Rólunk

Hírek, közlemények

A gyógyszerellátásról jogi szemmel

A gyógyszer egy különleges termék, amelynek előállítását és a betegekhez történő biztonságos eljuttatását szigorú és részletes szabályozás biztosítja. Dr. Kukovecz Gáborral, Társaságunk Jogi Igazgatójával beszélgettünk a gyógyszerellátás jogi sajátosságairól és kihívásairól.

dr. Kukovecz Gábor

Jogi igazgatóként több mint két évtizedes vezetői tapasztalattal rendelkezik, a PHOENIX Jogi osztályát pedig több mint egy éve irányítja.
A PHOENIX előtt több kereskedelmi nagyvállalatnál szerzett széleskörű jogi és szabályozási tapasztalatokat. Jogi területen kiemelt specialitása a hatékony belső jogi osztályok felépítése és folyamataik modernizálása, amiben különösen a távközlési szektorban szerzett tapasztalatai segítik.

„Mivel édesapám a tömegsportot népszerűsítő testnevelőként és edzőként dolgozott, kötelező volt gyermekkoromban a rendszeres testmozgás. Ez az érték annyira mélyen gyökerezik bennem, hogy napjainkban is rendszeresen futok és edzem. Bár már nem vagyok képes a két fiammal versenyezni, akik szintén „örökölték” a sport szeretetét, feleségemmel együtt próbáljuk fenntartani az egészséges életmódot. Ő óvodapedagógus-vezetőként dolgozik, de emellett gyermek-jógaoktatói és fejlesztő-pedagógusi képesítéssel is rendelkezik.”

Gábor, mióta tagja a PHOENIX kollektívájának?

2022. december 1-én csatlakoztam a PHOENIX-hez mint Jogi Igazgató. Ezt megelőzően több hazai nagyvállalatánál dolgoztam jogi vezetőként, különböző iparágakban. Bízom abban, hogy a korábban megszerzett tapasztalataimmal támogatni tudom a PHOENIXet, illetve közvetetten a gyógyszertárakat és a hazai gyógyszerellátási rendszert. 

Miben más a gyógyszerellátás jogi szempontból, mint más iparágak?

A gyógyszerellátási rendszer úgynevezett szigorúan szabályozott szektornak minősül, ami azt jelenti, hogy annak minden területére jogszabályok, iránymutatások vonatkoznak. Ideértjük a gyógyszerek előállítását, tárolását, reklámozását és forgalmazását, de persze a felírását és felhasználását is, amelyhez aztán további jogterületek is kapcsolódnak még, mint például az adatvédelem. Általánosságban elmondható, hogy ennek a szabályozottságnak a fő célja a betegek biztonságának és a gyógyszerellátás minőségének a biztosítása.

A gyógyszerellátás ugyanakkor egy igen összetett és szerteágazó szervezeti rendszert is jelent, hiszen magában foglalja az engedélyező és felügyelő hatóságokat, a gyógyszergyártókat, a nagykereskedelmi vállalatokat, a gyógyszerforgalmazó cégeket, illetve a gyógyszertárakat és kórházakat.
Az ellátási rendszer tagjai szoros együttműködésben és egymásrautaltságban dolgoznak egymással, és mindannyian komoly szakmai és jogi felelősséget vállalnak a munkájukért. A nagykereskedők biztosítják a gyógyszertárak és kórházak folyamatos és szakszerű gyógyszerellátását, míg a gyógyszertárak a betegek közvetlen hozzáférését a gyógyszerekhez.

A gyógyszerészeken nagy a felelősség nem csak azért, mert meg kell felelniük a gyógyszertár működését szabályozó jogszabályoknak és szakmai előírásoknak, hanem mert ők biztosítják a terápiának megfelelő gyógyszerek betegeknek történő kiadását és a gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatos egészségügyi információk átadását is.

A magyar gyógyszerellátás jogi szabályozása mennyire eltérő más országokéhoz képest?

A gyógyszerellátás zárt rendszerének megteremtése és működésének biztosítása minden fejlett országban fontos cél, ennek megfelelően az alapvető jogi szabályozás például az EU országokban hasonlónak mondható.

Ugyanakkor vannak adott esetben lényeges különbségek is például a gyógyszerészi kompetenciákat, a forgalmazható termékek körét, vagy éppen a finanszírozási hátteret tekintve.

Másként állnak az európai országok a gyógyszerellátás területére megérkező új jelenségek alkalmazásához is. Jó példa erre a digitális eszközök használata vagy az online gyógyszerforgalmazás engedélyezése. A legtöbb EU tagállam jogi szabályozása például lehetővé teszi az OTC gyógyszerek online forgalmazását, sőt egyes országokban, mint például Németország, igaz ez a receptköteles gyógyszerekre is. Ahogy ismert, Magyarországon a vény nélküli gyógyszerek gyógyszerész vagy szakasszisztens általi házhozszállítása lehetséges, bár annak jelentős költségei miatt ezt kevés gyógyszertár tudja vállalni, így ez nem jelent valós segítséget a betegeknek.

Merre tart a hazai gyógyszerellátás jogi szempontból?

