Magazin

Tartós gyulladást is okozhat az orrpolip

Az orrpolipnak ijesztő a neve, és kellemetlenek a tünetei, így mindenképpen kezdeni kell vele valamit – a probléma csak az, hogy sokan nem is tudják, hogy kellemetlenségeiket ez az elváltozás okozza. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus segítségével tekintettük át, mikor érdemes gyanakodni, illetve mi a teendő, ha bebizonyosodott, hogy orrpolipunk van.

Mit értünk orrpolip alatt, és miért alakulnak ki ezek az elváltozások?

Az orrpolipok az orrnyálkahártya jóindulatú túlburjánzásai, amelyek gyakran könnycseppre, szőlőszemre vagy tényleg polipra hasonlítanak. Leggyakrabban az orrmelléküregekből, azok természetes nyílásain át türemkednek ki az orrüregbe. Az elváltozások kialakulásának háttere máig nem teljesen tisztázott. Feltételezhetően az orrmelléküregek nyálkahártyájának normális működését megváltoztató bakteriális vagy gombás fertőzés, allergiás folyamatok netán az orrüregeket érintő folyamatos gyulladás is szerepet játszhat benne. A refluxbetegség oki szerepe is felmerül. De az orrpolip megjelenése ezen kívül gyakran mutat családi halmozódást is.

Miért okoz kellemetlen problémákat az orrpolip?

Mert elzárja a levegő áramlását, akadályozza a melléküregek szellőzését. Mivel a növekvő polipok könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, azokból nem tud kiürülni a termelődő nyák, amely így előbb-utóbb elfertőződik, és tartós arcüreggyulladás jelentkezhet. Emellett horkolás, orrhangú beszéd vagy fejfájás is társulhat az említett problémákhoz. Előfordul, hogy az érintettek ezek jelentkezését megelőzően nem is veszik észre, hogy orrpolipjuk van, pedig az orrnyálkahártya-duzzanat vagy a gátolt orrlégzés már régóta fennáll. De ha valaki ilyenkor orvoshoz fordul, könnyen felállítható a diagnózis egy orrüreg-vizsgálat alapján. Ugyanakkor ilyenkor is nagyon fontos az alapos kivizsgálás. Egy endoszkópos orrvizsgálat mellett CT-vel, MRI-vel pontosan meg lehet határozni a nyálkahártya elváltozásának nagyságát, elhelyezkedését.

És mi a következő lépés?

A polipok méretét orrsprayben vagy szájon át adott kortikoszteroidokkal lehet csökkenteni, az is elképzelhető, hogy már ennek hatására is eltűnnek. Ugyanakkor másoknál antibiotikus kezelésre, tartós sósvizes orröblítésre is szükség lehet. Fontos az egyidejűleg fennálló gyomor-bélrendszeri betegségek kezelése. Megint más esetekben pedig csak a műtét jelenthet megoldást. Utóbbit endoszkópos módszerrel végzik akár helyi érzéstelenítésben, akár altatásban.

Kiújulhat utána az orrpolip?

Miután lezajlott a műtét, a későbbiekben is fül-orr-gégészeti ellenőrzésre van szükség, a betegnek gyakran szteroidos orrsprayt kell használnia a kiújulás megelőzése érdekében, de sajnos ez sem jelent garanciát. Vagyis a válasz igen, az orrpolip kiújulhat, amennyiben nem sikerült megszüntetni a kiváltó okot. Ugyanakkor a helyi szteroidos kezelés vagy egyéb kiegészítő terápia gátat vethet a kiújulásnak.

És miként kezelhető a kiváltó ok?

Attól függ, mi az. Ha öröklött hajlamról, családi halmozódásról beszélünk, még inkább oda kell figyelni az egyéb hajlamosító tényezőkre. Ilyen lehet például egy fel nem ismert allergia miatt kialakult tartós orrnyálkahártya-gyulladás, de akár a kezeletlen reflux, netán egy bakteriális, gombás fertőzés is közrejátszhat az orrpolip kialakulásában. Akinél pedig már kialakult orrpolip, annak a kezelést követően a továbbiakban is javasolt rendszeres időközönként fül-orr-gégészeti ellenőrzésen részt venni, hogy idejében felismerjék és kezeljék az ismét megjelenő elváltozásokat.

Mire érdemes még odafigyelni?

Gyakran úgy próbálják orvosolni a problémákat, mint egy különösen makacs nátha tüneteit: orrcseppekkel. Az elhúzódó orrdugulás valódi oka azonban sokszor csak műtéti úton kezelhető, az elodázott vizsgálattal pedig tovább rontunk a helyzeten. Ráadásul az orrfolyással, orrdugulással járó panaszok enyhítésére számtalan, recept nélkül kapható készítmény került forgalomba, és sajnos kevesen tartják be a tájékoztatókban szereplő leírást. Pedig nem megfelelő használat mellett az orrcseppek súlyosan károsíthatják az orrnyálkahártyát. Különösen veszélyes lehet az ilyen típusú készítmények nem megfelelő használata, amennyiben kivizsgálás hiányában más, a háttérben meghúzódó elváltozás tüneteinek elfedésére szolgálnak. Vagyis fontos, hogy ne a tünetet kezeljük. Tartós orrdugulást okozhat például allergia is, téli időszakban akár a háziporatka-allergia figyelmeztető tünete is lehet. De az orr szellőzése akadályozottá válhat az orrkagylók duzzanata, orrsövényferdülés vagy orrpolip esetén is.

Van-e bármiféle összefüggés az orrpolip kialakulása és az orrsövény deformitásai között?

Nincs összefüggés.

https://www.fulorrgegekozpont.hu/

Kép letöltés

224 KB