Rólunk

Hírek, közlemények

Medikáció - E-learning a gyógyszertárban


„A 2020-as év két legfontosabb üzenete számunkra az volt, hogy a tervezett fejlesztéseinket gyorsabban kell megcsinálnunk, illetve hogy a napi munka mellett folyamatosan kell új szolgáltatásokon gondolkodnunk.”

Ezt mondta Kaló Tamás vezérigazgató nem oly régen a PHOENIX Futár hasábjain. A PHOENIX Pharma Zrt. ismét egy új szolgáltatással jelentkezik, a Medikáció-val. Mit takar mindez? Mit kínál a gyógyszerészeknek és asszisztenseknek? Erről kérdeztük Kaló Tamás vezérigazgatót és Bozsóki Bernadett képzési és prevenciós menedzsert.

Ha az e-learningre, mint műfajra gondolunk, akkor egyúttal a digitalizáció térnyeréséről is beszélünk.

Kaló Tamás: Valóban, a digitalizáció napjaink egyik fontos folyamata, aminek a legfontosabb eredménye szerintem az, hogy egyszerűbben és hatékonyabban tudjuk a megszokott dolgainkat megoldani. Ezáltal pedig több időnk jut új dolgok megismerésére, kipróbálására a munkánk során és a magánéletünkben is. Vallom, hogy a digitalizáció nem cél, hanem eszköz annak érdekében, hogy a tevékenységünk, a munkánk, az életünk még tartalmasabb legyen. A PHOENIX-nél kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy azáltal támogassuk a gyógyszertárak és kórházak munkáját, hogy a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket folyamatosan beépítjük a szolgáltatásainkba.

Csak ha az utóbbi időszakra visszatekintünk, egy hatalmas volumenű beruházássorozat keretében Fóton, Kecskeméten és Polgáron modern komissiózó automatákkal újítottuk meg a raktártechnológiánkat, amellyel még jobb minőségű logisztikai szolgáltatást szeretnénk nyújtani a vevőinknek. A gyógyszertárak adminisztrációját és a pénzügyi információk gyorsabb, pontosabb feldolgozását segíti az e-számla biztosítása illetve a számlaadatok elektronikus átadása.

Márciusban újraindítottuk a PHOENIX Továbbképzéseket, de a COVID-helyzet miatt az online teret vettük igénybe a lebonyolításhoz.

Most májusban pedig elindítjuk a Medikáció-t, egy gyógyszerészek és szakasszisztensek képzését és szakmai fejlődését segítő e-learning programot.

Mi is pontosan a Medikáció?

Bozsóki Bernadett: A Medikáció, illetve annak internetes felülete a medikacio.hu egy olyan távoktatási (e-learning) weboldal, amely díjmentes képzéseket biztosít gyógyszerészeknek és gyógyszertári szakasszisztenseknek. Ez egy úgynevezett LMS felület (learning management system – online oktatási tartalomkezelő rendszer), mely felépítésében rengeteg előnnyel jár a felhasználók számára.

A hallgatók bárhol és bármikor kényelmesen tanulhatnak egy könnyen kezelhető és informatív felületen.

További előny az is, hogy nálunk egyszerre több tananyag és vizsga is megtalálható lesz egy helyen, melyek máshol csak különféle weboldalakról érhetők el külön-külön.

Milyen jellegű tananyagokkal találkozhatnak a hallgatók?

BB: Alapvetően kétféle tananyagot kínálunk. Egyrészt hallgatóink akkreditált pontszerző továbbképzéseket végezhetnek el, melyekért természetesen jóváírt kreditpontok járnak a sikeres vizsga esetén. Másrészt különféle gyártói tananyagokkal és vizsgákkal is várjuk a felhasználóinkat. A különböző készítményekkel kapcsolatban az e-learning keretében megszerzett tudás különösen most, a COVID időszakban nagyon értékes, hiszen a gyártók képviselői kevésbé tudják személyesen átadni az ezekkel kapcsolatos információkat. A gyártók örömmel veszik ezt a lehetőséget, és támogatják a Medikációt. Egyébként a gyártói tanfolyamok elvégzése esetén még levásárolható pontokat is szereznek a hallgatók a személyes MediaMarkt kártyájukra.

Ki jelentkezhet az oldalon regisztrációért, illetve ki lehet validált regisztrált?

KT: Ez egy fontos kérdés, hiszen a szakmai továbbképzéseket jogszabályok foglalják keretbe. A Medikáció esetében gyógyszerész és szakasszisztensi végzettséggel rendelkező magánszemélyek lehetnek hallgatóink. A jelentkezést követően egyrészt a működési nyilvántartási szám alapján validáljuk a hallgatók részvételét, másrészt egy rövid Nyilatkozat aláírásával megkérjük a hallgatók munkáltatójának, azaz a személyi jogos gyógyszerésznek a hozzájárulását is a programban történő részvételhez. Úgy gondoljuk, hogy a gyógyszertár vezetője számára nagyon fontos a munkatársak képzésének támogatása, bízunk benne, hogy a Medikáció ebben a folyamatban fontos szerepet fog kapni. Területi képviselő munkatársaink májustól kezdik el ismertetni a Medikációban rejlő lehetőségeket.

