Rólunk

Hírek, közlemények

Lendület és dinamizmus Északkelet-Magyarországon

A PHOENIX Pharma Zrt. legfiatalabb és egyik legdinamikusabban fejlődő regionális telephelye Polgáron található. Három megye metszéspontján elhelyezkedve szolgálja ki a kelet- és északkelet-magyarországi gyógyszertárakat. A polgári székhelyű regionális kereskedelmi központot immár harmadik éve Havas Gabriella vezeti. Most őt kérdezzük a régió gyógyszerellátásáról és a területi sajátosságokról.

 

Havas Gabriella

Havas Gabriella az északkelet-magyarországi terület regionális kereskedelmi igazgatója. Ezt a pozíciót 2020. február elseje óta tölti be, a PHOENIX kereskedelmi csapatához pedig 2017-ben csatlakozott. Végzettségét tekintve közgazdász. Szoros kötelék fűzi az északkeleti régióhoz, családjával jelenleg is Tiszaújvárosban él. Felbecsülhetetlen számára a 14 éves fiaival és férjével töltött idő. Baráti kapcsolatait értékként kezeli, szabadidejében szívesen olvas és utazik.

Amennyire tudom, testközelből ismeri a régió gyógyszerellátását. Miként alakult ez így?

Mielőtt a PHOENIX igazgatósága az északkelet-magyarországi kereskedelmi központ vezetésével bízott meg, előbb Borsod-Abaúj-Zemplén, majd pedig Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében voltam a PHOENIX gyógyszertárlátogatója. Közel három évet töltöttem el a terepen, megismerve a gyógyszerellátás dinamikáját, sajátosságait és szereplőit. Nagyon fontos időszak volt, rengeteget tanultam és hálás vagyok, hogy a működés szintjén szerezhettem meg azt a tapasztalatot és tudást, amelyre a mai napig építhetek. Amikor 2020 elején a régió kereskedelemi igazgatója lettem, már csak a hajdú-bihari térséggel kellett alaposabban megismerkednem.

Mi az, amit a patikalátogatói múltból a leginkább hasznosítani lehet jelenlegi munkakörében?

A személyes kapcsolati háló kiterjedtsége nagyon jelentős előny. S noha ma már nincs alkalmam naponta sok száz kilométert autózva eljutni a régió gyógyszertáraiba, de úgy tapasztalom, hogy a kialakított kapcsolatok gyümölcsöző módon fenntarthatók. A személyes találkozások persze nagyon hiányoznak, és talán épp ezért tudom igazán értékelni azokat az alkalmakat, amikor mégis lehetőség nyílik erre.
A valós terepen szerzett egykori tapasztalat, a gyógyszerellátás és a partnerek ismerete mindenesetre a mai napig nagy segítséget jelent és fontos mankó a gyógyszertárak oldaláról felmerülő igények és szükségletek beazonosításakor is.

Mely régiót öleli fel az Ön által irányított terület?

Alapvetően három teljes megyét, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéket, illetve Jász-Nagykun-Szolnok északi területének kisebb szeletét látjuk el a polgári telephelyünkről. A közelmúltban ez az ellátási terület még kiegészült Heves megye délelőtti túráinak átvételével is.

Ön ebben a régióban született, illetve a PHOENIXet megelőzően is a térségben dolgozott. Ez a helyi beágyazottság hogyan forgatható be a munkájába?

Kazincbarcikán születtem, ott nőttem fel, közép- és felsőfokú tanulmányaim jelentős része is a régióhoz köthető, családommal pedig közel két évtizede Tiszaújvárosban élek. A munkámon túl számos családi, baráti kötelék erősíti Borsod megyei, illetve regionális beágyazottságomat. Nagyon szeretem ezt a szegletét az országnak, a Bükknek és a zempléni térségnek pedig nem titkolt módon nagy rajongója vagyok. Szóval valóban nagyon erős ez a kapocs.
És mivel nagyon súlyos társadalmi – gazdasági problémákkal küzdő térségről van szó, ez a fajta szocializáció nagyban segíti a munkámat. Különösen a polarizáltság, ami a nagyon széles tartományban érvényesülő különbségek mérlegelését teszi szükségessé. Az intenzívebben fejlődő nagyvárosokban található gyógyszertárakon túl meg kell értenünk azokat a gyógyszerészeket és patikatulajdonosokat is, akik szinte csak a fizetőképtelenség határán egyensúlyozó betegekkel találkoznak, s maguk is pengeélen táncolva üzemeltetik a gyógyszertárukat. Azt hiszem, aki Borsodban nőtt fel, az szükségszerűen könnyebben érti ezeket a mélységeket és magasságokat.

