Magazin

Élettörténetek

Dr. Zolnay Krisztina gyógyszerész

„… nemcsak a családunkban, hanem az élet minden területén készek vagyunk teljesíteni.”

Mindig nagy várakozással ébredek, ha utam Szegedre vezet, felébred a régi izgalom bennem. Most ködös, nedves arcát mutatja az egyetemi város. A Kárász utca patinás patikája karácsonyi díszben próbálja elűzni a hömpölygő ködöt. Az officina barátságos meleggel fogad, még várom, hogy bejelentsenek a főnökasszonynak, Dr. Zolnay Krisztina gyógyszerésznek.

Önkéntelenül keresem a szememmel, milyen érdekességet fedezek fel. Megakad a tekintetem a polcon számomra ismeretlen kiadvány címlapján, melyen a következőt olvasom: Kígyó Patika Magazin, a szegedi Kígyó Patika ingyenes kiadványa. Mindjárt van miről kérdeznem a tulajdonosnőt.
Kriszta hány példányban jelenik meg ez a szakmai, aktuális (egészségügyi) problémák  megoldásában segítséget nyújtó lap?
83.000 példányszámban, 32 oldalon jelenünk meg. Az Olvasókhoz mi juttatjuk el a lapot, ez nagyon fontos, hiszen így tölti be valós marketing értékét.

Közben helyet foglalunk a modern kornak megfelelő, elegáns irodahelységben. Az Olvasónak elárulom mi keltette fel kíváncsiságomat a Kolléganő iránt: az a tény, hogy olyan golfversenyre hívták meg, ahova magyar - és főleg nő - még nem jutott el. De kezdjük az elején!

Kriszta, mesélj kérlek a családodról és az elődökről!
Ha megengeded, először Édesanyám történetével kezdem, mivel ő az első gyógyszerész a családban. Őt Simonffy Krisztinának hívják. Nagyapám Bajorországból származik, Scheirich István volt az eredeti neve, de kérésre magyarosított Simonffyra. Ő egyébként a magyar hadsereg tábornoka volt, Horthy mellett szolgált. Nagymamám Gárdonyi Krisztina operaénekesnő volt, aki ha nem megy férjhez, bizonyosan nagy karriert fut be. Gyönyörű hanggal megáldott, festői szépség volt.
Édesapám Dr. Zolnay Imre sebész, egyébként a Ludovikán végzett. Nagyapám apai ágon Dr. Zolnay Imre református lelkész és bíró. Felesége, nagymamám Horváth Mária tanárnő, Nagyváradon született. Édesapám a II. Világháborúban fogságba esett, hála Istennek hazatért, és gyönyörű teljes életet élt Édesanyám mellett. 2004-ben halt meg.

Hány testvéred van?
Harmadik gyerekként születtem, ennek minden előnyével és hátrányával. Két bátyám van, egyik orvos, másik ügyvéd, mindenkinél 3 gyermek született. A Ságvári Gimnáziumban érettségiztem 1985-ben. Hogy miért a gyógyszerészetet választottam hivatásomul? Nagyon sok időt töltöttem Édesanyámnál a patikában. Szerettem ott lenni, figyeltem, nem volt kétséges, hogy gyógyszerész leszek. 1991-ben diplomáztam az angol nyelvű gyógyszerész képzési programban.

Mint említetted voltak emberek - csupa nagybetűvel -, akik meghatározták életedet.
Igen, vannak az ember életében meghatározó egyéniségek, akik az egész sorsunk mikéntjét befolyásolni tudják. Még most felnőtt fejjel is kihatással vannak a hétköznapok sikereire vagy éppen kudarcaira. Merthogy ezek is kellenek ahhoz, hogy állandó versenyhelyzetben érezzem magam. Így tudok csak napról napra energiát meríteni. Még az egyetemi éveim alatt elnyertem egy 3 hónapos ösztöndíjat a Hoffmann La Roche-tól. Kinyílt a világ és az élet számomra. Megcsináltam a doktori disszertációmat gyógyszer marketingből, hiszen ez volt az újonnan felfedezett szakterület.

Azért a szerelem sem került el, mesélj erről is!
14 éves voltam, amikor Csonka Gáborral, a jelenlegi férjemmel találkoztam. Nagyon fiatalként, a jövőt illetően sok tervvel szép szerelem ébredezett bennünk. Gábor akkor azt mondta néhány szép hónap után, hogy 10 év múlva visszajövök érted. 1981. december 5-öt írtunk akkor. Rá 10 évre 1991. december 5-én megszólalt a telefon..... 1992-ben összeházasodtunk. 1994-ben megszületett Lilla lányom, aki most gimnazista, úgy néz ki Édesanyám és az én nyomdokunkba lép. 2003-ban ikreink születtek, Daniella és Daniel, ők 10 évesek.

Mennyi időt töltöttél otthon a gyerekekkel?
5 hónaposak voltak, amikor visszajöttem dolgozni, Édesanyám mindig mellettünk állt és nagyon sokat segített.

Hallottam hűséges voltál a Hoffmann La Roche-hoz.
Igen, 10 évig dolgoztam ott. Közben 1995-ben vörös diplomás szakközgazdász lettem. Az alapképzettségem és a folyamatosan szerzett tudásom lehetővé tette, hogy a Hoffmann La Roche-nál mindent csinálhassak. A dolgozók a cégnél jól érezték magukat, fantasztikus továbbképzések voltak, az agyunk egy pillanatig nem pihenhetett. Nagyon sokat utaztam, bejártam a világot, így csak hálás lehetek a sorsomnak és a cégnek.