Akkor lehetünk elégedettek, ha a jogszabályi keretek követni és támogatni tudják a mindennapi életben megjelenő folyamatokat és új gyakorlatokat. Ebből a szempontból vannak kifejezetten előremutató példák a gyógyszerellátás területén is, mint például az e-recept vagy az EESZT portál.

Ahogy a gyógyszerészek is tapasztalták a napi működésük során, Magyarországon 2017. november 1-jétől bevezetésre került az e-receptrendszer. Ez az elektronikus receptrendszer megkönnyíti a gyógyszerek felírását, forgalmazását és ellenőrzését, valamint javítja a betegek gyógyszerhez való hozzáférését. Ez is kapcsolódik az egészségügyi ágazatban általánosan tapasztalható tendenciához, miszerint a felügyeleti szervek fokozzák a digitalizáció révén a biztonságot és az átláthatóságot.

A folyamat keretében hozták létre az „eeszt.gov.hu” portált is, ahol a betegek nyomon tudják követni egészségügyi ellátásaikat, a felírt és kiadott gyógyszereiket, a kezelt személyes adataikról rendelkezhetnek.

A szakorvosoknál való időpontfoglalás digitalizálása pedig javítani tudja a receptírás és a gyógyszerfelírás hatékonyságát, gyorsítva az egész gyógyszerellátási folyamatot.

Úgy gondolom, hogy ezek az irányok és fejlesztések segíthetnek a magyar gyógyszerforgalmazás és egészségügy általános javításában.

Az Ön szakterületét tekintve mik a legnagyobb kihívások a gyógyszerellátásban?

A legnagyobb kihívás ebben a komplex jogi környezetben a gyakran és gyorsan változó szabályokhoz való igazodás. Folyamatosan monitorozzuk a változásokat és biztosítjuk az új szabályoknak megfelelő működést a gyógyszerforgalmazás, minőségellenőrzés, az adatvédelem és természetesen minden más területen is. Azt is érezzük, hogy bár a változásokat a gyógyszerészek is figyelik, sokszor fordulnak hozzánk, és ilyenkor próbálunk nekik is segíteni egy-egy új szabály értelmezésében.

Fontos feladatunk lenne a még kihirdetés előtt álló jogszabálytervezetek véleményezése is az érintett szakterületek bevonásával. Nagyon örülnénk annak, ha a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége minden, a gyógyszerellátást érintő rendelettervezetet megkapna, és minden ilyen esetben lehetőségünk lenne az ún. társadalmi egyeztetések során szakvéleményünkkel támogatni a jogalkotót.

Konkrét jogi kihívásként az egészségügyi személyes adatok felhasználását emelném ki, ami nem csak a gyógyszerellátást, hanem az egész egészségügyi ellátórendszert érinti. Ma rengeteg adat rögzül rólunk különböző felületeken, melyeket természetesen védenünk kell. Ugyanakkor ezen adatok biztonságos, a gyógyítás érdekében történő felhasználása hozzá tudna járulni a sikeres terápia kialakításához vagy a betegbiztonság növeléséhez.

Évek óta izgalmas szakmai viták folynak az adatvédelmi kérdésekről itthon és nemzetközi szinten is, kíváncsi vagyok, hogy a jogalkotó milyen irányban indul el ebben a témában az egészségügy területén.

Hogyan tudja támogatni a Jogi Osztály a PHOENIX munkáját?

Társaságunk tevékenysége sokoldalúbb lett az utóbbi években, így a Jogi Osztálynak is újabb és újabb területeken kell tudni támogatni a kollégáink munkáját. A PHOENIX a logisztikai feladatai mellett ma már sokrétű továbbképzési, beszerzési, marketing és informatikai szolgáltatásokkal támogatja a gyógyszertárakat, illetve logisztikai és reprezentációs területen komplex megoldásokat kínálunk gyártó partnereink számára is. A jogi feladatok tehát ennek megfelelően most már nagyon széles spektrumon mozognak.

A Jogi Osztály szorosan együtt dolgozik a vállalat minden területével, folyamatosan követjük és véleményezzük a felmerülő kérdéseket. Mi felügyeljük az adatvédelmi és a compliance területeket is, amelyekre a PHOENIX hagyományosan nagy hangsúlyt helyez.

Emellett fontos szerepünk van az üzletfejlesztésben, amikor egy ötlet mentén a kollégáinkkal együtt elkezdünk dolgozni valamilyen új megoldáson vagy komplexebb projekten. Ilyenkor megvizsgáljuk az egyes ötletek jogi keretek közötti megvalósíthatóságát, és javaslatot teszünk a folytatásra. Talán ez a munkánk legizgalmasabb része, hiszen egy innovatív csapatmunka eredményeképp olyan megoldásokat hozunk létre, amelyekkel valós támogatást tudunk nyújtani partnereinknek.

A PHOENIX-nél eltöltött bő egy évben pedig megtanultam, hogy a legfontosabb célunk értéket teremteni a partnereinknek. Mi ezt jogi oldalról maximálisan támogatjuk!

- bf -

2024. február 29.