Magazin

Télen is létszükséglet a D-vitamin

A D-vitamin a C-vitamin mellett immunrendszerünk egyik legfőbb erősítője. Különösen fontos gondoskodni megfelelő beviteléről az őszi-téli megfázásos, napsütésmentes időszakban. Dr. Kádár János immunológus főorvossal beszélgettünk.


Miért elengedhetetlen a D-vitamin bevitele szervezetünkbe?

Több okból is nélkülözhetetlen szervezetünk megfelelő működése és egészségünk érdekében a D-vitamin:
hozzájárul a csontok és a fogak épségéhez, támogatja az immunrendszer természetes védekezését, illetve számos betegség és kóros állapot ellen is nyújt némi védelmet.
Hozzájárul az agy és az idegrendszer egészségéhez, szabályozza az inzulin- és vércukorszintet, egészségesebb lesz tőle a keringési rendszer és az endokrin rendszer.
A D-vitaminról sokáig úgy tudtuk, hogy elsősorban a csontok egészségének megőrzésében, a csontritkulás megelőzésében van szerepe. Az elmúlt évek kutatásai azonban rávilágítottak arra, hogy a D-vitamin valójában hormonként viselkedik a szervezetben, ezáltal pedig az általános egészségi állapotunkat is befolyásolja, tehát nemcsak a csontsűrűségre hat. Számos, civilizációs betegségnek is nevezett kórkép, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, bizonyos rák típusok, allergia, de egyes autoimmun betegségek is összefügghetnek az alacsony D-vitamin szinttel.


Mi ennek az oka?

A D-vitamin nagyon fontos szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban.
Jelenléte a szervezetben szükséges ahhoz, hogy a veleszületett és a szerzett immunitásban a sejtek funkcióját aktiválja, ilyen módon csökkenti a gyulladásos folyamatokat és a sejteket romboló oxidatív stresszt.
Fontos szerepe van abban, hogy támogatja az immunrendszert a betegségek megelőzésében és a betegségekkel szemben kialakuló védettség kialakításában.
Ezt a funkcióját azonban csak akkor tudja ellátni, ha megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre a szervezetben. A D-vitamin pótlása autoimmun betegek számára különösen fontos.


Miért, hogyan hat a betegségükre a D-vitamin?

Több kutatás is igazolta ezt az összefüggést. Számos autoimmun betegség esetén, így például rheumatoid arthritis kapcsán is vizsgálták a hatását és arra jutottak, hogy a betegek kezelése során mindenképp foglalkozni kell a D-vitamin pótlásával. Segíthet ugyanis megelőzni a betegségek fellángolását és a tünetek rosszabbodását.


Melyek a D-vitamin hiányának tünetei?

Rossz közérzet, fásultság, depresszió, de hozzájárul az elhízáshoz, az inzulin-rezisztencia és a pajzsmirigyzavarok kialakulásához is a hiány, emellett a szervezet nem lesz annyira ellenálló a gyakori fertőzésekkel, így az influenzával és az őszi-téli szezonban alapvető légúti megbetegedésekkel szemben sem.


Mennyi az ajánlott napi dózis?

Ez mindig egyéni, a napi dózis beállítása személyre szabottan történik. A helyes táplálkozás és a szabad levegőn tartózkodás mellett, különösen az őszi és téli időszakban, szeptembertől májusig szükséges a D-vitamin pótlása.
Annak eldöntésére, hogy kinek és mekkora dózisban indokolt a D-vitamin adagolása, orvosi vizsgálat szükséges, és a vizsgálatok eredményének függvényében lehet a megfelelő mennyiségű D-vitamin szedését elkezdeni.
Hiányállapot esetén kezdetben igen magas dózis átmeneti szedésére is szükség lehet, majd a megismételt vérvizsgálat eredménye után lehet fenntartó kezelést beállítani. Általánosságban felnőtteknek télen napi 3.000 NE-t, nyáron napi 2.000 NE-et adunk.


Köztudott, hogy a D-vitamint nemcsak alul-, hanem túladagolni is lehetséges…

Zsírban oldódó vitaminként valóban fel tud halmozódni a szervezetben, de ez felnőttek esetében igen ritka. Sokáig kellene igen sokat szedni belőle ahhoz, hogy komoly problémákat okozzon.

www.immunkozpont.hu

Kép letöltés

117 KB