Rólunk

Hírek, közlemények

Segítségnyújtás a rászorulóknak a TündérPakk Alapítvánnyal

A vírusos időszak kiemelt terhelést jelent a családok számára és ez sokaknak sajnos nagy problémát jelent. Mi, a PHOENIX-nél kötelességünknek érezzük, hogy segítsünk a rászorulóknak, így a TündérPakk Alapítvány segítségével több mint 1,7 millió forint értékben juttatunk el vitaminkészítményeket a gyermekek egészségének megőrzése érdekében. Ennek apropóján beszélgettünk Szomolányi Tímeával, a TündérPakk Közhasznú Alapítvány alapítójával és alapítványkezelőjével.

 

Dr. Balázs Zoltán logisztikai igazgató, Szomolányi Tímea a TündérPakk Közhasznú Alapítvány alapítója

Mivel foglalkozik a TündérPakk Alapítvány?

Fáradhatatlanul dolgozunk azon, hogy az országszerte bajba jutott családokon, nehéz élethelyzetbe került embereken, mélyszegénységben élő gyermekeken segítsünk tartós élelmiszerrel, tárgyi adományokkal, babaápoló termékekkel, ruhákkal és bármilyen felajánlással, mellyel megkeresnek bennünket magánszemélyek és cégek egyaránt.

2016 óta több ezer családot támogattunk már és kinőtte magát annyira a maroknyi önkéntessel működő alapítványunk, hogy a tematikus gyűjtéseken (pl. ünnepi csokoládé csomagok a gyerekeknek, írószer gyűjtés tanévkezdéshez, tisztálkodási szerek időszakos gyűjtése), hiánypótló kezdeményezésekben tudjunk részt venni.

Többek között:

  • hajléktalan szállókra szerveztünk önkéntes fodrászokat nőnapi és anyák napi szépüléshez,
  • a gadnai óvodába teatűzhely helyett napelemet telepítettünk,
  • gyermeknapi színházi előadásra vártunk 150 hátrányos helyzetű gyermeket,
  • adventi egésznapos jótékonysági fesztivált szerveztünk a rászoruló családoknak, élelmiszer utalvány osztással és ingyenes kulturális programokkal,
  • a menstruációs szegénység csökkentésére elindítottuk programunkat saját szerkesztésű kiadványunkkal megtámogatva.

Hogy kerültek kapcsolatba a PHOENIX-szel?

Az egyik követőnk révén, aki a PHOENIX munkatársa. Abban az időben nagy bajban voltunk, mert fennállásunk óta volt egy kisbuszunk, melyet egy cég bérelt nekünk. Ezzel szállítottuk a bútorokat, adományokat. Viszont gazdasági okok miatt ezt a buszt már nem tudták kölcsönözni nekünk és vissza kellett adni.
Kiírtuk az oldalunkon, hogy bajban vagyunk és mind a követőink, mind a média próbált támogatni - ki ahogy tudott -, hogy közös erővel megvásárolhassunk egy új buszt, de sajnos még mindig nem gyűlt össze rá elegendő pénz. Ekkor került a képbe a PHOENIX. A cégcsoport 50.000 eurós támogatásával lehetővé tette, hogy a TündérPakk Közhasznú Alapítvány folytathassa tevékenységét. Nagyon hálásak vagyunk a PHOENIX-nek ezért a nagyösszegű adományért, és külön szeretném megköszönni Sipos Ágnesnek a közbenjárást!

Mire használja az Alapítvány a mostani adományt?

