Rólunk

Hírek, közlemények

Összehangolt működés

A gyógyszerellátás fejlesztése Nyugat-Magyarországon

A PHOENIX meghatározó szerepet tölt be Nyugat-Magyarország gyógyszerellátásában. Ehhez a régióhoz két Kereskedelmi Központunk, a zalaegerszegi és a győri tartozik. Gröschl Gábor Regionális Logisztikai Igazgatóval beszélgettünk fejlődésről és lehetőségekről, valamint a régiót legjobban meghatározó tényezőkről.

Gröschl Gábor

2018 óta az észak-nyugat magyarországi terület Regionális Logisztikai Igazgatójaként a Győri és Zalaegerszegi Kereskedelmi Központok logisztikai működését irányítja.

Gábor 2001-ben csatlakozott a PHOENIX Pharma Zrt. kötelékéhez és a jelenlegi pozícióját megelőzően hosszú évekig a fóti Központ beszerzési csapatát erősítette.

Végzettségét tekintve közgazdász. Feleségével és két kiskorú gyermekével egy Komárom-Esztergom vármegyei faluban él, ahol szabadidejét legszívesebben családja és barátai körében tölti, valamint ha az időjárás is engedi, motorkerékpárjával rója a környékbéli utakat.

Gábor, mióta dolgozik a gyógyszerellátásban?

Lassan 22 éve, 2001 decemberében kerültem a PHOENIXhez. De elmondhatom, hogy már sokkal korábban kapcsolatba kerültem a magyarországi gyógyszerellátással, hiszen édesanyám egy kis falusi gyógyszertárban dolgozott gyógyszertári asszisztensként.
Gyerekkoromban gyakran megfordultam ott, csodálva néztem, ahogy keverték a magisztrális patikai készítményeket. A gyógyszertári illat mindig is benne volt az orromban. Nagyszerű emlékek kötnek ide.
A PHOENIX csapatához végül a testvérem révén csatlakoztam, aki szintén a cégnél dolgozik a mai napig és sok jót mesélt az itteni munkáról, így mikor nyitott pozíciót láttam, megpályáztam.

Azonnal a logisztikai osztályhoz került?

Először a Beszerzési Osztályhoz csatlakoztam, mint import ügyintéző. Később beszerzési vezető-helyettes lettem, valamint a Pharma Services üzletágért is felelős voltam. Aztán néhány év elteltével nyitottam jobban a logisztika irányába, hogy más oldalról is megismerhessem a gyógyszerellátást. Ennek a folyamatnak lett az eredménye, hogy 2018-ban Dr. Balázs Zoltán, a PHOENIX Logisztikai Igazgatója felkért a győri és zalaegerszegi telephelyek logisztikai vezetésére.

Hogy élte meg ezt a váltást?

Nagyon örültem a lehetőségnek. Természetesen ez egy hosszú folyamat eredménye volt, mely során a Társaság támogatta, hogy már jóval a váltás előtt bele lássak a logisztikai folyamatokba.
Sok időt töltöttem a raktárban, megismertem a működést, adott esetben besegítettem a komissiózásba, betárolásba és ládaindításba is. Ez nálunk természetes, hogy minden szinten támogatjuk egymás munkáját.
Nagyon tetszett, hogy teljesen más szemszögből tudtam támogatni a gyógyszertárakat és az is, hogy sok mindent tudtam hasznosítani a korábbi ismereteimből. Nagyon jó volt látni, hogy a korábbi munkaköröm hogyan kapcsolódik a készítmények fizikai mozgatásához és, hogy a két folyamat milyen mélyen összefonódik. Természetesen az is nagy segítség volt, hogy az utódommal nagyon könnyen megértettük egymást, sokkal könnyebb volt szinergiákat találni és hasznosítani, amivel tovább tudtuk javítani a hatékony kiszolgálást.

Érezhető, hogy jó a viszony a PHOENIX-en belül a kollégákkal.

Ez teljes mértékben igaz. Nyitottak, segítőkészek a kollégák és minden szinten elismerjük egymás munkáját. Nagyszerű csapat dolgozik a raktárainkban, sőt a raktárvezetőinket külön ki is szeretném emelni. Mind Nagy Gábor Zalaegerszegen, mind Herczku Viktor Győrött komoly pillérei a működésünknek.
Nagy öröm számomra, hogy Kovácsné Dr. Horváth Irén Regionális Kereskedelmi Igazgatóval együtt vezetjük a két telephelyet, akivel nagyon jól kiegészítjük egymást. Ő kiemelkedően irányítja a kereskedelmi folyamatainkat és a gyógyszertárak irányában történő fejlesztéseinket, én pedig abban bízom, hogy ezt jól tudom támogatni logisztikai oldalról. Azt gondolom, hogy amikor ilyen jó szakmai és személyes kapcsolatban tud együtt dolgozni egy közösség, akkor abból nagyszerű dolgokat lehet kihozni. Meg is szeretném ragadni a lehetőséget, hogy köszönetet mondjak innen minden egyes munkatársunknak!

