Rólunk

Hírek, közlemények

Hatékonyság a gyógyszertárak szolgálatában

Közép-Magyarország gyógyszerellátásának meghatározó pillérei a kecskeméti és a szegedi PHOENIX telephelyek. Az ország jelentős részét lefedő két telephely logisztikai folyamatait Harmos Ádám együttesen irányítja. Az elődöktől kapott tudásról, a hatékonyság rendszerszintű értelmezéséről és a fejlesztések jótékony hatásairól beszélgettünk.

Harmos Ádám

2015 óta tagja a PHOENIX Pharma Zrt. csapatának. Az első 4 évben a fóti központban pénzügyi kontrollerként tevékenykedett, majd 2019-től a logisztikai területet erősíti. Regionális Logisztikai Igazgatóként a kecskeméti és szegedi telephelyet irányítja. Szülővárosában Szegeden, a Szegedi Tudományegyetemen szerezte okleveles közgazdász végzettségét. A PHOENIX Pharmánál töltött első időszakban logisztikából másoddiplomát szerzett Kecskeméten. Szabadidejét jelenleg izgalommal történő felkészülés teszi ki, feleségével augusztusra várják első kisbabájukat.

Ádám, mióta dolgozik a PHOENIX-nél?

Majdnem pontosan 8 évvel ezelőtt, 2015 májusában kezdtem a munkát a PHOENIX kötelékében. Ekkor költöztem Budapestre Szegedről, ahol pénzügyi kontrollerként dolgoztam. Ebben a pozícióban is kezdtem a fóti központban. A mai napig hálás vagyok azért a szeretetteljes fogadtatásért, amiben itt részesültem. Mivel nagyon érdekelt a gyógyszerlogisztika, így munka mellett elvégeztem egy logisztikai másoddiplomát is és ekkor kezdtem a PHOENIX-en belül is ebbe az irányba elmozdulni.

Mióta vezeti a logisztikai folyamatokat a kecskeméti és szegedi telephelyeken?

A két telephely vezetésének átvétele külön időpontokban történt. Először mind Szegeden, mind pedig Kecskeméten logisztikai koordinátorként kezdtem el dolgozni, ahol a Regionális Logisztikai Igazgatók munkáját támogattam. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy olyan nagyszerű szakemberekkel tudtam együtt dolgozni ezek alatt az évek alatt, mint Dr. Heideckerné Dr. Bártfay Edit Kecskeméten és Dr. Kiss Ildikó Szegeden.
Azt nem tagadom, hogy eleinte egy kis nehézséget okozott a két telephely párhuzamos támogatása, de kárpótolt, hogy újra közel kerülhettem szegedi otthonomhoz, valamint az a sok tudás, amit elődeimtől magamba tudtam szívni.

Mit tanult a két korábbi vezetőtől?

Számos dolgot ki tudnék emelni, de talán a legfontosabb, hogy az első mindig a beteg. A lakosság ellátását nem veszélyeztetheti semmi és ez nem lehet hatékonysági kérdés. A PHOENIX-nél ez a gondolat átitatja a működést. De nagyon sokat tanultam tőlük arról is, hogy hogyan válhat valakiből jó vezető.
A két telephelyen összesen már több mint 100 ember dolgozik, így nagyon sokat jelentett az a tudás és emberi szemléletmód, amit ők sugároztak 30 év vezetői tapasztalattal. Hálás vagyok nekik ezért és remélem, hogy én is be tudtam építeni ezt a mindennapos gyakorlatokba.
Edit 2021 februárjában vonult nyugdíjba, így ekkor vettem át tőle a kecskeméti telephely logisztikai irányítását, míg Ildikó 2022 februárjában adta át a stafétabotot Szegeden. Annak pedig nagyon örülök, hogy őt sikerült meggyőzni, hogy minőségbiztosító gyógyszerészként még továbbra is segítse a munkánkat.

Meséljen nekünk arról, hogy milyen fejlesztések zajlottak az utóbbi időben az Ön által vezetett telephelyeken?

Szerencsére azt mondhatom, hogy folyamatos a fejlesztés Kecskeméten és Szegeden is.
Általánosságban elmondható, hogy a PHOENIX hosszútávon gondolkodik és a beruházások és fejlesztések 10-20 éves nagyságrendben előre tekintve történnek.
Egyértelmű, hogy számunkra a legfontosabb a biztonságos működés és a stabil ellátás biztosítása, ezért mindig próbálunk inkább a holnap követelményeinek megfelelni. Törekszünk rá, hogy a beruházásaink valós előnyt jelentsenek a gyógyszertárak számára, rajtuk keresztül pedig értéket teremtsünk a betegek számára is, hiszen a mi versenyképességünket is ez javítja a leginkább.

Talán az utóbbi időszak legnagyobb beruházásai a kecskeméti telephelyen végrehajtott fejlesztések voltak. Új komissiózó automata állt üzembe, új hűtőkamrát építettünk és hajtott görgős pályacserét is megvalósítottunk. Fejlesztéseink hatására tovább nőtt hatékonyságunk, hiszen a raktári átfutási időnk jelentősen tudott csökkeni a csúcsidőszakokban.
Általánosan jellemző, hogy a 11 óra környékén leadott nagyszámú rendelések kiszolgálása feszes és nagyon hatékony működést kíván, ezen pedig tovább javítottak az új eszközeink. Gyorsabbak, okosabbak és még megbízhatóbbak, mint elődjeik, amik nagy potenciállal bírnak: a programozás és vezérlés könnyebbé vált az egységesített rendszerekben, a szektortelítettség jobban előre jelezhető, így a ládák elosztása is hatékonyabban megoldható.