Az országos folyamatokra és viszonyokra mennyire van rálátása?

A legalaposabban természetesen a saját területemet ismerem, de igazgató társaimmal együtt nagy rálátással bírunk mindannyian az országos folyamatokra is, mert nagyon szoros együttműködés jellemzi a mindennapi tevékenységünket. Ezt a napi ügymeneten túl a stratégiai kérdések, projektek is megkívánják. A tapasztalatcsere, az információ megosztása a működésünk hangsúlyos része, és azt hiszem, ez igen példaértékű nálunk. Ily módon mind a kereskedelmi főszámokra, mind pedig a mögötte rejlő folyamatokra országos viszonylatban is folyamatos rálátása van mindannyiunknak.

Ezek tükrében miben különleges az északkelet-magyarországi régió gyógyszerellátási helyzete?

Ez nagyon érdekes kérdés. Sokszor ugyanis azt érzem, hogy lényegében az összes problémát okozó tényező érvényes minden más régióban is. A romló gazdasági keretfeltételek, a növekvő infláció, a rohamosan emelkedő költségek, a gyógyszertári árrés rendezésének elmaradása, a szakemberhiány mind-mind olyan elem, amivel földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül mindannyian szembesülünk. Ami talán hatványozottabban érvényesül itt és nagyobb kihívás elé állítja a gyógyszerészeket, az a fogyasztói kosár jelentősen eltérő összetétele, ami a szegényebb régió lakosságának vásárlóerejével függ össze.
Ez alapvetően meghatározza nemcsak a vásárlás értékét, de annak összetételét és a gyógyszertári árképzés lehetőségeit is.
Közismert, hogy itt a rentabilitást jobban biztosító készítmények aránya messze elmarad az ország jobban teljesítő régióitól.
Emellett sajnos általános tendenciaként érvényesülő probléma, hogy egy-egy prosperáló várostól távolodva egyre súlyosabbá válik a szakemberhiány.
Itt már nemcsak a gyógyszerészekre vagy gyógyszertári asszisztensekre és szakasszisztensekre kell gondolnunk, hanem a háziorvosra, gyermekorvosra is. Mert ahol megszűnik vagy nagyon lekorlátozódik az orvosi ellátás, ott a helyben lévő patika gyógyszerforgalma is visszaesik.

Ehhez képest különösen feltűnő, hogy az utóbbi években Polgár lett a PHOENIX Pharma Zrt. legdinamikusabban növekvő telephelye, tulajdonképpen Fót után a második legnagyobb forgalmú telephellyé nőtt. Ez minek köszönhető?

Több tényező közös eredménye ez. Noha a polgári telephely nem megyeszékhelyen található, bizonyos szempontból mégis nagyon szerencsés a földrajzi elhelyezkedése.
Az autópálya-lehajtótól néhány kilométerre fekszik, 40-50 percen belül elérhető mindhárom megyeszékhely, s legfeljebb másfél órán belül mindhárom általunk ellátott megye túlsó határa is.
Emellett a PHOENIX legfiatalabb telephelyeként zöldmezős beruházás keretében épült polgári telephelyet a kezdetektől fogva a sorozatos fejlesztések jellemzik. Az utóbbi idők legnagyobb, kétlépcsős beruházására is itt került sor elsőként. Ennek keretében a megnövelt raktárterület tárolóés komissiózókapacitás-növekedést, az automata pedig a raktári folyamatok hatékonyságát és optimalizálását eredményezte. Ez az 1 milliárd forintot meghaladó, saját erőből történő beruházás jelentősen hozzájárult az időközben megnövekedett ellátási terület kiszolgálásához, valamint a magasabb színvonalú, zökkenőmentes szolgáltatáshoz, és meggyőződésem, hogy ez a jövőbeli fejlődésünk egyik záloga is egyben.

S mindemellett nem szabad megfeledkezni a legfontosabbról, az emberi tényezőről sem. Igazán szerencsés helyzetben vagyok, mert fantasztikus kollégákkal dolgozhatok együtt. Polgáron adott egy kiváló raktári csapat, dolgozóink folyamatosan, a legnehezebb időszakban is emberfeletti teljesítményt nyújtva bizonyították elkötelezettségüket a PHOENIX és a végzett feladat fontossága iránt. Ezt egészíti ki egy elhivatott, munkája iránt elkötelezett kereskedői csapat, valamint a társosztályok támogatása, és ez a szinergiahatás az eredményeinkben is tükröződik.