Meséljen nekünk egy kicsit az Ön által ellátott terület sajátosságairól. Mit lehet elmondani erről az országrészről?

Talán amire a legbüszkébbek vagyunk az az, hogy az ország ezen területén az egyik legerősebb a PHOENIX piaci jelenléte. A győri telephelyünk által ellátott területen például minden második gyógyszer tőlünk érkezik a gyógyszertárakba. A zalai telephelyünk pedig szintén meghatározó piaci részesedéssel bír. Hálásak vagyunk a gyógyszerészeknek a bizalmukért, amit a PHOENIX irányában mutatnak. Úgy próbáljuk ezt megköszönni, hogy folyamatosan fejlesztünk, hogy még jobban, még pontosabban tudjuk a gyógyszertárakat és kórházakat kiszolgálni.

Tudna említeni néhányat ezen fejlesztések közül?

Az elmúlt évben Zalaegerszegen történtek nagyobb beruházások. Eddig a négyemeletes épületünk földszinti részét főként csak háttértárolásra hasznosítottuk. Egy jelentősebb épületfejlesztésnek köszönhetően az expedíció áthelyezésre került erre a szintre, valamint egy új hűtőkamrát építettünk, amely nemcsak nagyobb, hogy a megnövekedett keresletet biztonságosan ki tudjuk szolgálni, hanem hatékonyabb is, így csökkentjük a károsanyagkibocsátásunkat is. Ezzel az árumozgatás folyamata is könnyebb lett, valamint az áruátvételnek is több, mint kétszer akkora terület áll rendelkezésére, ezáltal segítve a készítmények gyors és biztonságos átvételét.
Magyarországon a zalaegerszegi telephely expedícióján alkalmazunk először olyan szortírozó pályát, ami túránként osztályozza a leérkező ládákat, ami a túrák közötti ládacseréket is megakadályozza. A pontos kiszolgálás talán eddig is jellemző volt ránk, most azonban ezt tovább tudtuk fejleszteni.
Nagyon büszke vagyok rá, hogy a fejlesztéseink folyamatosak. Mindent megteszünk azért, hogy a hatékonyságunkat megtartsuk és a gyógyszerészeknek a megszokott minőségi szolgáltatást nyújtsuk.

A Győri Kereskedelmi Központról mit lehet elmondani?

A győri telephelyünk szintén egy négyszintes épület, amely a zalaegerszegihez hasonlóan gyógyszertári központként működött és erre a célra is épült.
Folyamatos fejlesztésekkel nagyfokú hatékonyságra emeltük, a legutóbbi OGYÉI ellenőrzéskor dicséretet is kaptunk a tisztaságot és rendezettséget tekintve.
Itt is mindig keressük a fejlesztési lehetőségeket. Erre jó példa a kábítószer-raktárunk bővítése az elmúlt évekből, hogy a megnövekedett igényeket, illetve termékportfóliót biztonságosan kezelni, valamint a gyógyszertárak ellátását hosszú távon biztosítani tudjuk.

Mik a legnagyobb kihívások a régió gyógyszerlogisztikáját tekintve?

Ebben az országrészben az energiaárak kontroll alatt tartása, illetve a munkaerő biztosítása okozza a legnagyobb fejtörést.
Energiahatékonysági szempontból hatványozottan odafigyelünk a felhasználásra, hogy az áram, gáz és távhő fogyasztásunkat alacsonyabb szinten tudjuk tartani. A fogyasztás-csökkentésen túl az épületek szigetelésén, a hűtés-fűtés és világítási rendszerünk korszerűsítésén is sokat dolgozunk, valamint a megújuló energiaforrásokat is egyre nagyobb mértékben tervezzük igénybe venni. Emellett pedig dolgozunk napelemparkok telepítésén is. A munkaerő biztosítása – főleg Győrben – a környékbeli nagy foglalkoztatók miatt jelent kihívást. Szerencsére a munkatársaink nagyobbik része hosszú évek óta velünk dolgozik, de érezhetően magasabb a fluktuáció itt, mint az ország többi részében.
Mi azzal tudunk versenyezni a kollégáinkért, hogy egy barátságos, családias, kiszámítható munkahelyet biztosítunk, amit munkatársaink szerencsére éreznek és értékelnek is.

Mindezen kihívások mellett is nagyon szerencsésnek érzem magam, hiszen egy remek csapattal dolgozunk azért, hogy a gyógyszerészek segítségével az ország nyugati régiójában minden beteg időben és biztonságosan hozzájusson a gyógyszeréhez.

 

- bf -

2023. augusztus 1.