Magazin

Fehér foltok a bőrön

Esztétikailag rendhagyó, sokaknál önértékelési problémákat okozó állapot a vitiligo, amely ugyanakkor gyakorlati problémákat is jelenthet a mindennapokban az érintetteknek. Kérdéseinket dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza válaszolta meg.

Mi a vitiligo, és miért alakul ki?

A vitiligo autoimmun betegség, amelynek jellegzetessége, hogy kifehéredett foltok jelentkeznek a bőrön. A jelenség oka, hogy testünk immunrendszere a bőr színéért felelős egészséges melanocitákat támadja meg. Érdemes megjegyezni, hogy egy felmérés szerint az érintettek 15-25 százalékánál más autoimmun kórkép is jelen van, így például rheumatoid arthritis, 1-es típusú cukorbetegség, netán pikkelysömör. A háttérben gyakran genetikai hajlam húzódik meg.

Mikor jelentkeznek az elváltozások?

Ez változó. Van, aki komolyabb napégés vagy sérülés után számol be a jelenségről, de az is gyakori, hogy valaki egy súlyos testi vagy lelki trauma után fedezi fel magán először a kifehéredett foltokat.

Az esztétikai hátrányok egyértelműek, ezen túlmenően milyen nehézségeket okoznak a vitiligós elváltozások?

A melanin fontos szerepet játszik az UV-sugarak elleni védekezésben, tehát ennek hiányában védtelenek vagyunk az erős sugárzással szemben. Mindez azt vonja maga után, hogy a vitiligós bőrfelületek könnyebben leégnek. Ebből kifolyólag pedig efféle bőrproblémák esetén az elérhető legkomolyabb bőrvédelem az indokolt.

Megelőzés lehetséges?

Sajnos nem, hiszen ez egy genetikailag meghatározott hajlamon alapuló autoimmun betegség. Ugyanakkor lehet tenni a terület növekedése ellen, és a foltok, illetve a normál bőrszín közötti különbséget is csökkenthetjük. Utóbbira esztétikai segítség áll a betegek rendelkezésére – már persze aki erre igényt tart, hiszen sok érintettet sem a kisebb elváltozások nem zavarnak, sem az akár jelentős bőrfelületen jelentkező foltokkal nem okoz nekik nehézséget együtt élni a hétköznapokban. Ugyanakkor léteznek speciális kamuflázs-sminkek, melyek használata könnyűszerrel elsajátítható erre szakosodott kozmetikusoktól. Ezek a kifejezetten vitiligósoknak kifejlesztett kamuflázsok például gyógyszertárakban is kaphatók. Megjegyezném még, hogy vitiligós bőrelváltozással nemcsak az erős napsugárzás kerülendő, hanem a szolárium is, és a pigmentációra gyakorolt negatív hatásai miatt a tetoválás sem ajánlott. Emellett pedig az érintett területek védtelensége miatt kiemelten fontos az évenkénti anyajegyszűrés is.

Gyógyszeres kezelés nem jöhet szóba?

Amennyiben valakit nagyon zavar a probléma, természetesen meg lehet próbálkozni bizonyos kezelési módszerekkel. Bizonyos esetekben helyi alkalmazású krémek, így szteroid tartalmú, illetve úgynevezett kalcineurin-gátló készítmények használata megoldást jelenthet, különösen UV-fénnyel kombinált módon. A szűk spektrumú UVB fényterápia néha önállóan is beválik. Erős szteroidokat ugyanakkor nem lehet minden területen használni, és ezekben az esetekben természetesen mellékhatások is jelentkezhetnek: ilyen például a bőr kiszáradása és/vagy elvékonyodása. Tehát ezeket a terápiákat csak folyamatos és rendszeres bőrgyógyászati kontroll mellett, szakorvosi ellenőrzéssel ajánlott folytatni.

És mennyire hatásosak?

Egyes felmérések szerint csaknem az érintettek fele, mintegy 45 százaléka a fehér foltok sötétedéséről számolt be. Elsősorban kis kiterjedésű elváltozások esetén ugyanakkor létezik a PUVA fényterápia nevű eljárás, amely amerikai adatok szerint az arc, a törzs, a felkar és a comb vitiligós elváltozásainak kezelésében akár 50-75 százalékos eredményességet is mutat. Viszont ugyanezek a vizsgálatok azt mutatják, hogy a kéz- és a lábfejek kezelésére kevésbé alkalmas a módszer.

Mi lehet még ennél is hatékonyabb megoldás a nagy kiterjedésű foltokra?

Kivételes esetben sebészi megoldás jöhet szóba: ilyenkor normál bőrt vagy bőrrészleteket ültetnek a vitiligós területre. Emellett létezik úgynevezett depigmentációs eljárás is, amelynek során a normál bőr színét is ki lehet fehéríteni hidrokinon-származékokkal, illetve lézerrel, ez azonban számos mellékhatással járhat, és visszafordíthatatlan folyamat. Magyarországon jelenleg nem elérhető efféle kezelés.

www.dermatica.hu

Kép letöltés

189 KB