Magazin

COVID után: ízületi bántalmak és izomfájdalmak

Tavaly ilyenkor még úgy tudtuk, a COVID-19 elsősorban az idősebb korosztályra rejt súlyos – adott esetben halálos – veszélyeket, a fiatalabbak többnyire könnyedén átvészelik, és miután átestünk rajta, már nincs nagy gond. Mára sajnos pontosan tudjuk: a helyzet egészen más, az egyre gyakoribb poszt-COVID tünetegyüttesnek pedig számos megjelenési formája létezik. A COVID-19 alatt és után jelentkező izomfájdalmakról dr. Arnold Dénes Arnolddal, a Fájdalomközpont sebészével, fájdalomspecialistával beszélgettünk.

Miért okozhat a COVID ízületi- és izomfájdalmakat?

A koronavírus még enyhébb esetben is okozhat néhány nagyon kellemetlen napot, hetet, amikor a beteg leginkább csak feküdni tud. A rendszeres mozgás hiánya pedig izomgyengeséghez, merevséghez, fájdalomhoz vezethet, így még az olyan mindennapi tevékenységek is nehézkessé válhatnak, mint az állás, a lépcsőzés, egyes hétköznapi tárgyak felemelése, a kar fej fölé emelése. Bármely testtájon kialakulhatnak ilyen jellegű fájdalmak, de viszonylag sokakat érintenek a váll- és hátproblémák, amelyek leggyakrabban maguktól elmúlnak. A komolyabb váll- és karfájdalmak különösen azoknál jelentkezhetnek, akik kórházi kezelésre szorultak. Ilyenkor a fájdalom mellett megjelenhet érzéskiesés, gyengeség és bizsergő, bizonytalan érzet is. Amennyiben ezek a panaszok nem rendeződnek, mindenképpen ajánlatos velük orvoshoz fordulni.

Lehetett sokszor hallani korábban, hogy a COVID-fertőzés mellett nem ajánlott a mozgás. Ez nem rontja tovább a panaszokat?

Egészen biztos, hogy ha a fájdalom miatt nem mozog a páciens, tovább romolhat az állapota. Vagyis érdemes mindig annyira aktívnak maradni, amennyire az állapot lehetővé teszi, és szép fokozatosan növelni az aktivitás fokát. Ebben természetesen olyan tünetek is akadályozhatják a poszt-COVID-os pácienst, mint a krónikus fáradtság és a légszomj. Ugyanakkor, hacsak nem rendelt az orvos teljes ágynyugalmat, meg kell próbálni kiegyensúlyozni a pihenést és a mozgást. Elképzelhető, hogy ez eleinte csak a mindennapi tevékenységeket jelenti, a házimunkát, az öltözködést, a munkába járást. Később érdemes hajlékonyságot biztosító mozgástípusokat beépíteni a napba.

Mire gondol?

Lehet szó akár tai chiről, jógáról, gyógytornáról vagy csak az ízületek átmozgatásáról, nyújtásáról. Néhány hét múlva az izomfejlesztő mozgásokat is ajánlatos fokozatosan vissza- vagy felépíteni, legalább heti két tréninggel. Ilyenkor jöhet szóba a lépcsőzés, a gumiszalagokkal történő edzés, a biciklizés, a felfelé gyaloglás, vagy akár a nagyobb erőkifejtést igénylő kerti munkákkal is érdemes kísérletezni. Ízületi fájdalmaknál az is fontos, hogy gyakran változtassuk a testhelyzetet, a monitor előtti, órákig tartó ülés ronthat a helyzeten. Legbiztonságosabb, ha az orvos és a mozgásterapeuta, gyógytornász iránymutatása alapján építünk fel egy mozgás- és edzéstervet.

Mi a teendő, ha nem múlnak el a fájdalmak?

A poszt-COVID okozta ízületi és izomfájdalmak esetén egy rövid ideig beválhatnak a vény nélküli fájdalomcsillapítók, de egyrészt azok alkalmazását össze kell hangolni az esetleg már szedett gyógyszerekkel, másrészt csak átmenetileg ajánlott élni velük. Ugyanakkor előfordulhat, hogy nem elég néhány hét vagy akár hónap sem, és nem múlik el a hát-, kar- vagy vállfájdalom, sőt, akár romolhat is. Ilyenkor mindenképp orvoshoz kell fordulni, különösen, ha izomgyengeség vagy egyensúlyproblémák jelentkeznek. Ilyen esetekben alapos kivizsgálásra, képalkotó eljárásokra, sokszor más szakmák, például neurológus bevonására van szükség, hogy kiderítsük, pontosan mi okozza a panaszokat.

Milyen megoldás képzelhető el ilyenkor?

Helyi gyulladáscsökkentőktől kezdve lágylézer-terápián át a hialuronsavas injekciókúráig számos megoldás szóba kerülhet. A pácienseknek tehát nem szabad belenyugodniuk a poszt-COVID okozta panaszokba, hiszen bár nem mindig érhető el gyors és egyértelmű diagnózis, a fájdalom csillapítható, a mozgás szabadsága visszaszerezhető.

www.fajdalomkozpont.hu

Kép letöltés

119 KB