Rólunk

Hírek, közlemények

Medikáció, a gyógyszerészek és szakasszisztensek e-learning platformja

A 2021-ben indult Medikáció E-learning platformhoz már közel 5.000 gyógyszerész és szakasszisztens csatlakozott mintegy 1.300 gyógyszertárból. Ez azt jelenti, hogy a hazai gyógyszertárak több mint fele képviselteti magát a tanulást segítő felületen. A nagysikerű program folyamatosan fejlődik és ma már a megszokottnak mondható akkreditált képzéseken és a termékekhez kapcsolódó tananyagokon kívül videós tréningeket is kínál a felhasználóknak. Bozsóki Bernadett képzési menedzserrel, a Medikáció projekt vezetőjével beszélgettünk a program újdonságairól és a Medikáció-családról.

Bozsóki Bernadett

A PHOENIX Pharma Zrt. képzési menedzsere. Már 2013 óta dolgozik a cégcsoportnál – a Medikáció indulása óta (2018. május) hozzá tartozik az e-learning platform.

Miskolcról származik, az egyetemet Szegeden végezte el. Szabadidejét a családjával és a barátaival tölti, ezen kívül szereti a filmeket, a könyveket és az NFL-t.

Mióta foglalkozik gyógyszerész-képzések szervezésével?

2018 óta foglalkozom ezzel a nagyon érdekes és izgalmas területtel. Külön öröm a számomra, hogy online és offline képzéseket is szervezhettem ez idő alatt, mivel hiszek abban, hogy a tudás által többek lehetünk: amit megtanulunk, az örökre velünk marad, legyen szó egy új termék használatának megismerésétől, az akkreditált képzések által nyújtott egészségügyet érintő információkon át a gyógyszertári munkát segítő tréningekig.

Tapasztalatai szerint mik a fő előnyei az online, illetve az offline képzéseknek?

Az online képzésnek egyértelműen az, hogy bárhol és bármikor elvégezhető. Amikor a képzésen résztvevő hallgatónak van egy kis ideje, egyszerűen csak elindítja az őt érdeklő tananyagot, és zavartalanul csak arra tud fókuszálni. Az internetező felnőtt lakosság döntő többsége minden nap csatlakozik valamilyen formában a világhálóhoz, amely így a hétköznapjaink részévé vált. Ezt a lehetőséget kihasználva pedig rugalmasan tudjuk az időnket többek között tanulásra és önfejlesztésre fordítani.

Az offline képzés fő előnye a személyes jelenlét. Ha elmegyünk egy továbbképzésre vagy workshop-ra, ott az előadó személye, a társak motiválása, és a hangulat meghatározó ereje segíthet abban, hogy elmélyüljön a kapott tudás.

Mikor indult a Medikáció platform és honnan jött az ötlet?

A Medikáció 2021 májusában indult el, amelyet több hónapos tervezés előzött meg. Szerettünk volna egy olyan képzési platformot létrehozni Magyarország valamennyi gyógyszertári dolgozója számára, amelyet kényelmesen, akár az otthonukból is bármikor könnyen elérhetnek. Ez különösen fontos volt az induláskor meghatározó COVIDhelyzet miatt is.
Célunk volt az is, hogy felhasználóink olyan értékes tudásanyagot találjanak meg a weboldalunkon, amelyet a munkájuk során közvetlenül tudnak hasznosítani. Szerettük volna elérni, hogy a Medikáció használata olyan napi rutin legyen, mint mondjuk a gyógyszertári rendelés.

Hogy néz ki a Medikáció felülete, mit találhatnak rajta a hallgatók?

A Medikáció felületét úgy alakítottuk ki, hogy mindenki könnyen el tudjon igazodni rajta. A "Feladataim" menüpontban mindig megtalálhatók az aktuális vizsgák, valamint a kezdőoldalon elérhetők expediálást segítő tréningek illetve olyan videós tartalmak is, amelyek hasznos információkat nyújtanak a gyógyszerellátási rendszer egy-egy aktuális kérdéskörével kapcsolatban.

