Rólunk

Hírek, közlemények

Gyógyszerészi kompetencia a kórházi gyógyszerellátásban

A PHOENIX a gyógyszertárak piacvezető nagykereskedőjeként három évvel ezelőtt meghozta azt a döntést, hogy a felhalmozott tudást és tapasztalatot a kórházak gyógyszerellátásának segítésére is hasznosítja. Azóta számos megnyert közbeszerzésen keresztül több kórház fő partnere a szükséges gyógyszerek tekintetében. Ezt a fontos és felelősségteljes folyamatot irányítja dr. Sipos Mónika, akivel korábbi éveiről és a kórházi gyógyszerellátás sajátosságairól beszélgettünk.

dr. Sipos Mónika

2022. május 2-án csatlakozott a PHOENIX csapatához, mint a PHOENIX Pharma Zrt. kórházi üzletágának igazgatója. Férjével három gyermeküket és mentett kutyájukat terelgetik, nevelgetik. Színház, színház és színház: tökéletes kikapcsolódást jelent számára bármilyen műfajban, de különösen a balett előadásokat kedveli. Feltöltődéshez az aktív utazások mellett a hosszú gyalogos- vagy kerékpártúrákat választja szívesen, amelybe néha egy-egy gasztro élmény is belefér.

Mónika, mióta dolgozik a kórházi gyógyszerellátásban?

Az egyetem óta, megszakítás nélkül. Azt szoktam mondani, hogy egy véletlennek köszönhető, hogy itt kezdtem a pályafutásom, de az már egy tudatos döntés volt, hogy itt is ragadtam.
A pályám elején az egyedi import fogott meg a legjobban. Abban az időben Magyarországon sokkal szűkebb volt a gyógyszerpaletta, emiatt több terméket kellett célzottan behozni külföldről a kórházi ellátásban. Leginkább azt szerettem meg ebben a folyamatban, hogy nem csak a gyógyszerek kereskedelméről volt szó, hanem nagyon komoly szakmai munka is volt napi szinten együttműködni a közvetlen ellátásban részvevő gyógyszerész kollégákkal. Nagyon sokat tanulhattam ebben az időszakban.
Majd ezután megjelent az első közbeszerzési törvény, amely hatálya a kórházi gyógyszerbeszerzésre is kiterjedt és ezt együtt tanultuk a kórházakkal.
Nagykereskedői oldalon sokkal szélesebb volt a rálátás lehetősége, így a gyártói oldal folyamatos bevonásával segítettük az eredményes eljárásokat.
A közbeszerzések megértése és megtanulása új kihívást nyújtott. Azon túl, hogy nagyon jól tudtam integrálni a korábbi tapasztalatokat, lehetőségem volt a tudásom kiterjesztésére is és a kórházi gyógyszerellátás egy magasabb szintű támogatására.

Ha jól tudom, mindezt a kiírói oldalon is megtette később.

Így van, valóban 7 évig voltam a kórházi közbeszerzések kiírói oldalán. Egy nagyon megtisztelő és felelősségteljes feladatot kaptam, mégpedig az országos gyógyszer-közbeszerzési rendszer kialakítását. Természetesen ez hatalmas felelősség volt, hiszen a nulláról kellett felépíteni egy olyan rendszert, mely összefogja és növeli a különböző kórházak gyógyszer-beszerzésének hatékonyságát. Ezt a megtiszteltetést azért is kaphattam, mert addigra már széles tapasztalattal rendelkeztem a területen, ami nagyon fontos volt egy előzmények nélküli rendszer kialakításakor. Persze ezt a feladatot nem egyedül láttam el, egy nagyon jó szellemi műhely alakult ki erre a célra. Mindenki számára hatalmas kihívás és lehetőség volt egy teljesen új folyamat kialakítása. Nagyon sok külső és belső segítséget is kaptam.
Nagyon büszke vagyok rá, hogy letettük ennek a rendszernek az alapjait és hogy jelentősen sikerült a hazai kórházi gyógyszerellátás hatékonyságát növelnünk a feladat teljesítésével.

Miben más a kórházak gyógyszerellátása mint a gyógyszertáraké?

