Magazin

Élettörténetek

Sebestyén Mónika

Egy különleges szakasszisztens-életút

Csupa várakozás egy vizsgaelnök, amikor találkozik az „áldozatokkal”. Hogy miért? – mert ő is tanul, ha nyitott a lelke és a füle, hiszen ezeknek a fiataloknak van főnökük, vannak tapasztalt kollégáik, akik ha bennük van a közlési vágy, vagy a tanítás iránti óhaj, illetve a tudás átadásának igénye: akkor a jelölt ezeket az egyedi tapasztalatokat szívesen elmondja a vizsgán, pláne ha kíváncsi a vele szemben ülő és ezt ki is nyilvánítja.

A folyosói beszélgetés során az egyik vizsgázó odasúgja: tetszik tudni, hogy van itt egy vegyészmérnök is, aki ha sikerül a mai napi vizsgája, gyógyszertári szakasszisztens lesz?

Mondanom sem kell, érdeklődve vártam a vegyészmérnöknő „fellépését”!

Most nem vizsgán ülünk egymással szemben, hanem az Uzsoki úti irodámban. Nézem a vékony, öntudatos, barna, most már kolléganőt. Felteszem a szokott kérdést:

Mónika, hol születtél és meséljél a gyermekkorodról (hát nem lehet hosszan mesélni erről a húsz egynéhány évről – gondolom magamban).

Budapesten a XVI. kerületben születtem, Édesapám Sebestyén György villamosmérnök, most programozó az OTP-nál. Édesanyám Ambrus Klára Valéria, szintén villamosmérnök. A Sashalmi Tanodában végeztem a 8 osztályt. Nagyon érdekelt a történelem, nem véletlenül, mert jó volt a tanár, akit Füleki Istvánnak hívtak. Majd a Teleki Blanka Gimnáziumban történelem tagozaton folytattam a tanulmányaimat. Itt már a matematika került az érdeklődésem középpontjába. Megemlíteném tanáraim, Fedák Gyula és Virágh Miklós nevét. Egyre inkább a természettudományok kezdtek érdekelni.

Ezek után, amit mondtál, kíváncsi vagyok hová felvételiztél?

Az ELTE Környezettan Szakára sikeres felvételt nyertem. Ez a szak azért tetszett meg, mert a természettudományok mindegyikét magában foglalja. Azonban az érdeklődésem már az elejétől fogva a kémiára és a biológiára koncentrálódott. Megismerkedtem egy IV. éves gyógyszerészhallgatóval, Őrfi Erikkel. Ezt a momentumot azért említem meg, mert ez a barátság befolyásolta a későbbi szakmai pályám alakulását is, általa ismertem meg magát a gyógyszerészetet, és ekkor kezdett el foglalkoztatni ez a terület.

Mónika és csak a tanulás motivált, a szabadidődben nem foglalkoztatott más?

De igen, szeretek sportolni, teniszezem, OB 2-es csapatban játszom, hobbiszinten úszom, 6 évig zongoráztam, valamint nagyon szeretek festeni.

Ahogy a barátodat és a tantárgyait megismerted, nem gondoltál arra … ?

De igen, úgy éreztem a gyógyszerészkarra kellett volna mennem, mivel azonban erre már nem volt lehetőségem, végül is a Műszaki Egyetem gyógyszervegyész-mérnöki karán folytattam a tudományok elsajátítását a mesterszakon, amely a környezettudomány szakhoz képest egy igen éles váltás volt.  Nagyon sokat köszönhetek témavezetőmnek, Dr. Jászay Zsuzsának, aki megtanított a preparatív szerves kémiai labormunkára, példaképemmé vált és ezen túl emberileg is rengeteget segített nekem.

Számodra mi volt a legérdekesebb?

Nagyon szeretek a laborban dolgozni, a tantárgyak közül pedig a hatástan, a gyógyszerkémia és a biokémia tetszett legjobban. Végül megkaptam a gyógyszer-vegyészmérnöki diplomám, de ekkor már meg voltam „fertőzve” a gyógyszerészettel. Úgy gondoltam, ha gyógyszerészkarra nem mehettem,  valami olyan képzést kell kinéznem, ahol legalább ízelítőt kaphatok ebből a „boszorkánykonyhából”. Közben egy kis kitérőként elkezdtem dolgozni a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben, ahol műszeres analitikával foglalkoztam, mikroméretű anyagmaradványok összehasonlító és azonosító vizsgálata volt a témaköröm.

Említsük meg, hogy közben az OKTAV-nál megszerezted az asszisztens, majd a szakasszisztens képesítéseket. Jobban belelátsz most már a patikában folyó munkába.

A képzés igen rövid ideig tartott, emiatt a végzettség megszerzése után mindenképpen szükségét látom a patikai gyakorlat megszerzését a munkába állás előtt, a tanfolyam alatt ebből csak ízelítőt kaphattunk.

Meséljél még milyen az új témád az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoportjában?

A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben eltöltött másfél év után sikeresen felvételiztem a Ph.D. képzésre az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoportban Prof. Dr. Hudecz Ferenc témavezetésével. Itt már a gyógyszerészethez szorosabban kapcsolódó, biokémiai és preparatív szerves kémiai ismereteket igénylő témával foglalkozom, a potenciálisan parazita ellenes hatású peptid biokonjugátumok szintézisével és funkcionális jellemzésükkel. Ezt a munkát nagyon szeretem, úgy érzem megtaláltam a helyem, emellett pedig minden héten fél napot az Uzsoki Kórház Tiszafa Patikájában töltök önkéntes segítőként a patikai gyakorlat megszerzése érdekében.

Hallva a témát eszembe jut a továbbképzésen dr. Kocsis Béla docens úr által tartott előadása a parazitákról, az antibiotikum rezisztenciáról és a Föld népének repkedése kapcsán felmerült problémákról, mely előadás félrevert harangszerűen szólt. Igen, ezzel a témával komolyan kell foglalkoznia a világ kutatóinak.

Egy gyógyszertári szakasszisztens képesítéssel rendelkező kollégánk is részt vesz ebben az emberiség további egészséges életet biztosítani szándékozó törekvésben.

Köszönjük a beszélgetést és halljunk Rólad!

G.M.A.

2014