Rólunk

Hírek, közlemények

A PHOENIX karbonsemlegességet tűz ki célul

A PHOENIX Csoport, Európa vezető gyógyszer-nagykereskedője és integrált egészégügyi szolgáltatója, jelentős lépésre szánta el magát: 2030-ra a saját működését tekintve széndioxid-semlegessé válik. A gyógyszerellátás területén egyedülálló célkitűzésről Kaló Tamás vezérigazgatót kérdeztük.

Miért tartják fontosnak a karbonsemlegesség témáját?

A PHOENIX-nél már hosszabb ideje kiemelt, stratégiai feladatként tekintünk a fenntartható működés biztosítására. Ez egyrészt azt jelenti, hogy végrehajtunk kifejezetten ezt a célt szolgáló változásokat a mindennapi működésünkben, másrészt pedig minden fontosabb döntésünkben kiemelt szempontként tekintünk a fenntarthatóságra.
Most tovább szeretnénk erősíteni az elkötelezettségünket, és az európai PHOENIX-es kollégáinkkal együtt úgy döntöttünk, hogy egy ambiciózus, kollektív vállalást teszünk, miszerint 2030-ra karbonsemlegessé tesszük a PHOENIX működését a kontinensen.

A vállalásról szóló döntés előtt milyen eredményeket értek el Magyarországon, a környezetvédelem területén?

Az utóbbi 3 évben a gyógyszerraktáraink hűtő- és fűtőrendszereinek modernizálásával, az épületek szigetelésének javításával és a világítástechnika modernizálásával láthatóan csökkentettük az energiafelhasználásunkat.
A raktártechnológia folyamatos fejlesztésével is sikerült a gyógyszerellátási tevékenységünk ökológiai lábnyomát csökkenteni. A raktárainkban összesen 4 új komissiózó automatával növeltük a hatékonyságot, mely egyúttal csökkentette a selejt- és hulladékmennyiséget is.
Egyelőre kísérleti jelleggel ugyan, de a magyar gyógyszerellátásban elsőként használunk elektromos kiszállítóautót, mellyel a szigorú gyógyszerszállítási előírások biztosítása mellett jóval alacsonyabb emisszióval tudunk szállítani a gyógyszertárakba és kórházakba.

Ebben az évben pedig elfogadtunk egy modernizációs programot, aminek keretében 2023-ban és 2024-ben napelem-parkot építünk ki több raktárunk energiaellátásának biztosítására.

Mindezek mellett a belső folyamatainkat is úgy fejlesztjük tovább, hogy a környezetünk terhelését csökkentsük. A gyógyszertárak és kórházak folyamatos ellátása érdekében gyógyszerszállító autóink minden egyes nap 50.000 kilométert tesznek meg a hazai utakon. Ez nagyobb távolság, mint az Egyenlítő hossza! Nagyon fontos feladatunknak érezzük, hogy a kiszállítási útvonalakat folyamatosan felülvizsgáljuk és optimalizáljuk.

Szintén nagy hangsúlyt helyeztünk a belső megrendelési és számlázási rendszerünk digitalizálására, ami hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen csökkenteni tudtuk a nyomtatott dokumentumok, számlák mennyiségét.
A gyógyszertárak részére 2021 óta biztosítjuk az elektronikus számla lehetőségét, és nagyon örülök, hogy a hazai patikák mintegy felének már papírmentesen tudunk számlázni. Számításaink szerint ezzel éves szinten legalább 300.000 oldal kinyomtatását kerüljük el.

Mit takar pontosan a PHOENIX karbonsemlegességgel kapcsolatos vállalása?

A karbonsemlegesség elérését két lépcsőben tervezzük megvalósítani. Első lépésként károsanyag-kibocsátásunkat további 30%-kal tervezzük csökkenteni 2030-ra a saját folyamataink tekintetében.
Ez szaknyelven a Scope 1 és Scope 2 besorolású kibocsátásokat jelenti, vagyis a közvetlen és az olyan közvetett kibocsátásokat is, amelyek a más szervezetektől vásárolt energia előállítása során keletkeznek.

A konkrét emisszió-csökkentésen túl pedig úgy döntöttünk, hogy második lépésként a fennmaradó CO2 kibocsátásunk mértékében karbonkredittel további valós, emissziócsökkentő projekteket támogatunk.

Hogyan tudják elérni 2030-ig a 30%-os kibocsátáscsökkenést?

Alapvetően 4 területre fókuszálunk: hatékonyabb és kevesebb energiafelhasználás az infrastruktúránk fejlesztése által, környezetbarát energia használata (például elektromos meghajtású járművek), áttérés a zöldenergiából származó villamosenergia vásárlására és a már említett napelemparkok telepítése.
A PHOENIX jelmondata úgy szól, hogy „Egészséget szállítunk”. Gyógyszerlogisztikai és egyéb egészségügyi szolgáltatásainkkal minden egyes nap támogatni tudjuk Magyarország és Európa lakosságát a betegségek megelőzésében és leküzdésében. A tágabb értelemben vett egészségügyi ellátórendszer részeként azonban ezen túl fontos társadalmi felelősségünk az is, hogy csökkentsük a működésünkből adódó környezetterhelést. Ezért határoztuk meg stratégiai célként a karbonsemlegesség elérését.

-bf-

2023. október 11.