Magazin

Fájdalom a fagyban

A fagyos napok nem kedveznek az ízületi fájdalmakkal küszködőknek: sokan tapasztalhatják, hogy időjárási frontok változásakor, vagy bizonyos időjárási körülmények közt jobban fájnak az ízületeik, a válluk, a csípőjük, a térdük. Lehet-e készülni ezekre a változásokra, hogyan segíthet a szakember a krónikus fájdalmakon? Dr. Szily Tamás ortopéd-traumatológust, ízületi specialistát kérdeztük.

Miért fájnak az ízületek a hidegben, a frontváltozáskor?

Az „ízületesek”, vagyis azok a betegek, akik krónikus fájdalommal vagy ízületi gyulladással küzdenek, érzékenyen reagálhatnak bizonyos időjárási változásokra. Mintha a csontok és az ízületek „megéreznék” a változást. Ez a megfigyelés nem újkeletű, hiszen már az ókori orvosok is leírták, hogy az időjárás hatással van az ízületek állapotára, bizonyos körülmények fokozzák a panaszokat. Ez az összefüggés még mindig vizsgálatok tárgya, bár angol kutatók már feltérképezték a krónikus fájdalmak – így az ízületi gyulladás, a migrén, a neuropátia és a fibromyalga – illetve az időjárás kapcsolatát.

Az adatokat egy kifejezetten a kutatásra kifejlesztett applikációval gyűjtötték össze, amely automatikusan rögzítette az adott környék időjárási adatait, miközben a résztvevők naponta beszámolót készítettek a fájdalomszintjükről.
Eredményeik szerint a fájdalmak 20 százalékkal valószínűbben jelentek meg a nyirkos, szeles, alacsony légnyomással járó napokon – bár az összefüggést nem sikerült tisztázni. Marad tehát sokak tapasztalata: a fájdalom újra megjelenik vagy felerősödik azokon a napokon, amelyek ködösek, szelesek és még hidegek is.

Mit tehetünk ez ellen?

Ha ismerjük a betegségünket, felkészülhetünk a tünetekre. Sok ízületi gyulladással, krónikus fájdalommal küzdő beteg tudja, melyek azok az időjárási körülmények, amelyek miatt romlik az állapotuk. Sokszor ez a hideg, nyirkos idő. Ha pedig valaki tisztában van az állapotromlásának okaival, tehet is ellene.
A leggyorsabb, de talán a legkevésbé tartós megoldás a vény nélküli fájdalomcsillapítók alkalmazása. Egy erős térdfájdalom például rányomhatja a bélyegét a mindennapi tevékenységekre, sőt, a mentális egyensúlyra is, és ilyenkor fontos a gyors megoldás. Ám aki tudja, hogy a hideg közeledtével belobbannak a panaszai, akár úgy is készülhet, hogy ebben az időszakban lehetőség szerint elhalasztja a nehezebb szellemi és fizikai munkával járó tevékenységeket. Beiktathat ilyen időszakokra olyasmit is, ami számára pihentető, hiszen a lelki-mentális egyensúly önmagában is fájdalomcsökkentő. Emellett pedig érdemes hosszútávú megoldásokat keresni az ízületi gyulladásra és a krónikus fájdalmakra.

Hosszabb távon ez azért nem tűnik akkora segítségnek…

Aki hónapok, évek óta küzd ízületi fájdalmakkal, melyek közül nagyon gyakorinak számít a térdfájdalom, nyilván nem csak pillanatnyilag szeretné csillapítani a fájdalmát. Tehát míg a gyors fájdalomcsökkentés elérhető például szteroid injekciókúrával, addig érdemes a hosszútávú megoldásokat is keresni – hangsúlyozza dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista.
A célzott injekciókúrán túl éppen ezért érdemes megpróbálkozni a természetes hatóanyag tartalmú eljárásokkal, például a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciókkal, a lökéshullám terápiával.

Emellett mindig nagy segítség lehet a személyre szabott gyógytorna, a mozgástartomány növelése, a flexibilitás visszaállítása a környéki izmok megerősítése céljából. A megoldás tehát szinte mindig összetett, egyrészt az akut szakaszban történő fájdalomcsillapításra, másrészt a tünetek tartós enyhítésére, az állapot javítására épül.

Van arra nézve adat, hogy milyen típusú sérülések elszenvedői érzékenyek különösen az időjárásra, a frontokra?

