Rólunk

Hírek, közlemények

A múlt tapasztalatával és a jelen dinamikájával a kihívásokkal szemben

Egy olyan év végére értünk, amelyet elsősorban világpolitikai események határoztak meg. Hogy élte meg Ön a 2022-es évet?

Egyrészt nagyon örülök a Covid-járvány visszaszorulásának, és bízom abban, hogy jövőre tovább csökken a súlyos megbetegedések száma. Az adatok alapján azonban továbbra is fontos odafigyelnünk a megelőzésre, a higiéniás előírások betartására és az oltások orvosi előírás szerinti felvételére.

Az év legszomorúbb világpolitikai eseménye, az Ukrajna területén kirobbant háború sokkszerűen hat még most is rám. Elképzelni is nehéz azt a rengeteg emberi tragédiát, amit a háború okoz. Miközben bízom abban, hogy a lehető leggyorsabban véget ér a vérontás, nagyon fontosnak tartom a segítségnyújtást. Büszke vagyok a PHOENIX-es közösségünkre, hiszen az elsők között voltunk, akik egy nagyértékű adományt juttattunk el Ukrajnába a legszükségesebb gyógyszerekkel és gyógyászati készítményekkel. 

Hogy értékeli az évet a gyógyszerellátási rendszer működése szempontjából?

A kérdésnek van egy gazdasági és egy szakmapolitikai aspektusa. Ami az elsőt illeti, az oltások az év elején visszahozták a megszokott élet reményét, és a lakosság nekilátott a járvány alatt összegyűlt teendői elvégzéséhez. Elindult az elhalasztott egészségügyi kezelések elvégzése is, ami hozzájárult a gyógyszerfelírás növekedéséhez. A gazdaság Covid utáni növekedése pedig az egészségmegőrzéssel kapcsolatos, nem receptköteles készítmények forgalmára hatott pozitívan. A háborúval összefüggő gazdasági változások azonban új helyzetet teremtettek az év közepétől a gyógyszertárak és a nagykereskedelem működésében is. Az üzemanyag, az elektromos áram és a gáz árának többszörös növekedése, továbbá a 20% körüli infláció rendkívüli mértékben növeli a gyógyszerellátási rendszer szereplőinek költségeit. Ugyanakkor a bevételi oldal növekedése valószínűleg meg sem közelíti majd a költségnövekedést, sőt a lakosság gyógyszerfelhasználása a gazdasági visszaesés miatt a következő évben várhatóan csökkenni fog. Ebben a helyzetben kiemelten fontosak tehát a működés fenntarthatóságával kapcsolatos gazdasági kérdések.

Amelyek fontos kérdések a szakmapolitikai vitákban is…

Igen, nagyon örülök annak, hogy hosszú szünet után a gyógyszerellátási rendszer szereplőiként végre beszélünk, sőt vitatkozunk egymással a közös dolgainkról, a gyógyszerellátás jelenéről és jövőjéről. Nyáron megkezdte a munkáját a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum (GYEF), amelyben a gyógyszergyártó, gyógyszer-nagykereskedelmi és gyógyszerész szakmai szervezetek egymással együttműködve közös javaslatokat dolgoznak ki az egészségügyi kormányzat részére a lakosság gyógyszerellátásának javítása érdekében. Nagyszerű szakmai munka folyik a GYEF keretein belül, és nagyon örülök, hogy a kormányzat részéről támogatást és bátorítást tapasztalunk. Biztos vagyok abban, hogy a javaslatainkat örömmel veszik és megfontolják majd, hiszen nagyfokú szakmai konszenzus áll mögöttük. Azt természetesen sajnálom, hogy a Magyar Gyógyszerészi Kamara egyelőre nem csatlakozott a közös munkához, bízom benne, hogy ez változni fog.

A PHOENIX számára hogy alakul ez az év?

Örülök, hogy a nehézségek ellenére folyamatosan fejleszteni tudjuk az alapszolgáltatásainkat, és emellett olyan megoldásokat tudunk kínálni a gyógyszertáraknak, amelyek hozzájárulnak a versenyképességük növeléséhez. Meggyőződésem, hogy a gyógyszertárak számára hozzáadott értéket jelentő szolgáltatásoknak e nehéz gazdasági helyzetben különösen nagy jelentősége van. Az új raktár-technológia Fóton, Kecskeméten és Polgáron nagyon jól működik, gondolkodunk további fejlesztéseken. A Szimpatika együttműködési programunk megújításával sokat foglalkoztunk ebben az évben, és nagyon örülünk az új arculat és az új gyógyszertári portálok pozitív fogadtatásának. A Medikáció e-learning-felületen pedig már több mint 4500 gyógyszerész és szakasszisztens tanul velünk folyamatosan. Sikeresek az online megvalósuló PHOENIX Továbbképzéseink és a digitális szolgáltatásaink, mint például az e-számla vagy az online reklamációs lehetőség. Tovább erősödött az együttműködésünk a közforgalmú gyógyszertárak mellett az intézeti gyógyszertárakkal is. Szóval, dolgozunk, ugyanakkor a makrogazdasági nehézségek nagy próbatétel elé állítanak minket is.

Dr. Duha Gabriella,
Dr. Küttel Sándor, Kaló Tamás


Mit lehet tenni a meglévő és az előttünk álló nehézségekkel szemben?

Egy régi, jól bevált módszerem van erre: tekintsünk egyszerre a múltra és a jövőre, és gondolkodjunk azon, hogy a múlt eseményeiből mit érdemes alkalmazni a jövőben! Nagyon büszke vagyok arra, hogy a PHOENIX-nél olyan vállalati kultúránk van, hogy szoros kapcsolatban maradunk a nyugdíjba vonult kollégáinkkal, és folyamatosan van alkalmunk kikérni a véleményüket. Sokat beszélgetek mostanában a PHOENIX-ről és a szakmapolitikai eseményekről elődeimmel, a korábbi idők legendás vezetőivel, Duha Gabriellával és Küttel Sándorral. Mindkettejükkel hosszú időn keresztül volt alkalmam együtt dolgozni, nagyon tisztelem és kedvelem őket, és nagyon örülök a baráti útmutatásaiknak. Még mindig sokat tanulok tőlük. E sok kihívást hozó időszakban különösen nagy jelentősége van a feltöltődésnek. Bízom abban, hogy az év végén lesz lehetősége a gyógyszertárakban, kórházakban, a gyógyszer-nagykereskedelemben és a gyógyszeriparban a gyógyszerellátásért megfeszítetten dolgozó szakembereknek is egy kis pihenésre és feltöltődésre.

 

2022. december 1.