Rólunk

Hírek, közlemények

Széleskörű tapasztalattal a központi régióban

A PHOENIX Pharma Zrt. legnagyobb telephelye Budapest határától néhány kilométerre, Fóton található. A központi elhelyezkedés lehetőséget kínál arra, hogy egyaránt hatékonyan szolgáljuk ki Budapest, valamint további öt megye gyógyszertárait a közép- és észak-magyarországi régióban. Csonka Gergely harmadik éve vezeti a Fóti Kereskedelmi Központot. Gergellyel a régió gyógyszerellátásáról és a fóti sajátosságokról beszélgettünk.

Csonka Gergely

2020. február 1-je óta irányítja a közép- és észak-magyarországi régió gyógyszerellátását biztosító Fóti Kereskedelmi Központot.
Gergely 2005 óta tagja a PHOENIX csapatának és 2016 óta vesz részt a Kereskedelmi Igazgatóság munkájában. A Fóti Telephelyet megelőzően a kelet-magyarországi régió kereskedelmi tevékenységét irányította Polgáron.
A kereskedelmi területen túl többéves pénzügyi vezetői és néhány hónapos beszerzői tapasztalattal is rendelkezik. A cégcsoporton belül évek óta aktívan vesz részt nemzetközi projektekben.
A Balaton északi partján nőtt fel, ott töltötte gimnazista éveit is. Két iskoláskorú lányával a mai napig szívesen kapcsolódik ki a régióban, valamint szülei is a tóhoz kötik.
Közgazdasági tanulmányait már Budapesten, valamint Hollandiában végezte. Több mint két évtizede él a fővárosban, és szorosan kötődik a közép-magyarországi régióhoz.

  • Harmadik éve felelős a PHOENIX legnagyobb telephelyének irányításáért. Milyen út vezetett idáig?

Tizenhetedik éve vagyok tagja a PHOENIX csapatának és ez idő alatt több munkakörben számos területet volt alkalmam megismerni. Az első évtizedben a fóti központunkban töltöttem be számos pozíciót. 2016-ban kaptam lehetőséget a kelet-magyarországi régió kereskedelmi feladatainak irányítására, melyet örömmel fogadtam. Polgár a legújabb és az egyik legkedvezőbb logisztikai adottságokkal rendelkező, a mai napig rendkívüli ütemben fejlődő telephelyünk. Fontos időszak volt az itt töltött négy év, mind szakmailag, mind emberi kapcsolatok tekintetében. A kelet-magyarországi régióban egyaránt lehetőségem nyílt megismerni a vidéki, kistelepüléseken működő gyógyszertárak, illetve megyeszékhelyeken működő, jelentős forgalmat realizáló patikák működését is.

Négy évvel később, 2020-ban Fótra, Magyarország legnagyobb gyógyszerlogisztikai bázisára kerültem, és azóta is a terület kereskedelmi igazgatójaként tevékenykedem. Fóton kiváló lokáció és egy jelentős technológiai beruházás előkészületei vártak. A PHOENIX hat telephelyről biztosítja Magyarország minden gyógyszertárának napi kétszeri gyógyszerellátását. A fóti telephelyünkre számos tekintetben központi szerep jut, Társaságunk forgalmának közel negyven százalékát adja. Csupán méterek választják el a PHOENIX Központtól, ahol otthonosan mozgok, hiszen korábban majd tíz évet töltöttem a központi kollektívával. Húszéves korom óta élek Budapesten, így a továbblépés mellett vonzó volt az is, hogy a családomhoz és a barátaimhoz földrajzilag ismét közelebb kerülhettem.

  • Mely terület gyógyszerellátása történik a fóti kereskedelmi központból?

Mintegy 850 gyógyszertár és számos kórházi intézmény működik a közép-magyarországi régióban. A fővárosi partnereken túl Fót szolgálja ki Pest, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye számos területét. Naponta kétszer érkezik a PHOENIX szállítmány Fótról Esztergomba, Érdre, Ráckevére, Jászberénybe, Gyöngyösre, Egerbe vagy éppen Salgótarjánba, hogy néhány távolabbi települést is kiemeljek. Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen jelentős területet tudunk nap mint nap gyógyszerrel ellátni. Gépkocsivezető kollégáink hatvanöt járművel naponta 15.000 kilométert tesznek meg telephelyünk és a régió gyógyszertárai között.

  • Mik a fóti lokáció erősségei?

Fót rendkívül kedvező adottságokkal bír. Logisztikai bázisunk a gyorsforgalmi úthálózattól pusztán néhány száz méterre található. Budapestet több fő közlekedési útvonalon keresztül tudjuk elérni, így ha valahol forgalmi akadály alakul ki, számos alternatív útvonal adódik. Fótról egyórás távolságon belül található Budapest bármely pontja illetve számos megyeszékhely.

