Magazin

Nem mindegy, milyen pózban alszunk

Mindenkivel előfordul, hogy elalussza a nyakát, néha azonban a nyak fájdalma ennél komolyabb okokra vezethető vissza. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalom-specialista, a neurálterápia és a HKO/ TCM szakorvosa, minősített oktató segítségével jártuk körbe a témát.

Mi okozza a nyaki fájdalmakat?

Mindig más, és mindig tudni kell, pontosan mi. A nyakfájásra számos tényező hajlamosíthat az alvás pozíciójától kezdve a hideghatáson át, egészen a mozgásszervi betegségekig, vagyis az efféle fájdalmak nem kizárólag azokat kínozzák, akik foglalkozásukból eredően – számítógépes munkát végzők, kozmetikusok, fodrászok – sokat terhelik, esetenként túlterhelik a vállövet. Tehát akár akut, akár krónikus nyakfájdalomról van szó, ha nem ismert a pontos ok, mindenképpen utána kell járni. A diagnózis birtokában pedig már számos, hatékony segítő módszer közül választhatunk.

Milyen kezelések jöhetnek szóba?

A kezelés egyaránt épülhet lokális fájdalomcsillapításra, gyógytornára illetve olyan természetes hatású eljárásokra, mint például az orvosi kollagéninjekció-kúra. Utóbbi módszer javítja a szövetek működését és felépülését, azonnali fájdalomcsillapító hatást képes kiváltani. Ezzel együtt erősíti a meglazult szalagokat, stabilizálhatja a laza, hipermobil ízületeket, így aztán csökkenti a mozgásszervi tünetek okozta fájdalmat és mozgáskorlátozottságot, ezáltal jelentősen javítja az életminőséget.

Ugyancsak jó hatású lehet a neurálhullám-terápia és a lökéshullám-terápia. Utóbbinál a hanghullámok felpezsdítik a keringést, így a gyulladásért felelős anyagok gyorsabban elszállítódnak a kérdéses területről, a környező izmok pedig elernyednek, így a fájdalom is mérséklődik. Az orvosi segítségen túl az érintettek is sokat tehetnek azért, hogy megszabaduljanak a fájdalomtól.

Milyen módon segíthetünk magunkon?

Először is figyeljünk oda, milyen pozícióban alszunk. A háton alvás sokszor megoldást jelent a nyakfájdalomra, de nem mindenki tud így aludni. Egyéni igényeken és adottságokon múlik az is, kinek milyen párna felel meg, de ez is sarkalatos kérdés. Mindenképpen ajánlatos olyat választani, ami alkalmazkodik a nyaki gerinc természetes vonalához. Jó szívvel ajánlom a memóriahabos és az úgynevezett anatómiai párnákat is, ezek ugyanis jobban passzolnak az adott ember adottságaihoz.

A hason alvás alapból is nagyobb nyomást helyez a nyaki gerincre, hiszen valamelyik oldalra kell fordítanunk a fejet. A nyak szempontjából sokkal biztonságosabb a háton vagy oldalt fekvés. Emellett pedig sokan amiatt ébrednek nyakfájással, mert a ventilátor, a légkondicionáló vagy akár csak a nyitott ablakból érkező hideg levegő éppen a nyakukat éri. Ezen mindenképpen érdemes változtatni.

Mit tehetünk, ha már úgymond „kész a baj”, és elaludtuk a nyakunkat? Kénytelenek vagyunk kivárni, amíg elmúlik a fájdalom és a görcs, vagy esetleg van mód kimozgatni?

Az esetek többségében ezek a kellemetlenségek néhány nap, maximum egy hét alatt elmúlnak. A reggeli nyakfájás többnyire arra vezethető vissza, hogy éjjel kényelmetlen szögben helyezkedett el a nyakunk és a fejünk, ez pedig megfeszítheti, túlterhelheti az izmokat, ízületeket, ínszalagokat. De nem ritka a hirtelen nyakmozdulat sem éjjel, ami rándulást okoz. Ha nem annyira vészes a helyzet, egy finom önmasszázs, netán óvatos mozgatás sokat segíthet, még akkor is, ha esetleg nem tudjuk teljes mozgástartományban mozgatni a nyakunkat ébredés után. Ugyanígy jót tehet a meleg- vagy váltózuhany, esetleg egy melegítőpárna is. Semmiképpen se maradjunk emiatt továbbra is ágyban, mert csak rosszabb lesz tőle!

