógyászatban gyulladásgátlóként használt növény. A pápua törzsek férfi termékenység csökkentésére is használják. Kiderült, hogy a növényben található gendarusin A és gendarusin B vegyületek reverzibilisen gátolják a spermiumok hialuronidáz aktivitását, és ennek következtében csökkentik a spermiumok petesejtbe való behatolási képességét.
A tapasztalatok szerint legalább 20 napig kell szedni a növény kivonatát a fogamzásgátló hatás kialakulásához, illetve abbahagyása után a termékenység 30 napon belül helyreáll.
A klinikai használathoz azonban további kutatásokra és klinikai vizsgálatokra van szükség, így egyelőre nem várható belőle hivatalos készítmény.

Ondóvezetékre ható beavatkozások

A leginkább irreverzibilis vazektómai alternatívájaként más eljárások is kidolgozásra kerültek az ondóvezeték gátlására. Az ondóvezeték-szelep egy sebészileg beültethető eszköz, ami 3-6 hónap alatt tünteti el az ondóból a spermiumokat, de ennek biztonságos alkalmazásához és reverzibilitásának igazolásához további klinikai vizsgálatok szükségesek. Az ondóvezeték-záró gélt (dimetil-szulfoxidban oldott szti-rolmaleinsav- anhidrid, RISUG) egy minimálisan invazív eljárás során a vas deferensbe fecskendezik be. Az injektált oldat blokkolja a spermiumok útját, valamint csökkenti a pH-értéket, ami a spermiumok inaktiválódását okozza. Az injektált gél alkalikus injekcióval (dimetil-szulfoxidban oldott NaHCO3) feloldható és a húgycsövön keresztül kiürül. A teljes hatás 6 hónap alatt alakul ki és a második injekcióval szinte teljesen megszüntethető, azaz visszaállítható a termékenység.

Egy másik ilyen készítmény a VASALGEL, ami sztirolmaleinsav- anhidrid savpolimert tartalmaz, hatása azonnal kialakul, nem hidrolizál, így egyetlen injekció akár 12 hónapig hathat.

Az ADAM pedig egy szabadamaztatott hidrogél, ami élettartama végén elfolyósítható és eltávolítható az ondóvezetékből, hatás tulajdonságai pedig hasonlóak a VASALGEL-hez.

Mindhárom készítmény esetén lehetséges a spermiumok elleni antitestek kialakulása. Valamennyi gélkészítmény jelenleg is klinikai vizsgálatban van.

 

2024. május 10.

Dr. Gáspár Róbert farmakológus, egyetemi docens SZTE SZAOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet