Magazin

A hideg és a stressz is belobbanthatja a pikkelysömört

A pikkelysömör nemcsak fájdalmas és kellemetlen, hanem esztétikailag is látványos elváltozásokkal járó bőrbetegség, amelyet részben genetikai okok, részben környezeti hatások váltanak ki. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyásszal tekintettük át a legfontosabb információkat a psoriasisról.

Mit kell tudni a pikkelysömörről?

A pikkelysömör, azaz psoriasis a bőrt, a körmöket, nagyon ritkán a nyálkahártyát érintő krónikus, hosszantartó és kiújulásra hajlamos bőrbetegség. Kialakulásában veleszületett hajlam és környezeti tényezők játszanak szerepet: utóbbi esetben arról van szó, hogy a szervezet így reagál bizonyos környezeti hatásokra. Eddig már hét, a betegségre hajlamosító gént írtak le, ugyanakkor a genetikai hajlam önmagában nem elégséges a pikkelysömör megjelenéséhez, ehhez a külső, úgynevezett provokáló faktorok létére is szükség van. Utóbbi akár más betegség is lehet.

Mik a betegség jellegzetes tünetei, és miről lehet felismerni, ha valaki pikkelysömörös?

A psoriasis tünetei annyira jellegzetesek, hogy egy egyszerű bőrgyógyászati vizsgálat alapján felállítható a diagnózis, mindössze nagyon ritkán van szükség szövettani vizsgálatra. A hajlam nagysága ugyanakkor betegenként változó, és a provokáló faktorok is sokfélék, amelyek ugyanazon betegnél az évek során többször is változhatnak. Ezért aztán sokszínű a pikkelysömör megjelenése is.

Hol alakulhatnak ki a pikkelysömörös bőrelváltozások?

A pikkelysömör az egész testen bárhol megjelenhet, de bizonyos testtájékokon fokozott eséllyel alakulnak ki a tünetek: ilyen a hajas fejbőr, a végtagok feszítőfelszíne, tehát a térd és a könyök, illetve a körmök. A kór a belső szerveket nem betegíti meg, ugyanakkor ízületi panaszokkal társulhat. A belsőszervi betegségek viszont ronthatják, vagy provokálhatják a psoriasist.

Miként lehet kezelni ezt a betegséget? Igaz, hogy nem gyógyítható?

Véglegesen valóban nem gyógyítható, de tünetmentesíthető, akár évekre is. Ehhez sokféle kezelési módszer áll rendelkezésre, amelyek közül a társbetegségeket, az életkort, a beteg nemét és számos egyéb szempontot tekintetbe véve kell kiválasztani a beteg számára legkedvezőbb, legeredményesebb kezelést.

A pikkelysömörös betegek ugyanakkor pontosan tudják, hogy bizonyos nyugodt, tünetmentes időszakok után időről időre képes belobbanni a betegség. Ezt számos tényező befolyásolhatja, például az étrend, a levegő szárazsága, a gyógyszerek, és igen erősen a stressz is. Ahhoz tehát, hogy minél tovább fenntartható legyen a jó állapot, fontos megfogadni néhány tanácsot.

Melyek ezek közül a legfontosabbak?

Mivel a száraz bőr erős kiváltó oka lehet a psoriasis fellángolásának, a pikkelysömörös betegeknek elsődleges jelentőségű a folyamatos hidratálás, hiszen a túlzottan száraz bőr akár ki is repedezhet. Erre egyes szakértők szerint beválhatnak az ásványi olaj tartalmú, gyulladáscsökkentő hatású készítmények, de az optimális hidratáló kiválasztásában érdemes bőrgyógyász tanácsát kérni. Akiknek a fejbőrét is érinti a pikkelysömör, szintén fontos a folyamatos hidratálás, e tekintetben jó szolgálatot tehetnek a szalicilsavas és kátrányos samponok, hidratálók.

Úgy tudom, a hideg sem tesz jót…

Így van, a hideg időjárás szintén kiváltója lehet a betegség fellángolásának, ezért érdemes minél melegebben öltözni és védeni a bőrt a száraz, hideg időjárástól. A lakásban, munkahelyen ajánlott párologtatót használni, ami folyamatosan bizonyos nedvességet biztosít a levegőben. A pikkelysömörös betegek között emellett igen gyakori a D-vitamin-hiány, különösen télen. Ezért érdemes egy laborvizsgálattal ellenőriztetni a D-vitamin szintet, és szükség esetén pótolni a hiányt. Erre nyáron az óvatos napozás alkalmas, a többi évszakban pedig a vitaminnal dúsított gabonapelyhek, a tengeri halak és a 2000 NE D-vitamin tartalmú étrendkiegészítő termékek.

A napozás eszerint nem árt?

Épp ellenkezőleg, a pikkelysömörös betegeknél nagy segítség lehet a speciális fényterápia és a tudatos napozás, ugyanakkor csak a rövid idejű, délelőtti vagy késő délutáni, rendszeres napon tartózkodás ajánlott. Természetesen e téren is figyelembe be kell venni az egyéni érzékenységet, hiszen van olyan, akinél éppen a napfény provokálja a tünetek romlását. A napégés pedig minden betegnél fokozhatja a fellángolás kockázatát. 

Mire kell figyelni a táplálkozás tekintetében?

Az étrend egyéni érzékenységtől függően hathat a pikkelysömörre, ezért fontos, hogy zárjuk ki azokat a táplálékokat, amelyek rontanak az állapoton. Az alkoholfogyasztás jellemzően nem kívánt hatásokat vált ki a betegek jelentős részénél, és itt jegyezném meg, hogy a túlsúly önmagában is ronthat a betegség állapotán.

Egyes gyógyszerek hatóanyagai is ronthatnak az állapoton, így a pikkelysömörről minden esetben tájékoztatni kell az orvost, ha új készítményt ír fel.

Korábban a stresszt is említette…

Szinte minden pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy a felhalmozódó, kezeletlen stressz egyértelműen rontja a tüneteket, sőt, akár fel is lobbanthatja a betegséget. Éppen ezért minden érintettnek érdemes találnia valamilyen stresszkezelő módszert, legyen az sport, meditáció vagy pszichológiai segítség. Emellett pedig fogadjuk el: rendszeres orvosi felügyeletre is szükség van. A pikkelysömörre krónikus betegségként kell tekinteni, ami azzal jár, hogy rendszeres vizsgálatokra és időközönként kezelésre van szükség. A psoriasisra elrendelt kezelések ugyanis nem csak a tünetek csökkentését célozzák, hanem a hosszú távú tünetmentességet, az életminőség javítását is. Ritkábban, de előfordulhat, hogy a súlyos, kiterjedt betegség jelentősen rontja az életminőséget, ilyen esetben szóba jön a szisztémás belsőleges terápia is, amely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet.

 

www.dermatica.hu

Kép letöltés

189 KB