Rólunk

Hírek, közlemények

SZIMPATIKA PLUSZ - Már 150 partner!

SZIMPATIKA PLUSZ programunk – melyet 2020 februárjában indítottunk útjára – újabb mérföldkőhöz érkezett. Nagy öröm számunkra, hogy a program indulása után 2 évvel már a 150. gyógyszertárat is üdvözölhettük a SZIMPATIKA PLUSZban. E jeles alkalomból beszélgettünk Butor Tímeával, a partnerprogram vezetőjével.

Legutóbb a 100. csatlakozó partner kapcsán beszélgettünk, és most máris itt a következő kerek szám. Mit gondol, mik lehetnek a program dinamikus fejlődésének legfőbb okai?

Talán a legfőbb ok az lehet, hogy egy olyan együttműködési lehetőséget ajánlunk a gyógyszertárak számára, amelyben úgy tudnak élni a program nyújtotta előnyökkel, hogy a függetlenségük nem csorbul.

A készletpolitika és az árazás – ahogyan a SZIMPATIKA programban már megszokhatták – itt is teljes mértékben a gyógyszertár hatásköre marad, mégis nagyon széles körű kedvezményrendszert tudunk partnereinknek biztosítani.  

A SZIMPATIKA PLUSZ talán legsikeresebb eleme, hogy a gyógyszertár akár teljes mértékben mentesülhet a gyártókkal való tárgyalás terhe alól a PHOENIX segítségével. Mi biztosítjuk a gyógyszertár számára a kedvezményeket, így több idő és energia marad a betegekre, akiknek gondozása a gyógyszerészek legfontosabb feladata.

A visszajelzések szerint például nagy segítséget jelentett a program a COVID-járvány legnehezebb időszakában, amikor akár duplájára nőtt a betegforgalom a gyógyszertárban, és a gyógyszerészek maximálisan a betegek kiszolgálására tudtak koncentrálni.

Emellett pedig azt is halljuk a SZIMPATIKA PLUSZ tagoktól, hogy a letisztult, rendezett officinai kép mennyire tetszik a betegeknek! Nem új arculatról van szó, hanem a gyógyszertár eredeti arculatát megőrző, sőt azt kiemelő, áttekinthető officinai térről, ahol a beteg jobban tud figyelni az expediálóra.

Ha a program sikerének okairól gondolkodunk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a gyógyszertárak gazdálkodási környezetében látható folyamatokat.

A gyógyszertári árrés a receptköteles termékek esetében régóta folyamatosan csökken az árrések valorizációjának elmaradása miatt, a költségek ezzel szemben erősen növekednek, elég csak a bér- vagy az energia-költségekre gondolni.

A járványhelyzet arra is rávilágított, hogy számtalan kiszámíthatatlan faktor van hatással a gazdaságra és azon belül a gyógyszeriparra is.

Ezeknek a tényezőknek az ismeretében különösen fontos megtalálni azokat a megoldásokat, amelyekkel ellensúlyozni lehet a negatív külső hatásokat, és amelyek egyfajta stabilitást jelentenek a kiszámíthatatlan folyamatok közepette is.

Említette a SZIMPATIKA programot mint a SZIMPATIKA PLUSZ alapját. El tudná mondani, hogy mi a különbség a kettő között?

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a SZIMPATIKA PLUSZ patikák is SZIMPATIKA patikák, azzal a különbséggel, hogy az együttműködésnek egy kicsit bővebb formáját választják, a SZIMPATIKA alapszolgáltatásain felül további szolgáltatásokat is igénybe vesznek.

A többletelőnyök közül a legfontosabb, hogy egy stabil kedvezményrendszert tudunk nyújtani egy nagyon széles termékpalettára. Több mint 60 gyártóval alakítottunk ki előnyös együttműködést, így a gyógyszertárak stabilan és kiszámíthatóan kapják a kedvezményeket, anélkül, hogy folyamatos tárgyalásra kényszerülnének.

Az együttműködés része továbbá, hogy segítséget nyújtunk egy néhány polcra kiterjedő kategóriamenedzsment létrehozásában is, átlátható officinai környezetet teremtve.

Mi a helyzet, ha nem a SZIMPATIKÁVAL, hanem a gyógyszertári piacon működő egyéb együttműködésekkel hasonlítjuk össze a SZIMPATIKA PLUSZt?

A SZIMPATIKA PLUSZ talán abból a szempontból tölt be hiánypótló szerepet, hogy a patikai arculat megőrzésével kínálunk stabil, hosszútávú, kiszámítható kedvezmény-rendszert, amelyhez egy nem túl nagy átalakítást igénylő, rendezett officinai képet nyújtó kategóriamenedzsment is tartozik.

A saját arculat megőrzését mi sem mutatja jobban, minthogy a 150 patika között van nagyon szép, modern berendezésű és gyönyörű, régi, hagyományos bútorzatú is.

„Az, hogy már Szimpatika tag voltunk, bizalmat ébresztett bennem a felvázolt elképzelések megvalósulását illetően. A fizikai kivitelezés lehetősége nálunk adott volt, a gazdasági számítások pedig nagyon ígéretesnek tűntek.
Szokták mondani, hogy a puding próbája az evés. Nos, ebben az esetben erre nem volt szükség, mert az előzetes számítások pontosan megvalósultak, ami a tervezést és kivitelezést dicséri.
Természetesen mindenki azonnal észrevette a polcok átrendezését, a termékek elhelyezését, megvilágítását. Sok gratulációt kaptunk emiatt. Gyakran előfordul, hogy a betegek már rámutatnak a kért termékre, mert ismerik a helyét.”

