Magazin

Akár alapbetegség nélkül is fogyhatunk

Év elején sem érdemes kampányszerűen grandiózus fogyókúrákba kezdeni: mindenki felejtse el a káposztaleves-diétát és társait, mert hiába hozhatnak látványos eredményeket akár pár hét alatt is, a legtöb ben gyorsan visszaszedik a korábban leadott kilókat. Drégely Anikó, a Your Power Med Health Center dietetikusa szerint a titok a szakszerűen összeállított, személyre szabott diéta, ami a lehetőségeket, a célokat, a kort és az egészségi állapotot is figyelembe veszi.

Van-e értelme kampányszerű fogyókúrákba kezdeni az év elején, vagy ezek csak illuzórikus eredményt hoznak?

A fogyókúra módszerként csak ideig-óráig válik be, és ezt egyre többen látják. Helyette sokkal pontosabb, ha életmódváltásról beszélünk, ugyanis erre van szükség. Hosszú távú eredményt csak az hoz, ha új elvek szerint élünk, és a rendszeres mozgás, illetve a kiegyensúlyozott táplálkozás egyaránt a mindennapok részét képezi.

Mi ennek az oka?

Meg kell ismernünk, milyen mechanizmusok alapján indul be a szervezetünkben a fogyás, és ennek fényében az is egyből érthetővé válik, miért nem válnak be a különböző „csodaszerek”, csodadiéták. A lényeg ugyanis mindig abban áll, hogy beállítsunk egy egyensúlyi rendszert: ebben kevesebb energiát visz be a fogyni vágyó, mint amennyit napközben elhasznál. Mindeközben azonban nem szabad átesni a ló túloldalára sem, vagyis nem tanácsos az energia bevitelét az alap anyagcsere szintje alá vinni, ekkor ugyanis nem fogyni fogunk, hanem átáll a testünk raktározásra.

Mi akkor a titok?

Általánosságban véve szélsőségektől mentes étrendre kell ráállnunk, benne mérsékelten csökkentett zsír- és szénhidrát-bevitellel. De az ideális fogyási prrogram ennél jóval részletesebb, és természetesen karöltve kell járnia a rendszeres mozgás- vagy edzésprogrammal is.

Az általános testsúlycsökkentő ajánlásokkal kapcsolatos elsődleges problémát az adja, hogy ezek sosem veszik figyelembe az adott személy állapotát, alapbetegségeit, lehetőségeit, ízlését. Sok diéta pusztán egy-egy tápanyagcsoport extrém mértékű lecsökkentésén alapul, így többségük szénhidrátban vagy zsiradékban nagyon szegény. Ezeket nem lehet összehasonlítani egy dietetikus által összeállított, személyre szabott táplálkozásterápiás programmal, amely az egyéni célokra és adottságokra épül, és kellően változatos.

Vagyis mára meghaladott elképzelésnek számít, hogy a fogyáshoz mindenáron koplalni kell…

Éhezni tilos. Egy jó diétás program nem jár koplalással, és még mentális támogatást is biztosít. Egy precízen felépített programmal ráadásul az idősebbeknek és a krónikus betegséggel élőknek is  van esélyük a testsúlyrendezésre, márpedig nekik fokozottan ügyelniük kell a fogyásuk egészséges kivitelezésére.

Különösen ajánlatos a szakértő vezetés a cukorbetegeknek, a diabétesszel élők ugyanis végképp nem kezdhetnek kampányszerű, gyors sikert ígérő fogyókúrákba. Épp ellenkezőleg: folytonos és folyamatos odafigyeléssel, valamint szigorú étrenddel arra kell törekedniük, hogy kivédjék a vércukorszintjük nagy ingadozásait, ezért nem csökkenthetik drasztikusan a szénhidrátbevitelüket. Utóbbi egyébként senkinek sem tesz jót, de számukra veszélyes is volna.
Ugyanilyen különleges figyelmet érdemelnek a szív- és érrendszeri betegségekkel, hormonális vagy éppen a mozgásszervi panaszokkal küzdők, nekik ugyanis szintén nem mindegy, mit és milyen intenzitással mozognak, hogyan táplálkoznak.
A tartós eredményekhez az ő esetükben is hatalmas segítséget jelent a személyre szabott életmódprogram, ami az egészségeseknek is megbízható támpont lehet.
Hosszú távon pedig nem is kérdéses, hogy ilyenkor anyagilag, egészségileg és esztétikailag is jóval kifizetődőbb, mintha valaki különböző csodamódszerekkel kísérletezne. 

Említette az imént az életkort. Minél idősebb az ember, annál nehezebb testsúlyt csökkenteni. Mi ennek az oka?

Bizonyos kor után egyre makacsabbul tartják magukat a lassan, fokozatosan felkúszó plusz kilók. Nők esetében a menopauza jelenti a nagy vízválasztót ezen a téren, de negyven fölött már összességében is könnyű elsiklani évi egy-másfél kilogrammos hízás felett, holott tíz év alatt ez tíz-tizenöt kiló pluszt eredményez.

Az ok roppant egyszerű: ahogy telnek az évek, az ember alapvető anyagcseréjéhez – vagyis az olyan alapvető életfunkciókhoz, mint a szívműködés, a légzés, az idegi működés – szükséges energia-mennyiség folyamatosan csökken. Ha emellett nem változtatunk az étkezési szokásainkon, egyre jobban halmozódnak majd a zsírpárnák is.
Kétségbe esni viszont ilyenkor sem kell: nemhogy negyven, de akár hatvan felett is lehet valaki karcsú és fitt, sőt, nemcsak megőrizni, de visszaszerezni is lehetséges a korábbi csinos alakot.

A megoldást azonban tudatosan kell keresni, nem érdemes bedőlni a csábító ígéreteknek, és tápanyag- és vitaminhiányt előidéző drasztikus fogyókúrába kezdeni. Hiszen mint tudjuk, ez hosszútávon csak a jojó-effektust készíti elő, ami a gyors fogyás utáni visszahízásra utal, amikor a kiéheztetett szervezet túlkompenzálása miatt még több kiló kúszik fel, mint amennyi a szigorú megvonások mellett lement.

www.yourpowermed.hu

Kép letöltés

299 KB