Az életkor előrehaladtával az ízületi panaszokat döntő többségében a porckopás okozza, ami nagyon sokszor a térdben jelentkezik, a folyamat hátterében pedig az áll, hogy amíg fiatal korban a lebontási-újjáépülési fázisok egyensúlyban vannak, addig idősebb korban a lebontás kerül előtérbe.
A genetikai hajlamon túl a folyamatot felgyorsíthatja bármilyen, az ízületre nagy terhelést jelentő tevékenység, mint a megerőltető sport, az állómunka és a mozgásszegénység is. Mindennek eredményeként az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik.
A porckopás általában lassan alakul ki, és leggyakrabban fájdalommal, mozgáskorlátozottsággal jár. A panaszok fokozódhatnak terhelést követően vagy az időjárás változásakor is. Az életkor előrehaladtával az ilyen jellegű panaszok kialakulása egyre gyakoribbá válhat. A többféle eredetű ízületi gyulladások is ilyenek ebből a szempontból. Itt a betegség legjellegzetesebb tünete az érintett ízület fájdalma, mozgásának nehézsége és duzzanata. Az is tipikus, ha a páciens felkelés után közvetlenül merevnek érzi az ízületet, és ez az érzés legalább egy óráig fennáll.
Ugyanakkor néhány esetben nem ennyire jellegzetesek a tünetek, esetleg csak olyan enyhe jelek utalhatnak a problémára, mint az ízület által kiadott pattogásszerű hang, és az egy óránál rövidebb ideig tartó reggeli ízületi merevség. 

Ez is a térdben a leggyakoribb?

Ízületi gyulladás bármely ízületben kialakulhat, gyakran valóban a térdben mutatkozik, jellemzően mindkettőben, hacsak nem sérülés vagy más speciális kondíció alakult ki az ízületben. A fájdalom porckopás koraibb eseteiben elinduláskor, vagy huzamosabb, esetleg szokványosnál jelentősebb terheléskor, illetve azt követően jelentkezik. Előrehaladott kopás eseteiben állandó terhelési panaszok, mozgásbeszűkülés, esetleg nyugalmi fájdalom jellemzi a kórképet. A döntően nyugalomban jelentkező fájdalom, amelynél az érintett ízület sokszor duzzadt, melegebb tapintású, az a reumatológiai eredetű – például autoimmun vagy reaktív – gyulladások velejárója. Gyakran nehezen vagy egyáltalán nem képes a páciens mozgatni az érintett ízületét. De állhat a háttérben egyéb szervet érintő gyulladásos betegség is.
Fontos kizárni a kórokozók okozta, jellemzően bakteriális eredetű ízületi gyulladást. Ez általában ritkán fordul elő, de sürgős kezelést igényel.

Feltételezem, a kezelés a háttértől függ.

Elsősorban azt fontos kideríteni, hogy porckopás, ízületi gyulladás, vagy esetleg más betegség okozza-e a fájdalmat. Az elsődleges diagnózist ortopédus és reumatológus is felállíthatja, és ha az idősödő korosztály igen jelentős részét érintő porckopásra derül fény, azt a továbbiakban ortopéd szakorvos, sportorvos, fájdalomspecialista is kezelheti. A szisztémás ízületi gyulladás kezelése általában reumatológus feladata, esetleg immunológus bevonásával. Ha porckopásról van szó, fontos, hogy időben megkezdjük a kezelést, lassítsuk, megfékezzük a folyamatot, csillapítsuk a fájdalmat. Szerencsére ma már számos eljárás létezik, amellyel ezeket a célokat elérhetjük. A térdfájdalom megszüntetésére nagyszerű eszköz például a hiarulonsavas injekciókúra, amellyel csökkenthetjük az ízületi súrlódást.
Ugyancsak jó hatású az orvosi kollagéninjekció-kúra. Kiegészítő kezelésként, vagy enyhébb esetekben az injekciókúrák helyett beválhat a lökéshullám terápia, ami a vérkeringés- és anyagcsere élénkítésével fájdalomcsillapító és regerációt beindító hatással bír.
Önálló vagy kombinált kezelésekkel elérhető tehát a fájdalomcsillapítás és a szabadabb mozgás, de nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő életmód szerepét sem. Főként az állapothoz igazított, de érdemi mozgás – optimális esetben gyógytornász, mozgásterapeuta irányításával – jelenthet nagy segítséget a mozgásszervi betegségek kezelésében, hosszútávon pedig jelentősen hozzájárul a jó állapot fenntartásához.

 

www.fajdalomkozpont.hu

Kép letöltés

195 KB