Rólunk

Hírek, közlemények

Segítségnyújtás a menekülőknek

Nagy Ferenccel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi területért felelős szakmai vezetőjével beszélgettünk a magyar-ukrán határon tapasztalható jelenlegi helyzetről, az összegyűlt adományokról, valamint arról, hogy hogyan segíthetünk, ha még szeretnénk tenni valamit.
 

Mi, a PHOENIX-nél kötelességünknek érezzük, hogy támogassuk az ukrán lakosságot és a menekülteket.
Március elején mintegy 30.000 doboz gyógyszert és egyéb terméket ajánlottunk fel a rászorulók számára a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve.
Ezen felül azt is felajánlottuk, hogy amennyiben Önöknek is van lehetőségük adományokkal támogatni a rászorulókat, úgy mi vállaljuk ezek elszállítását a válságkezelési szakembereknek.
Köszönjük felajánlásaikat, végül több raklapnyi adományt juttattunk el Önöktől a Szeretetszolgálat részére.

Milyen a helyzet jelenleg az ukrán határon? Csökken a menekültek száma, vagy növekvő tendenciát mutat?

A Máltai Szeretetszolgálat a beregsurányi határátkelőn lát el szolgálatot. A háború első időszakában napi 1.500-2.000 menekült érkezett ide, az elmúlt hetekben kb. 300 fős létszám körül állandósult a naponta érkezők száma. A menekültek kb. 50-60%-a gyermek. A felnőttek 75%-a nő. Az érkezőknek pihenési, tisztálkodási lehetőséget biztosítunk, és szükség esetén megszervezzük továbbutazásukat. Ezen kívül rövid és középtávú elszállásolásban is segítünk a bajba jutott embertársainknak. A Magyarországra érkezett menekültek mellett több milliós belső menekült van Ukrajna területén. Egy esetleges eszkaláció során ezek a belső menekültek várhatóan elhagyhatják Ukrajnát.

Hozzávetőlegesen hány menekültnek tudott segíteni a Máltai Szeretetszolgálat?

A háború kitörésétől április 10-ig a Máltai Szeretetszolgálat közel 65.000 menekülővel került kapcsolatba. Információt 58.000 személy, szállítást közel 25.000 személy, szállást több mint 10.000 személy kért. A Szeretetszolgálat közreműködésével orvosi ellátásban részesült 500 menekülő.

Mekkora adományt sikerült összegyűjteni a menekülteknek?

Március végéig közel 450 tonna adományt gyűjtöttünk. Leginkább tartós élelmiszert, tisztálkodási szereket, gyermekek ellátásához szükséges felszerelést (pelenka, törlőkendő, tápszer), egészségügyi felszerelést és gyógyszereket kaptunk. Utóbbiban nagy segítség volt a PHOENIX-től kapott adomány. A háború kapcsán soha nem látott összefogást tapasztalunk, minden eddiginél több adomány érkezik hozzánk, és ennek nagyon örülünk.

Lehet-e azt tudni, hogy hova kerültek ezek az adományok? Itthon segítették a menekülteket, vagy a határon túl jutottak el a rászorulókhoz?

Az Ukrajnába szállított adományok mennyisége 185 tonna volt. Ukrajnába leginkább tartós élelmiszert, egészségügyi felszerelést és gyógyszereket szállítottunk. Ezen kívül a Magyarországon tartózkodóknak is folyamatosan segítünk ügyintézéssel, hideg- és melegétel osztással, tolmácsolással, adminisztratív segítségnyújtással, oktatással. A tartósan Magyarországon tartózkodó családoknak személyre szóló integrációs programot indítottunk. A központi menekültfogadó BOK csarnokban a Máltai Szeretetszolgálat heti két napot vállal. Budapesten naponta kb. 120 személyt szállásolunk el. Az elszállásolás mellett teljeskörű ellátást, étkezést, gyermekfoglalkozásokat biztosítunk.

Mi volt a legemlékezetesebb eset, ahol sikerült a gyógyszeradománnyal segíteni?

Március közepén érkezett a határátkelőre egy fiatal menekült anyuka, aki egyedül hozta három gyermekét. Egy hátizsákkal és egy gurulós bőröndbe tudta összeszedni a négyüknek feltétlenül szükséges dolgokat. Elmondása szerint nagyon kellett sietnie, kapkodva pakolt össze. A két kisebbik gyermek asztmás volt, az ő gyógyszerüket otthon hagyta. Nagyon kétségbe volt esve, amikor megérkezett a máltai táborba, de nagyon gyorsan meg tudtuk nyugtatni azzal, hogy meleg ételt és italt kapott az egész család, és a gyermekeknek tudtunk gyógyszert adni.

Mi az, ami még mindig vagy akár újra hiányzik az emberek megsegítéséhez?

A tartós élelmiszerek és a pénzadomány a leghasznosabb jelenleg.

Hogyan tud segíteni, aki szeretne?

Két weboldalt hoztunk létre, ahol részletes információt adunk a segítségnyújtás legjobb módjáról:

  1. adomanyozz.hu

  2. segitenek.maltai.hu

Köszönjük a kitartásukat és a rengeteg támogatást, amit a rászorulóknak nyújtanak!


-bf-

2022. május 12.