Dr. Potornai Lajos, személyi jogos vezető

Megmarad a gyógyszertár eredeti hangulata, lelke, és a SZIMPATIKA PLUSZ program elemei összhangban tudnak vele maradni! Az, hogy ezt a harmóniát megtartva tudunk kézzel fogható előnyöket biztosítani, véleményem szerint egyedi a piacon.

Emellett, ahogy már említettem, ez egy biztonságos, kiszámítható program jól áttekinthető kedvezményrendszerrel, nem kell bonyolult kalkulációkat végezni a gyógyszertár-vezetőnek, hogy átlássa, milyen előnyöket ér el a programmal.

Mind a kedvezményeket, mind a napi teendőket tekintve jól tervezhető.

Célunk, hogy a gyógyszertárak igényeit figyelembe véve alakítsuk és fejlesszük tovább a programot, a párbeszéd, a visszajelzések nagyon fontosak számunkra.

„Örömmel fogadtuk a SZIMPATIKA PLUSZ programot, ami egy löketet adott nekünk ahhoz, hogy belevágjunk az officina kisebb átalakításába. Így a két gyógyszerkiadó jobban elkülönül egymástól, a korábbi egyenes táraasztalt egy T alakú váltotta fel. Az új rész mögött pedig új fiókok szabadultak fel, és itt alakítottuk ki a polcképnek megfelelő részt. A kezdeti félelem az átalakítás miatt mára már a múlté! A betegek és a dolgozók is szeretik az új officinát. Gazdaságilag is jól jött az akkori nehéz helyzetben, a járvány kezdetekor, mert érezhetően nőtt az árrés-tömegünk, aminek ma is érezzük a kedvező hatását.”

Dr. Somogyi Zsolt, gyógyszerész

Hova tovább? Milyen fejlődési irányokat jelöltek ki  a SZIMPATIKA PLUSZ számára?

Fejlődésre mindig van lehetőség. A legfontosabb tervünk 2022-ben, hogy a SZIMPATIKA márkát megerősítsük és továbbfejlesszük. Célunk, hogy a betegek és vásárlók számára a SZIMPATIKA egyet jelentsen a széles termékválasztékkal, a kedves expediálókkal, a mindig elérhető akciókkal, a barátságos, megnyugtató légkörrel. Tervezzük az arculat frissítését, de nagyon ügyelve arra, hogy a már megszokott és megszeretett elemeket megtartsuk.

Ami még fontos, és amit már nagyon várunk, hogy idén végre újra személyesen is találkozhassunk.

A SZIMPATIKA életében mindig is nagyon hangsúlyos elem volt, hogy rendszeresen találkoztunk partnereinkkel, és személyesen beszéltük meg közös dolgainkat, a SZIMPATIKA eredményeit és terveit. Természetesen gyógyszertár-látogató kollégáink az elmúlt két évben is szoros kapcsolatban voltak a gyógyszerészekkel, de a nagyobb létszámú közös találkozók sajnos elmaradtak.

A gyógyszertárak részéről tapasztalt töretlen érdeklődés egyébként bizakodásra ad okot. Arra számítunk, hogy idén még több gyógyszertár tisztel meg minket bizalmával, mi pedig nagy örömmel várjuk Őket!

"A jövőt nem lehet előre
megjósolni, de a jövőnket
fel lehet találni."

                   (Gábor Dénes)


„Számomra ajándék a Szimpatika Plusz:

  • forintosítható és nem forintosítható ajándékokat is kaptam.
  • Időt kaptam, mivel helyettünk tárgyalnak a gyártókkal.
  • Erőt kaptam, mivel együtt sokkal nagyobb potenciált jelentünk a gyártók számára, mint külön-külön.
  • Kedvezményt kaptam, amelyet tovább is tudok adni. Mivel nem kell készleteznem, és kedvezőbb áron szerzek be, a betegeim, vásárlóim is jobb áron juthatnak hozzá a termékekhez.
  • Szabadságot kaptam, mert minimális kötelezettség mellett szabadon dönthetek rendeléseim idejéről és volumenéről.
  • A kategóriamenedzsmenttel rendezettséget is kaptunk, minden szezonra felkészülten, az enterieurbe teljesen belesimuló polcképpel várhatjuk a betegeket.

Már tapasztalatból mondhatom, hogy ilyen sok "ajándékkal" nem kell közgaszdásznak vagy marketingesnek lennem, hanem maradhatok reményeim szerint szimpatikus patikusnak.”

Dr. Molnár Katalin, gyógyszertárvezető

Van valamilyen kritérium, aminek meg kell felelni, ha egy gyógyszertár szeretne SZIMPATIKA PLUSZ tag lenni?

Természetesen több dolgot érdemes mérlegelni, hiszen minden gyógyszertár más helyzetben van, minden eset egyedi, és valóban rengeteg különféle gyógyszertár van a partnereink között.

A minimális, 4 polcot érintő átalakítás a kategória-menedzsment kialakítása érdekében fontos elem, és erre a legtöbb gyógyszertárban lehetőség is van.

A SZIMPATIKA PLUSZ azok számára vonzó, akik szeretik és értékelik a függetlenségüket és azt a felszabaduló időt, amit a különböző adminisztratív teendők és tárgyalások helyett a betegek gondozására lehet fordítani, miközben a folyamatos és kiszámítható kedvezmények segítik a gyógyszertár gazdálkodását.

Hogyan lehet részletesen megismerni a SZIMPATIKA PLUSZ előnyeit?

Nagyon egyszerűen, PHOENIX-es területi kereskedelmi képviselő kollégáink örömmel mutatják be a program előnyeit a gyógyszertárvezetőknek. Nagy örömmel és szeretettel várjuk Önöket a SZIMPATIKA PLUSZ programunkban!

 

-bf-

2022. április 6.