Magazin

PCOS: javulást hozhatnak az életmódbeli változások

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet. Ehhez azonban az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.
Dr. Koppány Viktória endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus válaszolt kérdéseinkre.

Mit jelent a policisztás ovárium szindróma?

Az elnevezés a petefészek – azaz ovárium – betegségére utal, mégis számos egyéb eltérés is áll hátterében.
PCOS-ben gyakran megfigyelhető az ösztrogén-progeszteron egyensúly felborulása, a petefészkekben pedig, elsősorban a kéreg alatt, jónéhány apró ciszta jelenik meg. Ez az összetett kórkép számos tünetet okozhat.

Melyek ezek közül a leggyakoribbak?

A legjellegzetesebbek a szabálytalan vagy elmaradó menstruáció, a teherbe esés nehézsége a szabálytalan vagy elmaradó peteérés miatt, az erőteljes szőrnövekedés, főként az arcon, a mellkason, a háton és a tomporon, az elvékonyodó haj vagy hajhullás, a súlygyarapodás, hízás, netán a zsíros, aknés bőr.
Nyilvánvaló, hogy ez a tünetegyüttes rendkívül megviselheti az érintett nőket, éppen ezért fontos, hogy a pontos diagnózisra épülő kezelés során ne csupán a gyógyszeres megoldásokra támaszkodjanak, de az életmódjukban is próbálják megvalósítani a szükséges változtatásokat. Ebben szerencsére számos szakértő tud segíteni.

Mire érdemes odafigyelni a mindennapi életvezetés terén?

Mindenekelőtt a csökkentett cukor- és szénhidrátfogyasztásra. Sok PCOS-szel küzdő nőnek inzulinrezisztenciája is van, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormont.
Inzulinrezisztencia esetén az izom-, zsír- és májsejtek nem jól reagálnak az inzulinra, és nem tudják könnyen felvennia glükózt a vérből. Következésképpen a hasnyálmirigy még több inzulint termel, hogy segítse a glükózt beépülni a sejtekbe. Egy idő után azonban az inzulintermelésért felelős béta sejtek elkezdenek kifáradni, és a hasnyálmirigy már nem tudja ideális tartományban tartani a vércukorszintet.
A folyamat megfékezését célozza meg az IR étrend, aminek alapja a hozzáadott cukor kerülése, a fehér lisztes termékek fogyasztásának minimalizálása. Javasolt életritmustól függően napi 4-6 étkezés beiktatása, melyek mindegyike tartalmaz meghatározott mennyiségű és minőségű szénhidrátot.
Az általánosan elterjedt 160 gramm szénhidrátot tartalmazó diéta általános iránymutatásnak megfelelő, de ez nem mindenki számára lesz elegendő, ezért ezt minden esetben személyre szabottan kell meghatározni endokrinológus segítségével. Az étrend felépítésében pedig a dietetikus tud konkrét iránymutatást adni.

Mik a fő buktatók ebben a diétában?

A PCOS nagyobb részben érinti a túlsúllyal küzdő nőket, akiknek nem csak a hormonális betegség kezelésében, de a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek és további egészségi problémák elkerülésének érdekében is ajánlott leadni a plusz kilókat.
A PCOS-es pácienseknek azonban nem könnyű a fogyás, hiszen többek közt az éhséget szabályozó hormonjaik sincsenek egyensúlyban. Azonban nem szabad elindulniuk a gyors sikerrel kecsegtető csodadiéták, sem a koplalás, a megvonásos diéták irányába, ugyanis ezek után szinte mindig visszakúsznak a leadott kilók.
A megoldás nem a szélsőségekben rejlik: egy kiegyensúlyozott, alacsony glikémiás indexű ételekre épülő diéta stabilan tartja a vércukorszintet, a kalóriabevitel csökkenése pedig lassan, biztonságosan beindítja a fogyást.
Jó irány a mediterrán diéta és a gyulladáscsökkentő ételek fogyasztása – ilyenek például az avokádó, a diófélék, a halak, az olívaolaj, a zöld tea –, de a legjobb e téren is a dietetikus személyre szabott étrendjére építeni.

Milyen mozgásformákkal érdemes kiegészíteni az étrendet?

A rendszeres és kitartó sport jól hat az inzulinrezisztencia ellen, ami igen gyakran jár együtt a PCOS-szel, és ezért érdemes mindkét állapotot együttesen kezelni. A kutatások szerint a közepes-intenzív mozgás – egyszerre legalább 30 perc, egy héten legalább 150 perc – az ideális az inzulinrezisztencia csökkentésére és a súlycsökkenés beindítására, azonban ma már nagyon hangsúlyosnak tartják az úgynevezett rezisztencia-edzést, vagyis az izomépítést is. Ha ugyanis az általános vázizomzat mérete növekszik, a nagyobb izomtömeg jó hatással van a glükóz anyagcseréjére. Nem kell azonban megijedni, szó sincs maratonfutásról vagy testépítésről, a mozgásterapeuta olyan edzésterv összeállításával segíthet, amely megvalósítható, hatékony és még élvezhető is.

Gyógyszeres kezelésre szükség lehet-e?

Az életmód szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni a PCOS-ben és számos más betegség kezelésében, azonban a hormonális eltérések esetén legtöbbször gyógyszerek is szükségesek. Az egyes tüneteket sokszor különböző gyógyszerekkel lehet rendezni.
Szabálytalan vagy elmaradó menstruációnál segíthet például a fogamzásgátló tabletta, a kombinált készítmények pedig sokszor beválnak a túlzott szőrnövekedés ellen.
A termékenység fokozása érdekében többféle gyógyszeres kezeléssel is lehet próbálkozni, ám ezek sikertelensége esetén is van még remény, akár mesterséges megtermékenyítés útján, akár bizonyos műtéti eljárásokkal. A kezelés tehát mindig összetett, kitartást és a páciens valódi együttműködését igényli, de ezek megléte esetén jelentősen visszaszoríthatók a tünetek, javulhat az állapot.

www.endokrinkozpont.hu

Kép letöltés

77 KB