Rólunk

Hírek, közlemények

SZIMPATIKA PLUSZ 100!

A gyógyszertárakkal való együttműködésünket újabb szintre emelve 2020-ban útjára indítottuk a SZIMPATIKA PLUSZ-t. Nagy öröm számunkra, hogy októberben csatlakozott új programunkhoz a 100. gyógyszertár is! Ez alkalomból kérdeztük Butor Tímea partnerprogram-vezetőt.

2020 februárjában hirdették meg a programot. Milyen célokkal?

Igen, valóban idén februárban indult a SZIMPATIKA PLUSZ, de kicsit visszatekintenék a korábbi időszakra is. 13 évvel ezelőtt a SZIMPATIKA program meghirdetésekor választottunk egy mottót: „A lehető legnagyobb függetlenség, a lehető legkisebb kötöttség.” Ez mind a mai napig jellemzi a SZIMPATIKÁT. Tiszteletben tartjuk a gyógyszertárak függetlenségét, azonban a választott együttműködések formája bizonyos értelemben meghatározza a kölcsönösen vállalt feladatokat is.

Aztán az évek folyamán azzal is szembesültünk, hogy a gyógyszertárak egy jelentős része szorosabb együttműködésben is gondolkodik, többet szeretne kapni, ezért többet is vállalna. Itt egy hosszú egyeztetési folyamat következett, sokat beszélgettünk gyógyszertárvezetőkkel is, így végül ez vezetett a SZIMPATIKA PLUSZ elindításához.

És akkor térjünk vissza a célokra.

A célokat is bontsuk ketté. Volt egy elképzelésünk a csatlakozó gyógyszertárak számáról is, de nyilvánvaló, hogy mindennek az alapja maga a program, illetve annak alapelvei.

Már az egyeztetések elején világos volt, hogy bármilyen is lesz a SZIMPATIKA PLUSZ tartalmilag, annak átláthatónak, követhetőnek kell lennie. Ebből a szempontból folytatnunk kell a SZIMPATIKA hagyományait és értékeit, mert ezek nagyon fontosak a gyógyszertárak számára. Tehát olyan konstrukciót hoztunk létre, mely megfelel ezeknek a követelményeknek, és nincsenek ilyen-olyan nehezen számítható és értelmezhető visszatérítések. Ez nagyon fontos!

Azt terveztük és reméltük, hogy ilyen alapelvek mentén 2020-ban kb. 80 gyógyszertár csatlakozik hozzánk, de már októberben száznál többen vagyunk! Ez egy nagyon pozitív visszajelzés nekünk, és nagy kihívás is egyben, amelynek meg kell felelnünk.

Mely gyógyszertárak csatlakozhatnak a SZIMPATIKA PLUSZ-hoz?

Bármely SZIMPATIKA gyógyszertár szabadon dönthet arról, hogy csatlakozik-e új SZIMPATIKA PLUSZ programunkhoz, de ebből az is következik, hogy a csatlakozás lehetősége csak a SZIMPATIKA gyógyszertárak számára lehetséges. A gyógyszertárak függetlensége és önállósága továbbra is elsődleges szempont számunkra, a SZIMPATIKA PLUSZ egy lehetőség a SZIMPATIKA patikák számára, a csatlakozás természetesen önkéntes. A SZIMPATIKA program a már jól ismert elemeivel ettől teljesen függetlenül működik tovább!

Mik a program elemei?

A SZIMPATIKA programon belül egy olyan csomagot ajánlunk, amely:

  • kedvező beszerzési feltételeket biztosít,
  • nem okoz készletezési terheket,
  • hatékonyan, szakértőkkel segíti a  programban részt vevő gyógyszertár kategóriamenedzsment-tevékenységét,
  • időt és ezzel munkaerőt takarít meg a patika számára.

Ebben az évben együtt kell élnünk valami olyasmivel, ami eddig nem volt. Ez a COVID-járvány. Hogyan befolyásolta, és nyilván befolyásolja ez manapság egy új program életét?