Említette az új hűtőkamrát is, ez miben segíti a működést?

Igen, a hűtőkamrák modernizálását és bővítését Kecskeméten és Szegeden is elvégeztük az elmúlt másfél évben. Ennek hatására sok kis hűtőegység helyett egy-egy nagy kamránk lett mindkét telephelyen, így a készítményeket kevesebbet kell mozgatni hűtőn kívül, ezzel pedig még inkább biztosítható, hogy a hűtési lánc ne szakadjon meg. Évről évre nő a hűtős termékek szortimentje, így most már azzal, hogy akár raklapos mennyiség tárolására is alkalmas kamráink lettek, biztosak lehetünk benne, hogy mindenre felkészültünk.

Annál is inkább, mert a motorizáltságot többszörösen redundáns szintre fejlesztettük, vagyis bármilyen áramkimaradás esetén az aggregátor lehetővé teszi a biztonságos tárolást.

Milyen regionális sajátosságok jellemzik Közép- Magyarországot, illetve a két telephelyet, melyekre Önnek külön fel kell készülnie?

Azt mindenképp meg kell említeni, hogy mindkét telephely, sőt, a hozzájuk tartozó átrakóhelyek is megyeszékhelyen találhatók, ami nagy előnyt jelent az infrastruktúra szempontjából: autópálya vezet mindkét nagyvároshoz. Kecskemét szinte pontosan az ország közepén található, ami sok szempontból könnyít az ellátási helyzetén.
Ugyanakkor az általam felügyelt régió nagyrésze az Alföldön van, ahol jellemzően alacsonyabb a népsűrűség, a települések távolabb vannak egymástól, így hosszú túráink vannak.
Szeged egyetemi város, ami a munkaerő szempontjából segít nekünk, hiszen az egyetemisták között könnyebben találunk részmunkaidőre nyitott jelentkezőket.
Kecskeméten ezzel szemben pár éve települt egy jelentős autógyártó, ami leginkább a fiatalokat szívja el. Így itt inkább az idősebb korosztályban könnyebb munkaerőt találnunk.
Ami még fontos, hogy Kecskeméten van az irattárolási szolgáltatásunk központja. Az átvett dokumentumok nagyon nagy százalékát itt tároljuk rendezetten, pontosan dokumentálva és persze megfelelő környezeti körülmények között. Ez helyigény szempontjából fontos kérdés. Szegeden pedig a Parma Produkt kiszerelő üzeme működik a PHOENIX-el közös telephelyen. A gyógyszertárak jó részét innen látjuk el termékeinkkel.

Ha már a fejlesztésekről beszéltünk, a Parma Produktnál is nagyon komoly beruházások valósultak meg az utóbbi időben. Az OGYÉI követelményeknek messzemenően megfelelő, új légtechnikai rendszer lépett itt életbe – szintén a hosszú távú igényekre gondolva.

Mik a legnagyobb kihívások Ön szerint, amit a jövő tartogat?

Nehéz ezt megválaszolni, mivel az elmúlt évek bizonyították, hogy mindig jöhet valami egészen új kihívás. A tapasztalatok leginkább azt mutatják, hogy ezek a nem várt globális események jelentik a legnagyobb veszélyt.

Már nagyon sokat beszéltünk a COVID-ról, de nekünk egy fontos tapasztalat volt látni, hogy hogyan tudunk helytállni, ha egyszerre a dolgozóink akár 30%-a esik ki. De mondhatnám a pár hónappal ezelőtt felmerülő üzemanyag-helyzetet is, amikor voltak olyan napok, hogy a kiszállító autóink nem tudtak gázolajhoz jutni. Ami nálunk, a hosszú túrák miatt különösen nagy gondot jelentett, hiszen általánosságban kétnaponta kell tankolni az autókat. Az ellátási lánc nagyon összetett, az egymásra utaltság magas, emiatt tudnunk kell, hogy, ha egy ponton bármi történik, akkor az a teljes rendszert felboríthatja és akár le is állíthatja a működést. Ezért is tartjuk nagyon fontosnak, hogy az ellátási rendszer szereplői összetartsanak és segítsék egymást. A mi szemléletünk mindenképpen ezt tükrözi, kiemelten a gyógyszertárak irányába.

Milyen fejlesztési lehetőségeket lát a régió gyógyszerellátása számára?

Természetesen számos ötletünk és tervünk van a jövőre nézve, ahol tovább tudjuk fejleszteni a szolgáltatásunkat és az egész gyógyszerellátási rendszert. Az egyik legérdekesebb ilyen fejlesztésünk, hogy az eddig használt hőmérséklet-monitorozó rendszerünk helyett egy még modernebb, több funkcióval rendelkező rendszert építünk ki. Már nagyon várjuk ezt, hogy az így nyert többlet információval is tovább tudjuk növelni a szolgáltatásunk hatékonyságát és a Magyarországon jellemző, európai színvonalú gyógyszerellátást még tovább erősítsük.


-bf-

2023. május 30.