Munkatársaink többsége helybéli. A PHOENIX a környéken ismert, megbecsült munkáltatóként van jelen, egyben Fót városának egyik legjelentősebb munkáltatója. A közel negyvenötezer lélekszámú Dunakeszi is néhány száz méterre található telephelyünktől, mely szintén jelentős munkaerőkínálattal szolgál.

A fóti logisztika nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően magas volument, napi szinten 250-300 ezer doboz gyógyszert képes kiszolgálni. Az épületcsarnok kedvező feltételekkel és adottságokkal rendelkezik, mely kitűnő lehetőséget kínált a raktártechnológia további modernizálására. A 2021-es esztendő a PHOENIX történetének legnagyobb beruházásáról szólt. Ahogyan a gyógyszertárakban is egyre elterjedtebbé válik az automatizáció, nálunk patika robot helyett „nagyker robot” segíti a napi működést. A megrendelések zöld ládába készítése több mint 50%-ban automatizáltan, gyógyszerkomissiózó automata által történik. Ezzel jelentősen gyorsítani tudtuk a megrendeléstől a kiszállításig tartó időszakot. További előny, hogy a gyógyszerkomissiózó automata tévesztési aránya a kézi munkaerőhöz képest lényegesen kedvezőbb. Büszkék vagyunk rá, hogy a beruházásnak köszönhetően átlagosan 1.000 kiszolgált dobozból csupán 3 esetben merül fel olyan esemény, mely a gyógyszertárral utólagos egyeztetést kíván. Természetesen azon dolgozunk, hogy ezt a szolgáltatási szintet tovább javítsuk, illetve az egyeztetést kívánó ügymenetet mindinkább automatizáljuk.

  • Melyek a legjelentősebb sajátosságok az Ön által irányított régióban?

Talán a közép-magyarországi régióban a leginkább szembeötlő a gyógyszertárak működési környezetének sokszínűsége. Társaságunk célja, hogy ugyanolyan szolgáltatási színvonal és ügyfélelégedettség mellett szállítsunk a gazdasági centrumtól távol eső, hátrányos helyzetű térség gyógyszertárába, mint egy forgalmas budapesti plázában működő patikába, vagy valamely kiemelet kórház által működtetett lakossági vényforgalmat is ellátó gyógyszertárba.
Érdekesség, hogy szállítási volumen tekintetében utóbbi gyógyszertártípus és egy-egy kistelepülés gyógyszertára között akár nyolcvan-százszoros különbség adódhat!
Nekünk minden ügyféligény egyformán és rendkívül fontos.

Célunk, hogy minden gyógyszertártípus igényére megfelelő szolgáltatást kínáljunk! Ebben támogat a rendkívül tapasztalt és felkészült fóti csapat, melynek többsége több mint egy évtizede tagja a PHOENIX kollektívának.

Szintén területi sajátosság, hogy a főváros egyes kerületeiben és egy-egy főváros környéki településen az elmúlt néhány esztendő jelentős lakosságszám változást hozott. Egyes budapesti kerületekben a lakóparki ingatlanberuházások okozta lakosságszám növekedés akár két-három új gyógyszertárnyitásra is lehetőséget adott. Számos agglomerációs településen is újonnan alapított patika nyílt.

A helyi érdekességeken túl azt tapasztalom, hogy a fontosabb témák és tendenciák minden régióban jelen vannak. Igazgatótársaimmal napi kapcsolatban vagyunk, szorosan együttműködünk és megosztjuk egymással a tapasztalatokat, ezzel elősegítve, hogy teljes rálátással bírjunk az országos fejleményekre.

  • Miben látja a gyógyszerellátás legnagyobb kihívásait és milyen válaszokat, lehetőségeket kínál a PHOENIX?

Utólag nézve, a relatív eseménytelenül zajló 2010-es éveket követően 2020-tól új időszámítás kezdődött, korábban nem tapasztalt kihívások jelentkeztek a gyógyszerellátásban. A járványhelyzet alatt az ellátási láncolatok minden iparágban sérültek, ez alól a gyógyszeripar sem mentesült.

A meglévő kihívásokat tovább tetézi a szomszédunkban zajló háború, az évtizedek óta nem látott dinamikájú áremelkedés és a számos országban már érzékelhető gazdasági lassulás.

A romló gazdasági mutatók mellett a munkaerőhiány továbbra is fennáll. Az élelmiszer- és az energiaárak emelkedése a lakosság rendelkezésére álló, elkölthető jövedelmét szűkíti, ami miatt mind gyakrabban elmaradhat egy-egy vény kiváltása vagy vitamin megvásárlása. A fentiek egyvelege összetett helyzetet teremt és racionalizálásra ösztönzi a gyógyszerellátás minden szereplőjét.

