Rólunk

Hírek, közlemények

Gyógyszerlogisztika a 21. század harmadik évtizedében
 

A 21. század talán a logisztikában hozta a legnagyobb fejlődést a vállalati funkciók közül. A változások jellemzően az új igények kialakulásának és a mikro- és makrogazdasági környezet formálódásának köszönhetők, amelyek folyamatosan kihívást jelentenek a gazdasági szereplők számára. A következőkben a múlt, a jelen és a jövő meghatározó trendjeit szeretném áttekinteni annak reményében, hogy ezeket a PHOENIX-et és a gyógyszertárakat is érintő kihívásokat együtt lehetőséggé tudjuk formálni. Úgy gondolom, hogy ez fontos előfeltétele annak, hogy a hazai gyógyszerellátás színvonala a jövőben is európai színvonalú maradjon.

Dr. Balázs Zoltán logisztikai igazgató, gyógyszerész

A 2000-es évek

Amikor valamivel több mint 20 éve átvettem a PHOENIX Pharma Zrt. logisztikai igazgatói feladatait, összehasonlíthatatlanul másképp nézett ki a szervezeti struktúránk. 2000-ben integrált telephelyünk Fóton, Kecskeméten és Győrben volt, illetve még ebben az évben csatlakozott hozzánk a zalaegerszegi és szegedi telephelyünk. Fontos lépés volt, amikor egy évvel később egy zöldmezős beruházás keretében felépítettük és beindítottuk a polgári telephelyünket, és ezzel országos lefedettséget értünk el.
Nagyszerű volt látni, hogy a PHOENIX vevőköre, forgalma  és rendelésállománya hatalmas léptékkel nőtt, és ez örömteli kihívást jelentett számunkra a logisztika terén.
A logisztikai feladatok megoldását segítette az ebben az időszakban elinduló jelentős automatizációs folyamat. Jellemző adat, hogy míg 2000-ben a gyógyszertári rendeléseknek csupán 45%-a érkezett elektronikus úton, ma ez már meghaladja a 95%-ot. A raktári folyamatok automatizálásában nagy előrelépés volt, hogy az RF terminálok bevezetésével egyedülálló módon elindítottuk a papírmentes komissiózást.
Az utóbbi 20 év másik fontos tendenciája a forgalmazott termékek számának növekedése és struktúrájának átalakulása volt.

Gyógyszerészként érdekes látni, hogy a gyógyszeren kívüli egyéb termékek aránya (például kozmetikumok vagy étrend-kiegészítők) ma a forgalom jelentősen nagyobb részét teszik ki, ugyanakkor a magisztrális termékek készítéséhez szükséges alapanyagok és a galenusi termékek forgalma sokkal alacsonyabb jelenleg. A logisztikai folyamatokat folyamatosan hozzá kellett és hozzá kell igazítani a forgalmazott szortiment változásához.

Új helyzetet jelentett számunkra a patikaalapítás szabályozásának megváltoztatása 2007-ben, amikor rövid idő alatt mintegy 400 új gyógyszertárral bővült a piac. Fontos feladatunknak éreztük, hogy úgy biztosítsuk új Partnereink gyógyszerellátását, hogy minden gyógyszertár azonos színvonalú szolgáltatásban részesüljön, azaz Partnereink ne érezzék a megnövekedett logisztikai terhelést. Büszkeséggel tölt el, hogy a visszajelzések alapján ezt a feladatot sikerrel oldottuk meg.

A jelenkor kérdései

Az alábbiakban három olyan jelenséget szeretnék kiemelni, amelyek hatással vannak a ma logisztikai folyamataira: a munkaerőhiányt, a bővülő termékpalettát és a termékek elérhetőségének kérdését. A témakörök ismertetésén túl megvizsgáljuk azt is, hogy mit tehetünk azért, hogy sikerrel vegyük az elénk gördülő akadályokat.

Munkaerőhiány

A munkaerőhiány problémája mindannyiunk számára ismerős, néhány hónappal ezelőtt Dr. Küttel Sándor, a PHOENIX stratégiai tanácsadója is áttekintette a témát a gyógyszerészi szakma vonatkozásában.
A munkaerő korlátozott elérhetősége ma már a gazdaság szinte minden szegmensét érinti, sajnos a gyógyszer-nagykereskedelmet is. 
A jelenség egyik oka az, hogy Európa munkaerőpiacai fizikailag és szabályozási szempontból is könnyebben elérhetők lettek az elmúlt időszakban, ez pedig elvándorlást okozott a szakképzett munkaerő tekintetében. Az emberek mobilisabbá váltak, könnyebben váltanak lakóhelyet országon kívülre is. 

Egy másik fontos folyamat a gazdasági fejlődés földrajzi koncentrációja. Az új munkahelyeket jelentő üzemek, bevásárlóközpontok, logisztikai telepek jellemzően a nagyvárosokban épülnek fel. Ezek a munkaadók jellemzően hasonló munkaerőt keresnek, így egyre nagyobb a verseny a munkavállalókért. Ez pedig egy egyre feszesebb keresleti piacot eredményez, ahol a vállalatoknak és munkaadóknak reagálniuk kell annak érdekében, hogy képesek legyenek megtartani és bővíteni a megfelelő munkaerő-kapacitásukat.