Valóban, alig hogy meghirdettük a SZIMPATIKA PLUSZ-t, jött a COVID, és ez bizony esetenként jelentősen megnehezítette a dolgunkat. Mind az érintett gyógyszertárakét, mind a miénket itt a PHOENIX-nél. Sajnos, ahogy az élet más területein is, nekünk is és egyes patikáknak is el kellett halasztani bizonyos feladatokat. Ugyanakkor lassan megtanulunk együtt élni ezzel a körülménnyel, és talán mára már elmondható, hogy egyre olajozottabban működik a gépezet.

Van viszont valami, ami nem pótolható teljesen, mégpedig a személyes találkozások. És itt most nem a kereskedelmi képviselőink személyes látogatásaira gondolok, hanem a járványhelyzet miatt elmaradt SZIMPATIKA rendezvényekre.

Mi már nagyon várjuk azt az időt, amikor e keretek között is találkozhatunk partnereinkkel. De ettől függetlenül kereskedelmi képviselő munkatársaink készséggel állnak továbbra is rendelkezésükre.

De a számokból úgy tűnik, hogy a COVID nem törte meg a gyógyszertárak csatlakozási kedvét…

Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a program indításával kapcsolatos óvatos becsléseinket a gyógyszertárak érdeklődése hamar és jelentősen felülmúlta. Ahogy már említettem, októberben már több mint 100 gyógyszertár gondolta úgy, hogy kipróbálja az együttműködés ezen formáját.

Arra pedig külön büszkék vagyunk, hogy ma már patikák is ajánlják egymásnak a SZIMPATIKA PLUSZ programot. Ez egy komoly elismerés, melynek nagyon örülünk, és köszönjük a partnereink bizalmát.

Dr. Hegedűs Mária gyógyszertárvezető, Szent István Patika, Ráckeve

"Nagy örömömre szolgált, hogy első gyógyszertárként csatlakozhattam a programhoz. Ez egy olyan koncepció, amely nagymértékben csökkenti a gyógyszerészek napi munkáját a készletezés terén, de az eredményesség mégis megmarad.
A számomra fontos alapelvek:

  • nem kell nagy készleteket tartanom, egy évre leszerződni a  gyártóval, nincs negyedévenként árudömping a patikában,       
  • a kedvezményekről a nagyker tárgyal, ami hosszú távon többletbevételt jelent,
  • a kategóriamenedzsmenttel letisztult és átlátható a patika,
  • mindezt egy profi csapat hangolja össze,       
  • nincs anyagi kötöttség.”

Dr. Füleki-Fekete Krisztina, személyi jogos szakgyógyszerész, Szent Margit Gyógyszertár, Szil

„Fél évvel ezelőtt csatlakoztunk a SZIMPATIKA PLUSZ programhoz. Az átalakítás zökkenőmentesen zajlott, figyelembe véve kéréseinket. Betegeink/vásárlóink először meglepődve, majd nagy tetszéssel fogadták az új arculatot. A gyógyszergazdálkodás is könnyebbé vált, hiszen nincs dobozszámhoz kötött rendelési kényszer, igény szerint készletezünk. Fél év tapasztalata azt mutatja, hogy a prognosztizált árrésnövekedés bekövetkezett. Az eddigi eredmények alapján nem bántuk meg a csatlakozást.”

Dr. Dobai Attila, gyógyszertár-tulajdonos, Őrmező Gyógyszertár és Árnika Gyógyszertár, Budapest

„A SZIMPATIKA PLUSZ programban egy nagyon széles portfólióra kapunk kedvezményt, és rengeteg időt és munkát spórolok meg azzal, hogy nem kell kapcsolattartókkal tárgyalnom mindehhez, mint korábban. Még olyan gyártók is bent vannak, amelyekkel eddig nem voltak külön megállapodásaim. Nem kell készletezni, ami nagyon fontos, és a megrendelési folyamat a lehető legegyszerűbb. A kategória-menedzsmentet is nagyon hasznosnak találom, könnyűvé és gyorssá teszi az expediálást.”

 

2020. november 3.