Közben Édesanyád életében is változás történt.
Igen, 2001-et írunk, amikor kapott egy telefont a Kígyó Patika aktuális vezetőjétől, Kelemen gyógyszerész úrtól. Az idők szele ezt a patikát is elérte. A Kelemen család és a 15 másik tulajdonos elhatározták, hogy eladják a szegedi Kígyó Patikát. Azonnal összeült a család és elhatároztuk, hogy megragadjuk a lehetőséget, hitelből ugyan, de megvásároltuk a szegedi emberek számára a szegediség szimbólumaként említett gyógyszertárat. Jó döntés volt, ma már ezt igazolja vissza az eredményességünk.

Kriszta nagyon nagy dolog egy ilyen, a város arculatát meghatározó gyógyszertárnak tulajdonosaként élni itt Szegeden. Édesanyád elindította a változtatásokat a belső terek átalakításával, kinevelni egy - a kor szellemének megfelelő - gárdát. De az idő haladt, átadta a stafétabotot Neked, mert az új idők már fiatal, sokat látott és tapasztalt vezetőt igényeltek.
Igen, 140 éves a patika, voltak ilyen-olyan előjelű korszakai. Nagyon szeretném, ha lenne egy Zolnay Kriszta korszaka, ami a gyógyszertár és Szeged életében is meghatározó, jelentős időszak.

Már ez a kívánságod teljesülni látszik, napokon belül átveszed a 2013-as év Presztízs díjának egyikét. 9 év után, a 10. évben először áll a pulpituson „Nő” itt Szegeden. 
Csodálatos érzés tölt el, hiszen Az Év Üzletembere presztízs díját egy nagy nevekből álló grémium szavazta meg nekem!

Most beszéljünk arról a tényről, ami miatt felfigyeltem Rád, az pedig a golf terén elért – nem is tudom, de talán bármilyen nagyképűen hangzik - „világsikered”. Kezdjük az elején, mármint a sportlady-séged hogyan kezdődött?
9 éves koromtól vívtam. Ezt a sportot 8 évig csináltam, junior válogatott voltam. Eljött az idő, döntenem kellett, sport vagy a tanulás. A tanulást választottam természetesen. Aztán jön sok-sok év, amikor mindent kipróbáltam a sport terén. Négy évvel ezelőtt azonban beiratkoztam egy golf alapképzésre. Ezt nem kell abbahagynom - gondoltam rögtön a képzés végén. Aztán 2013 tavaszán elindultam a Mercedes Nemzeti Bajnokságán. És sikerült!!!!! Győzelem és rá egy hónapra már Prágában voltam az Európa-bajnokságon. Ide már sok évtizedes golfozás után jutnak ki versenyzők. Megint rám mosolygott a szerencse és elsőként kvalifikáltak a stuttgarti világdöntőre. Érdemes néhány adatot megemlíteni: 66 országban indul el a nemzeti bajnokság és 67.000 golfozó közül csak 99-en jutnak ki a végső világdöntőre. Magyarország először vehetett részt rajta, személyem által. Óriási felelősség volt és óriási téttel járt. Margit nem hiszed milyen érzés volt felvonulni, vinni a magyar nemzeti lobogót, akkor úgy éreztem Magyarország "én vagyok”! A Szegedi Nemzeti Színházból megkaptam Szilvia ruháját a Csárdás királynő c. operettből. A zászló és én vonultunk.... Sose felejtem el! A golf valójában egy szerelem.

Az az igazság, ahogy elmondod, megértem ezt a megismételhetetlen élményt. Mesélj még arról, mivel töltöd a maradék szabadidőd?
Tanítok, vizsgaelnök vagyok a gyógyszerészi államvizsgán, újságot szerkesztek, gyógyszertárak felkérésére üzletviteli tanácsadást végzek, és persze minden este meleg vacsorát készítek. Nekem ez is fontos. Azt még el kell mondanom, hogy 2013 a siker éve volt, hiszen az Egyetem a patikának ítélte oda az "Év Oktató Patikája" címet, aztán Siófokon átvehettem az "Év Gyógyszerésze" különdíjat. 

Kedves Olvasó, most engedje meg, hogy a beszélgetés kiegészítéseként szó szerint idézzük Dr. Zolnay Kriszta szavait, amelyeket akkor mondott, amikor átvette az "Év Üzletembere Presztízs" díjat:
„Jó érzés, amikor megveregetik az ember vállát, és egy ilyen alkalom tökéletes arra, hogy az ember érezze: amit csinál, azt jól csinálja. A színpadról szerettem volna minden nőnek üzenni, hogy egy férfias világban is van esélyünk arra, hogy bebizonyítsuk, nemcsak a családunkban, hanem az élet minden területen képesek vagyunk teljesíteni. Tíz év után kiderült, hogy a Presztízs gálán nőnek is lehet nyernie. Megtaláltam azokat a területeket, ahol nőként, anyaként és a sportban is jól érzem magam.„

Köszönöm a beszélgetést és sport nyelven kívánjuk: „Hajrá Dr. Zolnay Kriszta!”


G.M.A.


2014