2022 év végén közel 6000 gyereknek sikerült országszerte Mikulás csokoládé csomagot biztosítanunk. Ezekkel a gyerekekkel a szociális hálózaton keresztül egész évben kapcsolatban vagyunk, tisztában vagyunk a nehézségeikkel, az igényeikkel. A vírusos időszak megnehezíti a normál anyagi helyzetű családok helyzetét is. Nem kell részletezni, hogy ilyenkor a vitaminok, gyógyszerek beszerzése mennyire megterhelő és a sokszor alkalmi munkából élő családjainknál a kieső jövedelem a beteg gyermek ápolása mellett napi téma volt az elmúlt hetekben. Segítségért fordultak hozzánk, mi pedig a beérkező tartós élelmiszer átadása, azaz a tűzoltás mellett szeretnénk más jellegű megoldást is találni. A PHOENIX által felajánlott mostani adomány nagy mennyiségben tartalmaz vitamin és egyéb immunerősítő és egészségmegőrző étrend-kiegészítő készítményeket. Ha a prevencióra is nagyobb hangsúlyt fektetünk és megtámogatjuk az immunrendszerüket vitaminnal, akkor nagyobb eséllyel fogják betegség nélkül átvészelni ezt az időszakot és így a gyerekek nem maradnak ki az iskolából, a szüleik pedig tudnak munkát vállalni.

Mire van még szükségük?

2023-ban fókuszban áll a menstruációs szegénység csökkentése. A Nemzeti Működési Alap egyik pályázatának elnyerésével (NEAO-KP-1-2022/8-001134) sikeresen megalkottunk egy tájékoztató információs anyagot „Segítség, felnőttem” címmel, melyben Dr. Lajis Tímea Amália szülész-nőgyógyász szakorvos szakmai írása volt segítségünkre. Ezt védőnők közreműködésével szeretnénk az éves kötelező felvilágosító előadásuk mellé átadni és megtámogatni a kamaszokat különböző méretű egészségügyi betétekkel. Ezen kívül, ami egész évben óriási igény, az a babák pelenkája. Tematikus gyűjtést szoktunk szervezni ezekből akkor is, ha már nagyon nem tudunk biztosítani a családoknak, illetve Gyereknapon, Koraszülöttek világnapján, ünnepeknél (Húsvét, Mikulás, Karácsony), amikor a babakelengyére még nagyobb hangsúlyt fektetünk.

Hogyan tud segíteni a szervezetnek, aki szeretne?

Örömmel vesszük, ha önkéntes munkára jelentkeznek nálunk, legyen az ruhaválogatás, élelmiszerosztás, szerződés megírás, esemény fotózása, kézműves foglalkozás megtartás vagy bármi, amiben tevékenykedik az illető és van szabad 1-2 órája. Egy anyuka havonta 1 születésnapi torta megsütését vállalta több hónapon keresztül, ami egyedülálló felajánlás volt, hiszen a hátrányos helyzetű családoknál nem szoktak tortát kapni a gyerekek. Ezen kívül tárgyi adományokat örömmel fogadunk és mindig hangsúlyozzuk, hogy nem lomtalanítás az adományozás, tehát megunt, de jó állapotú ruhát, játékot, babafelszerelést és lakásfelszerelést várunk. Nem csorba bögrét és lukas cipőt szeretnénk a családoknak adni, hanem jól használható tárgyakat. Ki szoktunk írni tematikus gyűjtéseket is, melyre pénzbeli adományt várunk, közleménybe feltüntetve, hogy mire szánja. Egész évben alapítványi támogatás címszóval pedig azokra a költségekre fordítjuk a beérkezett öszszeget, amit talán nem is gondolnak az emberek, hogy milyen összegeket tesznek ki. Így például benzinköltség, szemeteszsák összege, amibe bezsákoljuk az adományokat, hulladék elszállítása és lerakása. Ne feledkezzünk meg a most esedékes adó 1% felajánlásról sem, ami hatalmas segítség nekünk. Sokan nem foglalkoznak vele és sehova nem ajánlják fel. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ha csak 70 gyermeknek labdát tudunk venni az 1% felajánlásból, már megérte.

-bf-

2023. április 20.

TündérPakk Közhasznú Alapítvány

Adószám: 18900857-1-42

Online adományozás: tunderpakk.hu/adomanyozoknak/
Utaláshoz információk: TündérPakk Közhasznú Alapítvány
Magnet Bank Zrt. 16200120-18541478-00000000
IBAN: HU18 1620 0120 1854 1478 0000 0000
SWIFT kód: HBWEHUHB