Összefoglalná, hogy mire a legbüszkébb?

Elsőként az előbb említett emberi tényezőt, a polgári telephely kollektíváját emelném ki. Nagyon büszke vagyok minden egyes kollégámra, legyen az raktári, irodai dolgozó vagy a terepet járó, partnereink munkáját segítő patikalátogató. Meggyőződésem, hogy az elmúlt évek dinamikus fejlődése nélkülük nem valósulhatott volna meg.
A humán értékeken túl büszkeséggel tölt el a realizált forgalomnövekedés, illetve a már említett kiterjedt technológiai fejlesztés is. Egy ilyen volumenű, önerős beruházásnak ebben a régióban különösen nagy jelentősége és fontos üzenete van. Nagyon örülünk, hogy a régió fejlődéséhez ily módon mi is hozzájárulhatunk.
Szintén örömteli, hogy folyamatosan igyekszünk olyan konstrukciókkal segíteni partnereinket, amelyek az ország gazdaságilag kevésbé fejlett területein igazán kiemelkedő jelentőséggel bírnak. Így hangsúlyos a munkánkban a törekvés, hogy segítsük a gyógyszertárakat gazdasági stabilitásuk megőrzésében, illetve szolgáltatási színvonaluk és versenyképességük növelésében is.
Együttműködési programunk, a Szimpatika és a Szimpatika Plusz program talán épp ezért ennyire sikeres ebben a régióban.
És azt hiszem, hasonló okokból rendkívül népszerű az északkeleti régióban a valamennyi gyógyszerészt és gyógyszertári szakasszisztenst megszólító online platformunk, a MEDIKÁCIÓ is. A munkaidő hatékony kihasználása mellett a hagyományos képzésre történő utazási időráfordítás kiiktatásával online platformon biztosítjuk mindenkinek ingyen az akkreditált képzések lehetőségét, amit partnereink bárhol, bármikor elvégezhetnek. Népszerűségét mi sem fémjelzi jobban, mint hogy csak ebben a régióban rövid időn belül 255 patika 878 dolgozója regisztrált már a MEDIKÁCIÓ-ban és szélesíti folyamatosan tudását akkreditált képzéseinken.

Mit szeret a munkájában leginkább?

Ez egy rendkívül változatos munkakör. Nincs két egyforma nap, hiszen mindig másokkal, más elvárásokkal és problémákkal találkozhatunk, amelyekre kreatív megoldási módokat kell találni. Ez olyan nyitottságot igényel, amely karbantartja az embert mentálisan és lelkileg is. Szeretem és nagyra értékelem azt az emberközpontúságot, ami a PHOENIX szervezeti kultúráját jellemzi. Ugyanakkor jó olyan közegben dolgozni, amelyet általában is az újra, az innovatív megoldásokra való törekvés jellemez.
Mindezt egy nagyon szerencsés szervezeti struktúrában, nagyfokú önálló döntéshozatali lehetőség mellett élhetjük meg. Úgy gondolom, hogy ez nemcsak az én munkámra van jótékony hatással, hanem kollégáiméra is.

Végezetül hogy látja a gyógyszerellátás jövőjét?

A gyógyszerellátás kétségtelenül nagy kihívások előtt áll. A változó, jelenleg gyorsan romló gazdasági körülmények és keretfeltételek, a nehezebb gazdasági helyzetben lévő régiókban fokozottan jelentkező megélhetési problémák, valamint az orvosi ellátás nehézségei mind becsatornázódnak a gyógyszertárakba is.
Ebben a környezetben felértékelődik minden olyan megoldás, amely választ ad a megváltozott igényekre, segít megőrizni a versenyképességet és stabilitást biztosít. Meggyőződésem, hogy a felgyorsult digitalizáció alapja lehet az innovatív megoldásoknak.
Keresnünk kell továbbra is a partneri kapcsolaton alapuló, valós igényekre épülő megoldásokat és fejlesztéseket, segítve a közös munkát, akár úgy is, hogy egy-egy új fejlesztéssel csökkentjük a gyógyszertárak amúgy is tetemes adminisztrációs terheit és időt szabadítunk fel a szakmai munkára.
Ez viszont csak úgy működhet, ha az innováció iránti elkötelezettségünk mellett továbbra is fenntartjuk az elérhetőséget, a közös gondolkodás lehetőségét és további fejlesztéseink az eddigiekhez hasonlóan gyógyszertárakból kiinduló igényekre épülnek.

 

-bf-

2022. szeptember 2.