Hogy fogadták a gyógyszertárak a programot?

Minket is meglepett az a nagy érdeklődés, amelyet tapasztalunk a Medikáció iránt. Azt látjuk, hogy a gyógyszertári dolgozók szívesen csatlakoznak az oldalhoz, amely egy fantasztikus visszajelzés, hiszen azt támasztja alá, hogy szükség van egy olyan felületre, ahol egy helyen többféle képzést találhatnak a gyógyszerészek és a gyógyszertári szakasszisztensek.

Milyen típusú tananyagok érhetők el a felületen?

A Medikáció oldalán megtalálhatóak egy-egy terméket vagy brand-et bemutató tananyagok, amelyek részletes betekintést nyújtanak az adott termék tulajdonságaiba illetve hatásmechanizmusába. Elérhetőek félévente új akkreditált képzések a gyógyszerészek és a szakasszisztensek számára is. Az itt megszerzett akkreditált pontokat pedig természetesen jóváíratjuk, így ezzel sem kell foglalkoznia a Medikáció felhasználóinak.

Hány tananyag került fel eddig az oldalra összesen és hány vizsgát végeztek el?

2021 májusa óta több mint 65 képzést indítottunk el, amelyeken a sikeres vizsgaszám megközelíti a 27 ezret.

Ezúton szeretném megköszönni minden kedves Medikáció-tagnak, hogy használják a rendszert, megnézik a tananyagainkat és az idejüket arra szánják, hogy levizsgázzanak az oldalon. Az Önök lelkesedése és bizalma sarkall minket arra, hogy továbbra is folyamatosan fejlesszük a Medikációt, és azon dolgozzunk, hogy olyan érdekes tartalmakat és szolgáltatásokat találjanak nálunk, amelyeket közvetlenül fel tudnak használni a munkájuk során.

Milyen fejlesztések történtek a felületen az elmúlt időszakban?

A közelmúltban a legfontosabb fejlesztésünk az online tréningek bevezetése, amely minden regisztrált felhasználónk számára elérhető a Medikáció kezdőoldalán. Az első tréningsorozatunk a szezonalitást járja körül és ad gyakorlati tanácsokat azzal kapcsolatban, hogy milyen lehetőségeket rejt magában egy-egy szezon, legyen szó akár az allergia szezonról, akár az utazási időszakról, vagy az iskolakezdésről. Bízunk benne, hogy a videókban elhangzó tippeket hasznosnak találják majd a gyógyszertári dolgozók.

Ez nagyon érdekesen hangzik! Mely szezonok kerülnek így bemutatásra?

Szerettük volna azokra a szezonokra felhívni a figyelmet, amelyekkel minden gyógyszertárvezető és expediáló találkozhat az évben. Januárban jön a fogadalmak szezonja: le szeretnék fogyni, vagy le szeretnék szokni a dohányzásról. Majd februárban beköszönt a megfázás és influenza szezon, amely tavasszal átvált a majd egész évben tartó allergia szezonba.
Külön tréningen elemezzük az utazás előtti lehetőségeket az úti patika részben, és nem feledkezünk el az iskolakezdés előtti szezonról sem. Természetesen a karácsonyt megelőző ajándékozási időszakkal zárjuk az évet.

Mik a jövőbeni tervek a Medikációval? Milyen irányú fejlesztések várhatók?

A jövőben szeretnénk még több képzést és tréninget szervezni, amelyek további fejlődési lehetőséget nyújtanak felhasználóink számára. Továbbá szeretnénk folyamatosan fejleszteni a szolgáltatásaink minőségét és típusát. Fő célunk továbbra is az, hogy a Medikáció-család minden tagja azt érezze, jó dolog e közösséghez tartozni.

- bf -

2023. július 3.

www.medikacio.hu