Mi történik, ha napok alatt sem múlik a fájdalom?

Ilyenkor orvoshoz kell fordulni, mert lehetséges, hogy porckorong-betegség, netán porckopás okozza a problémákat.

Az alváspozíció megfelelő kiválasztása mellett hogyan előzhető még meg a nyaki fájdalom?

Például a monitorok szemmagasságba állításával. Laptopoknál például gyakran lefelé kell billentenünk a fejünket, hogy jól lássuk a monitort, ami fokozatosan túlterheli a nyakat. Ha nem lehet a laptopot megfelelően elhelyezni, érdemes beszerezni hozzá egy különálló képernyőt. Ugyanígy az okostelefon-használat miatt is rengeteget nézünk lefelé, pedig ez a testhelyzet komoly stresszt helyez az ízületekre, az ínszalagokra és a csigolyákra. Olyannyira, hogy amennyiben pedig tartósan fennáll, akár degeneratív változásokat is okozhat.

Mindenképpen azt javaslom, hogy inkább szemmagasságban tartsuk a telefont, iktassunk be szüneteket, és ha lehetséges, mérsékeljük az ezzel töltött időt is. Megjegyzem, a telefonálás közben oldalra döntött fej is terheli a nyakat, tehát aki sokat telefonál, annak ajánlott headsetet használnia. A rossz testtartás, netán a fájdalmak miatt kialakult kényszertartás pedig még tovább súlyosbíthatja a panaszokat. Ha lógatjuk a fejünket, előre ejtjük a vállunkat, az bizony jelentős terhelést ró a hát és a nyak izmaira. Próbáljuk kihúzni magunkat és szó szerint emeljük meg a fejünket. Emellett pedig naponta többször is érdemes megtornáztatni a nyakunkat, ami egyszerre erősít és lazít is.

Milyen gyakorlatokat érdemes folytatni?

Először nyakkörzéseket, nagyon óvatosan, de hátrafelé ne döntsük a nyakunkat! Ezután pedig a tarkónknál kulcsoljunk össze a kezünket, és miközben a fejünket hátra akarjuk dönteni, a kezünkkel tartsunk ellen a nyomásnak.

A megfelelő folyadékbevitel is fontos: a hidratáció fenntartja a porckorongok rugalmasságát, vagyis közvetve a fájdalommentes mozgásban is nagy szerepe van. Napi két és fél, három és fél liter vizet mindenképpen meg kellene innia egy felnőtt embernek – sajnos csak kevesen isznak ennyit.

Utalhat komoly problémára is a nyakfájdalom?

A nyakfájdalom oka legtöbbször ártatlan. Emellett olyan tényezők is közrejátszhatnak, amire nincs különösebb ráhatásunk: például a kor előrehaladtával a csigolyák elhasználódnak, és ez alól a nyakiak sem kivételek. Ez akár krónikus fájdalomhoz is vezethet, a folyamatot pedig gyorsíthatja gyulladás, idegbecsípődés, törés, porckorong-deformáció.

A stressz és a szorongás is megemlítendő: ezek miatt nem ritkán sokáig, szinte észrevétlenül megfeszülnek az izmok, ami szintén nyak- és hátfájdalmakhoz vezet.

Ha azonban nem tudjuk azonosítani a fájdalom forrását, tényleg érdemes orvoshoz fordulni, mert ritkán ugyan, de súlyos állapotok is okozhatnak efféle panaszt: ilyenek egyes idegkárosodások, gerincbántalmak, fertőzések, de akár daganatos megbetegedések is szóba jöhetnek. A kivizsgálással megnyugtatóan fényt deríthetünk ezekre az okokra is, és megkezdődhet a megfelelő terápia.


https://www.fajdalomkozpont.hu/

Kép letöltés

175 KB