Magazin

Merevedési zavart is okozhat a prosztata megnagyobbodása

Vizelési és szexuális problémákat okozhat a középkorú és idősebb férfiak jelentős részét ilyen-olyan mértékben sújtó prosztata-megnagyobbodás. Mit lehet ilyenkor tenni, és mikor kell orvoshoz fordulni? Dr. Rákász István urológussal tekintettük át a legfontosabb kérdéseket.

Mitől alakul ki a prosztata-megnagyobbodás bizonyos életkor fölött, és miért jelent ez gondot?

Sokan az idősödés elterjedt és természetes velejárójának gondolják a prosztata megnagyobbodását, ami nem is áll messze a valóságtól: a prosztata az évek haladtával bizonyos mértékig, a hormonális változások és az idősödés miatt valóban megnagyobbodik.
Az ezzel járó zavaró tünetek azonban nem természetesek. Ugyanakkor tény, hogy a komolyabb mértékű megnagyobbodás olyan panaszokat okozhat, amelyek nem maradhatnak észrevétlenek.
Ez elsősorban gyakoribb, az éjszakára is kiterjedő vizelési ingert, netán szakaszos vizelést jelent, mivel a nagyobb prosztata beszűkíti a rajta elhaladó húgycsövet. Ilyenkor az összenyomódott húgycső fokozatosan elzárja a vizelet útját, és a húgyhólyag izomzatának egyre nagyobb erővel kell préselnie a vizeletet. Az erőltetés miatt idővel az izomzat megvastagodhat, a hólyag falában hegesedés alakulhat ki, és egyre kevésbé lesz képes préselni. Ez annyit jelent, hogy a szerv elgyengül, izmos fala nem lesz képes teljesen összehúzódni, így még nehezebbé válik a vizelés. Vagyis még a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás is növelheti egyes betegségek kockázatát, így ezek megelőzése, illetve kezelése egyaránt fontos.

Miért növeli mindez a megbetegedési kockázatot?

Mert nem megfelelő vizeletürülés esetén sokkal könnyebben elszaporodhatnak a kórokozók, így húgyúti fertőzés alakulhat ki. A pangó vizelet táptalajt biztosíthat a hólyagkő kialakulásának is, amely később akár fertőzéshez, irritációhoz vezethet, és ez okozhatja például a véres vizeletet vagy a gátolt vizelést is. A hólyagot érő nyomás a vesét is károsíthatja, hiszen a hólyagban kialakult fertőzés elérheti a vesét is. Világosan látszik tehát, hogy mindenképpen törekedni kell a szövődmények kialakulásának megelőzésére.

Ugyanakkor felléphet olyan tünet is, amelynek megléte esetén azonnali orvosi segítségre van szükség, vizelési képtelenségnél ugyanis sokszor csak egy hólyagba vezetett katéter teszi lehetővé a vizelet elfolyását.

Mit lehet tenni prosztata-megnagyobbodás esetén?

Ha a tünetek és a vizsgálatok alapján bebizonyosodik a prosztata-megnagyobbodás és kizárható a daganatos elváltozás, vény nélküli és vényköteles szerekkel, illetve végső esetben műtéttel is kezelhető a probléma. De akkor is mindenképpen kontrollálandó a helyzet, ha nem folyamodunk ilyen megoldásokhoz. A diagnózis után nemcsak jótékony hatású gyógynövény-kivonatokat, táplálékkiegészítőket ajánlhatunk, de felhívhatjuk a beteg figyelmét az alkoholfogyasztás és a dohányzás mérséklésére, a pangást elkerülő vizelés mikéntjére, a rendszeres fizikai aktivitásra, a hosszú ideig tartó ülés kerülésére is.
Ezen kívül több gyógyszercsoportból is választhatunk, bár leggyakrabban a belső záróizmokat tudjuk ilyen módon befolyásolni. Több lehetőség is adódik tehát a folyamat megállítására, lassítására, a tünetek enyhítésére és a szövődmények megelőzésére is.

Okozhat-e szexuális problémákat a prosztata megnagyobbodása?

