Rólunk

Hírek, közlemények

Együtt a gyógyszerellátásért!

Megalakult a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum

A gyógyszerellátási rendszer fejlesztésére és a meglévő kihívások kezelésére vonatkozó elképzelések egyeztetése, illetve megoldási javaslatok kidolgozása a célja az újból életre hívott Gyógyszerügyi Egyeztető Fórumnak (GYEF), mely júliusban kezdte el munkáját. A Fórumot három szakmai szervezet, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ), a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) és a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ) közösen indította útjára.

A platform célja, hogy a résztvevő szervezetek olyan szakmai javaslatokat fogalmazzanak meg, melyek hozzájárulnak a hazai betegellátás és gyógyszerellátás további fejlődéséhez, és válaszokat találjanak a meglévő problémákra. A megvalósítás egyik kulcsfontosságú eleme az ágazati szereplők együttműködése és közös fellépése. A Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum közel tíz év után kezdte meg újra a munkáját, és a jövőben rendszeresen ülésezik majd. A GYEF konkrét javaslatairól, a tárgyalt szakmai kérdésekről rendszeresen beszámolunk majd a PHOENIX FUTÁR magazinban is.

 

Kaló Tamás, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének alelnöke

A gyógyszerellátási rendszer hazánkban európai színvonalon működik, aminek alapja a gyógyszergyártók, gyógyszer-nagykereskedők, gyógyszertárak, kórházak, továbbá a szakmai felügyeleti és szakmapolitikai szervezetek napi szintű együttműködése. Az ágazat azonban számos olyan régi és újkeletű kihívással küzd, melyeket érdemes több oldalról megvizsgálni és egyeztetni.

A Gyógyszerügyi Egyeztető Fórumban részt vevő, az ellátási rendszer különböző területéről érkező szakmai szervezetek tapasztalatával biztos vagyok abban, hogy megfelelő megoldásokat tudunk majd javasolni az egészségügyi kormányzat számára olyan fontos kérdésekkel kapcsolatban, mint például a kistelepülések gyógyszerellátása, a gyógyszerész szakemberhiány csökkentése, a gyógyszerhiányok kezelése vagy éppen a gyógyszerellátási rendszer hosszútávú fenntarthatóságának biztosítása.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége és a PHOENIX képviseletében örömmel várom a közös munkát és a szakmai vitákat, amelyekre nagy szükség van e nehéz gazdasági környezetben. Nagyon örülök annak, hogy a gyógyszergyártói szakmai szervezetek is támogatásukról biztosították a GYEF-et és bízom abban, hogy az alakuló ülésen nem részt vevő Magyar Gyógyszerészi Kamara és Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság is csatlakozni fog a közös munkához.” – mondta az alapításkor Kaló Tamás a PHOENIX vezérigazgatója, a GYNSZ alelnöke.

 

2022. augusztus 23.