Magazin

Hasmenés - Mindenképp kellemetlen, de veszélyes is lehet

Mindenképpen kivizsgálásra szorul a hasmenés, amennyiben nem egyszerű gyomorrontás vagy például rossz higiénés körülmények következménye, a háttérben ugyanis komoly rendellenességek is állhatnak. 
Dr. Pászthory Erzsébet belgyógyász, gasztroenterológus segítségével térképeztünk fel néhány jellemző okcsoportot.

Milyen betegségek okozhatnak leggyakrabban hasmenést?

Ha az orvosi vizsgálatok során, székletvizsgálattal kizárható a fertőzéses eredet, többféle betegség kizárására vagy éppen diagnosztizálására törekszik a gasztroenterológus. 
Rögtön adja magát például a gluténérzékenység. A gabonafélékben, a búzában, rozsban, árpában lévő glutén által kiváltott autoimmun gyulladásos folyamat károsítja a bélnyálkahártyát és felszívódási zavart okoz. 
A felnőtt korban diagnosztizált gluténérzékenység típusos esetben hasmenéssel, fogyással, hiánytünetekkel jár, de jelentkezhet fogyás, hasmenéses panaszok nélkül is. A panaszok gyakran nem köthetők közvetlenül a lisztes ételek fogyasztásához. A gyulladásos folyamat nem csak az emésztőrendszert érinti, kísérheti cukorbetegség, pajzsmirigy- és máj-gyulladás, bőr-, ízületi-, idegrendszeri- és szemtünetek. 

Akkor miként lehet megállapítani, hogy valóban erről van szó?

Biztos diagnózis csak glutén-tartalmú étrend tartása mellett lehetséges, ezért sem szabad glutén-mentes étrendet kezdeni anélkül, hogy a megfelelő vizsgálatokat elvégeznénk. 
A gluténérzékenység kezelése élethosszig tartó gluténmentes étrendet jelent, és szükség lehet vitamin- és ásványianyag- pótlásra is. 

Mik merülhetnek még fel az említett hasmenéses tünetek kapcsán?

A gyulladásos bélbetegségek szintén gyakran okoznak hasmenést: a Crohn-betegség, a fekélyes vastagbél-gyulladás, a mikroszkópos kolitisz. 
Ezek a tápcsatorna különböző szakaszait érintő autoimmun gyulladásos betegségek. Az utóbbi években gyakoriságuk kifejezetten emelkedő tendenciát mutat. Tüneteik lehetnek enyhébbek vagy súlyosabbak, nyugvó fázisokat követően a panaszok fellángolhatnak. 
A gyakori hasmenés mellett hasfájás, véres széklet, fáradtság, láz és fogyás is jelentkezhet. Kísérhetik ezeket egyéb panaszok is, például ízületi- és bőrbetegségek, szemgyulladás, epe- és vesekövek, májgyulladás. A kezelés és gondozás összetett, gasztroenterológus, dietetikus és a betegek szoros és tartós együttműködését jelenti. 

Ugyanakkor a szervezet nem kizárólag a gluténre reagálhat így…

Így van, bármilyen ételkomponens kiválthat hasonló problémákat intolerancia esetén. Gyakori jellemző tünet a hasmenés, amit a kiváltó ételféleség elégtelen emésztése, károsodott felszívódása vagy egyéni érzékenység okoz. 
Hangsúlyozni kell, hogy az étel-intoleranciák nem szervi betegségek, fennállásuk lehet átmeneti, és nem indokolnak szigorú „mentes” diétát. 
Az étel-intoleranciák felismerése, ahogy már említettem, a betegek saját tapasztalata alapján is lehetséges, elfogadható: diagnosztikus értékű, ha a gyanús étel-féleségek fogyasztásának csökkentésével a panaszok megszűnnek. Ehhez persze gyakran van szükség szakorvos és dietetikus segítségére is. A diagnózisban sokat segíthet az ételnapló, illetve teszt-étrendek bevezetése, ezeket azonban kizárólag szakember irányításával végezzük! 

Mik a leggyakoribb étel-intoleranciák?