A cégcsoportunk által kínált PHOENIX Partner Programok, a BENU és a Szimpatika lehetőséget kínálnak a gyógyszertárvezetőknek arra, hogy a gyógyszerbeszerzést kedvezőbb feltételek mellett valósítsák meg. Együttműködési programjaink a beszerzési előnyökön túl, jelentős időmegtakarítást eredményeznek a napi munkavégzésben. Szükségtelenné válik egy-egy cikkből több havi forgalomnak megfelelő, úgynevezett „készlet betöltéseket” vállalni.

Elkerülhetővé válik a többletkészlet raktározási és finanszírozási terhe, mely a jelenlegi, megemelkedett kamatkörnyezetben mind jelentősebb költség megtakarítást jelent a gazdálkodásban.

A jelenlegi gazdasági környezetben még fontosabbá válik, hogy a patika éljen a lehetőségekkel, maximalizálja bevételeit, valamint ne „álljon a pénze” a felhalmozott árukészletben. Nagyon leegyszerűsítve, partnerprogramjaink segítségével kevesebb gyógyszertári munkavégzés mellett eredményesebb gazdálkodás biztosítható.

A Szimpatika programunk az idei évben újabb lendületet kapott. Megújult, mondhatni modernebb arculattal és tovább erősített kommunikációval támogatjuk a partner gyógyszertárak működését. Fontosnak tartjuk, hogy a Szimpatika gyógyszertár jól látható, felismerhető és vonzó legyen!
Társaságunk új lehetőségként a partner gyógyszertárak külső, homlokzati portál megújításában is aktívan szerepet vállal. Exkluzív, világító gyógyszertárkereszt, gyógyszertárfelirat valamint fóliadekorációs eszközök kihelyezésére tudunk professzionális látványterv változatokat kidolgozni. A kivitelezés megkezdését megelőzően a látványterveket a gyógyszertárvezetővel közösen értékeljük, maximálisan teret biztosítva ügyfeleink elképzeléseinek. Nagyon sok partnerünk él ezzel a remek, rugalmasan testre szabható, a gyógyszertár számára jelentős költségkeretig ingyenes lehetőséggel.

  • Mely vívmányokra a legbüszkébb?

Egyrészt a már említett raktártechnológiai modernizációra, mely Fót mellett a polgári és kecskeméti telephelyeken is támogatja a szolgáltatásunkat. Jelentős kapacitásbővítésen vagyunk túl, melyre ügyfeleink kedvezően reagáltak, így a piaci pozíciónk is tovább erősödött. Jó érzéssel és büszkeséggel tölt el, hogy a hazánkban értékesítésre kerülő gyógyszerek közül csaknem minden második doboz zöld ládában érkezik a gyógyszertárakba!

A PHOENIX a klasszikus értelemben vett gyógyszerellátáson túl folyamatosan törekszik rá, hogy a gyógyszertárak igényeit, a patikavezetők munkáját számos fejlesztéssel támogassa. A marketing és beszerzési együttműködést kínáló partner programokon túl Társaságunk egyre jelentősebb szerepet tölt be a gyógyszertári dolgozók képzésében.

Újdonságként elindítottuk a „PHOENIX Iránytű” néven negyedévente megjelenő kiadványunkat, mely gyógyszertárvezetők számára nyújt átfogó rálátást gyógyszerpiaci és gazdasági tendenciákra. A mai, talán túlzottan eseménydús piaci környzetben a kiadvány a legjobbkor debütált, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk.

Digitalizációs területen is folyamatosan fejlesztünk. Ezen kezdeményezések adják napi munkánk során a legtöbb projektjellegű feladatot.

Számos fejlesztés történt az elmúlt egy-két évben, melyek Partnereink számára már „kézzel foghatóak”.
Csak hogy néhányat említsek, elérhetővé tettük a számlák, számlaadatok teljesen elektronikus átadásának lehetőségét, Könyvelői Portált hoztunk létre, bevezettük a Medikáció e-learning platformot, a Szimpatika gyógyszertárak részére internetes vásárlást lehetővé tevő online piacteret fejlesztettünk, míg a nyár folyamán bevezettük a reklamációs ügyintézést online támogató megoldásunkat. 

Kiemelt figyelmet fordítunk folyamataink további automatizálására, a mindennapi együttműködést gördülékenyebbé tevő digitális megoldások keresésére és bevezetésére.

Számos fejlesztés várható még a közeljövőben!

-bf-

2022. október 3.