Talán a legfontosabb különbség, hogy az intézeti ellátás vonatkozásában gyakorlatilag nincsenek OTC és egyéb termékek.
A kórházakban mintegy 2000 gyógyszer fordul elő, ezek közül a közbeszerzési eljárások fókuszában 400 készítmény található. Ez a 400 termék folyamatosan minden kórházban megjelenik. Ugyanakkor nekünk készen kell állnunk arra, hogy a fennmaradó gyógyszereket is biztosítsuk az intézeti gyógyszertáraknak, melyek közül előfordul, hogy egy bizonyos termék egy év alatt csak egy kórháznak kell és csak egy alkalommal.
A patikai ellátásban ezzel szemben sokkal nagyobb a folyamatosan elérhető termékek száma. Ez egy más jellegű feladatot jelent. A széles termékpaletta nagyobb készletezést igényel, viszont a kiegyensúlyozottabb kereslet egy kicsit könnyít a feladaton.
Egyébként érdekesség, hogy a kórházi ellátás fókuszában lévő kb. 400 gyógyszer és a patikai szortiment között nagyon kevés az átfedés.
Fontos különbség még, hogy a kórházak vonatkozásában nagyon bonyolult egy gyógyszer helyettesíthetősége. Míg a gyógyszertárakban az orvos megengedhet generikus helyettesítést, addig a kórházban erre nincs lehetőség. A közbeszerzés adott gyógyszer beszerzésére ad engedélyt, melyet csak egy nagyon szigorú szakmai és pénzügyi egyeztetés nyomán lehet megváltoztatni.

Mikor és miért lépett be a PHOENIX a kórházi gyógyszerellátásba?

Nagyjából három évvel ezelőtt döntött úgy a PHOENIX, hogy a kórházakat is elkezdi támogatni a gyógyszerbeszerzéseik során. A gyógyszertárak piacvezető nagykereskedőjeként Társaságunk érezte annak a felelősségét, hogy azt a tudást, ami a patikák gyógyszerellátása során halmozódott fel, felhasználja a kórházak ellátási hatékonyságának fejlesztésére. Nagy lépés volt ez abba az irányba, hogy tovább fejlődjünk és egy komoly elhatározás, hogy a kórházak igényeit napi szinten megismerjük, amit azt gondolom, hogy mára meg is tettünk.
Ma már azt látjuk, hogy a kórházak tudják, hogy számíthatnak ránk, nemcsak a tenderes termékek tekintetében, de a tenderen kívüli ritka gyógyszerek beszerzése során is.
Folyamatosan fejlesztünk is, hogy meg tudjunk felelni a megtisztelő feladatnak. Legutóbb például egy informatikai fejlesztéssel gyorsítottuk a kommunikációt és a visszajelzések sebességét, hogy minél pontosabban és minél rövidebb idő alatt adjunk információt a megrendelt termékek kiszállításairól.
Természetesen ezeket a fejlesztéseket folytatjuk is tovább, hiszen nagyon fontos számunkra, hogy minden igény esetében rendelkezésre tudjunk állni a kórházi gyógyszertárak esetében is.

Néhány hete jelent meg egy új jogszabály, ami hamarosan átalakítja a kórházak gyógyszerbeszerzési rendszerét. Mi a véleménye erről?

Egyelőre kevés a pontos információ ezzel kapcsolatban. A tervezet szerint indul egy közbeszerzési eljárás, majd létrejön egy projekttársaság, amely koordinálja majd többek között a gyógyszerek beszerzését is.
Sok a bizonytalanság, mert egyelőre a részleteket nem ismerjük, ezáltal nem látjuk még, hogy ez milyen formában fogja befolyásolni a kórházi gyógyszertárak, ezáltal a nagykereskedők működését.
Bárhogyan is alakul, a mi feladatunk az, hogy alkalmazkodjunk a kialakult helyzethez és a legjobb tudásunk szerint segítsük a kórházakat.

Novemberben tartják a Kórházi Gyógyszerészek Kongresszusát Egerben. Idén is tervezi a PHOENIX a részvételt?

Természetesen. Idén immár harmadik alkalommal fogunk részt venni az eseményen, amit már izgatottan várunk. Én személy szerint is nagyon várom a szakmai előadásokat, melyekre elsősorban mint gyógyszerész ülök be és hallhatom többek között az újdonságokat és a mindennapi működés kihívásait, melyekből sokat tanulok. Színvonalas előadásokat hallgattam az előző években is, és biztos vagyok benne, hogy ez idén sem lesz másképp.
És persze már nagyon várjuk a sok személyes találkozást is a kórházban dolgozó kollégákkal. Itt személyesen, közvetlenül tudunk beszélgetni a szakmai kérdésekről és ez sokat számít nekünk, hogy a visszajelzések mentén láthatjuk, mely irányban tudunk még tovább fejlődni. Nem utolsó sorban pedig itt van egy kis lehetőségünk arra is, hogy a szakmai kérdéseken túl személyesen is váltsunk néhány szót régi barátokkal és kollégákkal.
Szeretettel várunk mindenkit a PHOENIX standján! Bízom benne, hogy ott találkozunk!

- bf -

2023. október 2.