A tejcukor-felszívódás zavara a laktóz-intolerancia. Ha a tejcukrot lebontó laktáz enzim aktivitása valamilyen okból lecsökken a szervezetben, akkor az elfogyasztott tejtermékek tejcukor tartalma emésztetlenül halad át a gyomor- és bélrendszeren, ehhez a bélbaktériumok által végzett fermentáció révén gázképződés társul, ami puffadást, hasfájást és hasmenést okoz, rendszerint az adott ételek elfogyasztását követően egy-két órán belül.
Szintén gyakori a gyümölcscukor, azaz a fruktóz felszívódási zavara. Ez elsősorban felnőtt korban észlelt tünetcsoport: a fruktóz felszívódása károsodik, ennek következményeként a laktóz-intoleranciához hasonló módon kialakuló panaszok jelentkeznek. 
A laktóz-intolerancia és fruktóz-felszívódási zavar objektív vizsgálatára a kilégzési tesztek alkalmasak. 
Ezek során a tesztoldat megivása után a kilégzett levegő hidrogén-tartalmának mérése történik, aminek emelkedése bakteriális bomlást, vagyis intolerancia fennállását jelzi. 
Itt kell megemlíteni a fruktán-intoleranciát is: a fruktánok fruktóz-molekulákat tartalmazó szénhidrátcsalád, amelyeket gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek tartalmaznak, és gyakran állnak étel-intolerancia tüneteinek hátterében. A fruktán-intolerancia kimutatására speciális teszt nincs, ételnapló, tesztétrend segíthet a felismerésben. 
És érdemes még hozzátenni ehhez a listához a hisztaminintoleranciát is, mivel az ételekben levő hisztamin bontásának károsodása emésztőszervi panaszok mellett allergiaszerű tüneteket – szívdobogás-érzést, bőrkipirulást, légúti panaszokat, fejfájást – okoz. Felismerését segítheti a hisztamin- bontó enzim mérése vérmintából. 

És mit kell tudni az irritábilis bél szindrómáról? Úgy tudom, ez is gyakori ok.

IBS-nél is jellemző a széklet állagának megváltozása, gyakori az időszakosan jelentkező hasmenés, de vannak székrekedéssel járó formái is. 
Visszatérő probléma még a jelentős mértékű puffadás és fokozott gázképződés, a hasi fájdalmak. Az IBS színes tünetegyüttese nem korlátozódik az emésztőrendszerre, gyakran kísérik egyéb stresszpanaszok, mint például fejfájás, izomfeszültség, izzadás, nyugtalanság, ingerlékenység, túlterheltség-érzés, lehangoltság, alvászavarok. 

Mi okozza ezt a rendellenességet?

Az IBS kiváltó tényezői között fontos szerepük van a tartósan fennálló stresszelyzeteknek. Ezek hátterében lehet objektív élethelyzeti probléma, így például családi, munkahelyi konfliktusok, de a lelki egészség megbomlása önmagában is stresszállapotot jelent. 
A táplálkozási szokások jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni: ha az étrend rostokban szegény, nagy mennyiségben tartalmaz magas feldolgozottságú és tartósított élelmiszereket, telített zsírokat (ilyen a „nyugati típusú” étrend), az emésztőrendszer számára jelent stresszforrást. Mindezek a tényezők hormonális és idegi folyamatok révén befolyásolják az egész emésztőrendszer működését. 
A bélmozgások megváltozása gyakran okoz hasmenést, emellett romlik az emésztőnedv-termelés, fokozódik a bél gyulladásos hajlama és érzékenysége. Ezért az emésztőszervi panaszok mellett általában vizsgálni kell a páciens pszichés egészségét, élethelyzetét is. A diagnózis természetesen csak akkor állítható fel, ha a panaszok hátterében szervi elváltozás nem igazolódik. 

Miképp lehet kezelni ezt a szindrómát?

Az IBS kezelése nehéz feladat. A tünetek enyhítésén túl célunk az életmód, étrend, lelkiállapot javítása. Ez a páciens, szakorvos, dietetikus, pszichológus-pszichiáter bizalmon alapuló és türelmes együttműködésével valósulhat meg.

www.gasztroenterologiaikozpont.hu

Kép letöltés

145 KB