Mit tudhatunk meg a medikacio.hu oldalról, azon kívül, hogy egy könnyen kezelhető és informatív felület?

BB: A legfőbb előnyei pont ezek a tulajdonságok: az oldal valóban nagyon felhasználóbarát és könnyen kezelhető, minden fontos információ gond nélkül elérhető. A menürendszerben minden hallgatónk megtalálja az elvégezhető vizsgákat, megtekintheti a vizsgákhoz tartozó tananyagokat, illetve láthatja a már elért vizsgaeredményeit is. A nyitóoldalon egy kis videón be is mutatjuk az oldal működését.

Milyen típusú akkreditált képzések érhetőek el a Medikáció oldalán?

BB: A megszerezhető kreditpontok bizonyos esetekben szakképesítés szerinti pontként, minden más esetben szabadon választható elméleti pontként számolhatók el. A kreditpontok számát mindig az adott képzések száma határozza meg. A vizsgák sikeres elvégzését segíti a videó formátum is, amely így lehetőséget biztosít a tananyagok többszöri megtekintésére a vizsga előtt. A sikeres vizsga után megszerzett kreditpontok jóváírását is intézzük a GYOFTEX felé, így ezzel sem kell foglalkoznia a felhasználónak.

Hogyan jutnak a hallgatók az említett MediaMarkt kártyákhoz? És hogyan használhatók fel a pontok?

BB: Minden regisztrált felhasználónk számára PHOENIX-es területi képviselő munkatársunk személyesen adja át majd a díjmentes MediaMarkt kártyát. A kártyával való vásárlás is roppant kényelmes. 1 megszerzett pont 1 forintot ér, és az összegyűjtött pontok bármelyik MediaMarkt szaküzletben, vagy akár online is levásárolhatók. Bízunk benne, hogy sokan gyűjtenek majd pontokat, melyeket örömmel használnak fel vásárlásaikkor. Természetesen a medikacio.hu weboldalon az ÁSZF és az Adatkezelési szabályzat mellett megtalálható egy Pontgyűjtési Szabályzat is.

Mi motiválta az Medikáció program kidolgozását?

KT: Úgy gondolom, hogy minden gyógyszertár számára fontos stratégiai kérdés az ott dolgozó gyógyszerészek és asszisztensek folyamatos szakmai képzése. Mind az akkreditált, mind az egyéb szakmai képzések olyan tudást nyújtanak, amelyek emelik a gyógyszertár „know-how”-ját és hozzájárulnak a versenyképességük megőrzéséhez, sőt növeléséhez.A célunk az, hogy a gyógyszerészek és asszisztensek számára egyszerűen elérhetővé tegyük ezt a tudást, ezért indítottuk el a PHOENIX Továbbképzés és a Medikáció programokat. A PHOENIX Továbbképzés keretében „élő” szakmai előadásokat hallgathatnak a résztvevők, egyelőre a COVID miatt az online térben, míg a Medikáció klasszikus e-learning tananyagokat kínál, amelyek hosszú ideig bármikor kényelmesen elérhetők az internetes felületen. Természetesen ezeket a tanfolyamokat minden gyógyszertár részére kínáljuk, függetlenül attól, hogy mely nagykereskedő az első beszállítójuk.

Végezetül térjünk vissza a PHOENIX Pharma Zrt. szolgáltatásaira, és persze a digitalizációra.

Várhatók-e újabb szolgáltatások is a közeli vagy a távolabbi jövőben?

KT: Igen, dolgozunk új szolgáltatásokon, amelyek közül a WebTér nevű webáruházat emelném ki, amely kulcsrakész megoldást kínál majd a gyógyszertáraknak az utóbbi időben nagy jelentőséget kapott, biztonságos online értékesítés elindításához. Terveink szerint nyár elején indul a program, de területi képviselőink és informatikus kollégáink már ezt megelőzően bemutatják a gyógyszertárvezetőknek és munkatársaiknak a WebTér előnyeit és működését.

Másik előkészületben lévő programunk Patikahang névre hallgat, és egy olyan platformot takar majd, ahol fontos piaci eseményekről tudják elmondani a véleményüket a gyógyszerészek, illetve együtt alakíthatjuk majd ki a jövő szolgáltatásait.

Nagyon örülök, hogy ilyen sok mindennel foglalkozunk, nagy reményekkel várom minden programunk indulását, bízom benne, hogy támogatni tudjuk velük a gyógyszertárak munkáját.


-pzs-

2021. május 3.