Igen, bizonyos esetekben a prosztata-megnagyobbodás szexuális problémákat is okozhat. Ilyenek a csökkent libidó, a merevedés fenntartásának problémái, illetve végső soron az erekciós zavarok. Az ilyen jellegű zavarok megjelenését mind az életkor, mint a genetika, mind a szorongás mértéke befolyásolja. A merevedési problémák hátterében persze számos oka húzódhat meg a szív- és érrendszeri betegségektől kezdve a diabéteszen és az alacsony tesztoszteronszinten át egészen a pszichés problémáig. Emellett a prosztata megnagyobbodása miatt felírt gyógyszerek is hozzájárulhatnak az erektilis diszfunkció megjelenéséhez, bár érdekes módon a merevedési zavarra rendelt gyógyszerek csökkenthetik a megnagyobbodott prosztata okozta tüneteket. Tehát amennyiben az egyik probléma miatt jelentkezik valaki a rendelésen, feltétlenül ajánlott beszámolnia a másik problémáról is, hiszen nagyon okosan, körültekintően kell kezelni az esetleg párhuzamosan jelenlévő állapotokat. Különösen óvatosan kell eljárni, ha a kórtörténetben szerepel már lezajlott stroke, szívinfarktus, nem kezelt magas vérnyomás vagy más keringési betegség.

Mikor kell rákra gyanakodni?

Az egyik legjellemzőbb a prosztata specifikus antigénje, a PSA emelkedett szintje, ami ugyanakkor nem csak prosztatarákra utalhat. A PSA egy prosztata által termelt fehérje, amelynek szintjét a férfiak életkora és más faktorok is befolyásolják. Két típusát elemezhetik laborvizsgálattal, az úgynevezett szabad PSA-t és a teljes PSA-t. A PSA fehérjék ugyanis kötődhetnek egy másik fehérjéhez, de szabadon is lebeghetnek. A teljes PSA minden PSA fehérje értékét meghatározza, akár kötött, akár szabad. A szabad PSA ezzel szemben csak a szabad fehérjék értékét mutatja. 4 ng/ml alatti teljes PSA-szint azt jelenti, hogy nem valószínű a prosztatarák jelenléte, 4-10 ng/ml között 25 százalékos a daganat jelenlétének esélye, 10 ng/ml és afölötti teljes PSA-szintnél pedig 50 százalékos vagy afölötti a prosztatarák valószínűsége. Ugyanakkor a szakorvosok számára nagyon fontos a teljes és szabad PSA-értékek összehasonlítása is. A szabad PSA szintje nagy ingadozást mutathat, de általában a teljes PSA-hoz mérten magasabb szabad PSA alacsonyabb prosztatarák-rizikót jelent, és fordítva is igaz az összefüggés. Mindazonáltal az adott eredmények még nem jelentik feltétlenül a daganat jelenlétét, hiszen más tényezők is befolyásolják a PSA-szintet.

Tudna példát mondani? Melyek ezek a tényezők?

A PSA szintjét is befolyásolhatja például a megnagyobbodott prosztata, illetve a prosztata-megnagyobbodás miatt rendelt gyógyszerek, de az erős fizikai terhelés, a húgyúti fertőzések, a prosztataműtétek, a prosztata gyulladásos megbetegedései és az prosztata bármilyen stimulációja is.
Éppen ezért a PSA-szint meghatározásakor az időzítés is fontos lehet, legalább 6 hetet kell várni például prosztata- és hólyag-műtét, a katéter bevezetése, a prosztata-biopszia és a húgyúti fertőzések után.
A total PSA szintje az életkor előrehaladtával is növekedhet, ezért például a 4,5-ös PSA-szint még normálisnak számíthat egy 65 éves férfinál, egy 45 évesnél viszont gyanút keltő jel, ami miatt további vizsgálatok lehetnek szükségesek.
A PSA-szint időbeli változásai is fontosak lehetnek, különösen a daganat előrehaladásának, kiújulásának és agresszivitásának meghatározásához.

Milyen vizsgálatok szükségesek még a prosztatarák diagnosztizálásához?

Bár a PSA vérből történő meghatározása nagyon fontos, gyors és olcsó vizsgálat, de önmagában nem elégséges a daganat diagnosztizálásához, már csak azért sem, mert az emelkedett szint az esetek nagyobb részében csupán jóindulatú prosztata-megnagyobbodásra utal.
Ha felmerül a rák gyanúja, szükség van biopsziára, illetve más biomarkerek ellenőrzésére is a megerősítés vagy a kizárás végett. Ugyanakkor ritka esetekben prosztatadaganat esetén is alacsony marad a PSA-szint. Így aztán, mindezek eredőjeként nagyon fontos, hogy 45-50 éves kortól mindenki évente ellenőriztesse a PSA-szintjét, illetve tünetek jelentkezése esetén egyből keressen fel szakembert.
Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha gyakori, sürgető vizelési inger jelentkezik, ha problémák tapasztalhatók a vizelés elindításával és befejezésével, ha vizelet-visszamaradással küzdünk, ha vizelés és/vagy ejakuláció közben fájdalom mutatkozik, illetve, ha vér jelenik meg a vizeletben.

www.urologiaikozpont.hu

Kép letöltés

44 KB