Mi lehet a megoldás?

A gyógyszerellátás tradicionálisan magas presztízzsel rendelkező szektor, fontos, hogy éljünk a jó hírnév adta lehetőséggel.
Mi a PHOENIX-nél folyamatosan fejlesztjük belső folyamatainkat annak érdekében, hogy a munkavégzést könnyebbé tegyük a munkavállalók számára.
A technológiai fejlesztések eredménye az, hogy jobb szolgáltatást tudunk nyújtani a Partnereinknek, de az is, hogy kevesebb a nehéz és monoton fizikai munka a kollégáink számára.

Az elmúlt másfél évben több mint 2,5 milliárd forint értékű beruházást hajtottunk végre három raktárunkban, modern komissiózó automatákat állítottunk munkába a kiszedés könnyítése érdekében, és elvégeztük az érintett telephelyek felújításait is. A megújult raktártechnológia lehetővé tette rendezettebb munkaterületek kialakítását is.

Emellett fontosnak tartom a munkatársaink fejlődésének támogatását, és olyan motiváló munkahelyi légkör létrehozását, amely hozzájárul ahhoz, hogy munkatársaink szívesen jöjjenek a PHOENIX-be dolgozni és itt hosszútávon is megtalálják a számításukat.

Bővülő termékpaletta

A gyógyszertárakban forgalmazott termékek száma dinamikusan nő, nekünk nagykereskedőknek pedig az a feladatunk, hogy ezeket a termékeket a megfelelő mennyiségben és a megfelelő időpontban, biztonságosan kiszállítsuk a vevőinknek.

Jelenleg mintegy 14.000 különböző terméket forgalmazunk, a cikkszám növekedése pedig elsősorban az ún. egyéb termékek terén jelentős.

A termékszortiment bővülése a változó gyártói és fogyasztói attitűdre vezethető vissza.
A gyártók kínálati oldalról bővítenek, hiszen az egyre élesedő verseny miatt mind több termékszegmensben szeretnék képviseltetni magukat. Fontos tendencia emellett a beszállítók számának növekedése is, azaz egyre több gyártó van a piacon egyre több termékkel.
A gyógyszertári vásárlók keresleti oldalról idézik elő a termékszám növekedését. Egyrészt növekszik a törzskönyvezett gyógyszerek száma, másrészt a fogyasztói jelzések alapján a gyógyszertárak bővítik a jogszabályi keretek között forgalmazható termékek számát.
Csak összehasonlításképpen, a német, a francia vagy az olasz piacon mintegy 100.000 termék közül választ a fogyasztó, Ausztria esetében 50-60.000 cikkelemet tartanak a nagykereskedők, de Csehország vagy Szlovákia esetében is 30.000 elemből áll a termékpaletta. Számolnunk kell azzal, hogy előbb-utóbb a kelet-európai piacokra jellemző termék-számot eléri a hazai piac is.

Mi lehet a megoldás?

Fontos, hogy folyamatosan monitorozzuk a gyógyszertárak igényeit, hiszen ők közvetítik felénk a lakossági igények változásait.
Talán egyszerűbb a dolgunk a gyógyszerek esetében, hiszen itt segítségünkre vannak a hatóságok. Az egyéb szortiment esetében azonban szinte teljes mértékben a piaci folyamatok megértésén múlik a siker. A készletstruktúra kialakítása mellett a készletezés terhének átvállalása is központi eleme a nagykereskedelmi szolgáltatásnak, amit a napi többszöri szállítás biztosít.

A folyamat eredményeképp ma a gyógyszertárak növekvő gyakoriság mellett egyre kisebb mennyiségeket rendelnek tőlünk. 10 évvel ezelőtt az átlagos rendelési mennyiség 5 darab volt rendelési soronként, ez mára lecsökkent 3,5-re, vagyis egy gyógyszertár a rendelése során termékenként átlagban 3,5 darab kiszállítását kéri. Ez természetesen kihívást jelent számunkra, aminek elsősorban a raktározási folyamataink növekvő automatizációjával tudunk megfelelni.

Termékek elérhetősége

Rendkívül aktuális kérdés szerte Európában, sőt azon túl is, az utóbbi években növekvő gyógyszerhiány.
Sajnos ez a jelenség a gyógyszerellátás minden szintjén feszültséggel jár: a beteg a gyógyszertárban szembesül azzal, hogy nem tudja kiváltani vagy megvásárolni a kívánt készítményt, ezért vissza kell mennie az orvoshoz, vagy másik OTC gyógyszert kell vásárolnia. A gyógyszerész számonkéri a készítményt szállítani nem tudó nagykereskedőt, míg a nagykereskedők a gyártónál reklamálnak.
A tapasztalatunk az, hogy a hiányok szinte teljes mértékben a gyártóknál fennálló készlethiányokra vezethetők vissza. A jelenség egyik oka az, hogy a gyártó és a készletező pontok távolabb kerültek egymástól, a termékek nagyobb fizikai távolságot áthidalva érkeznek hozzánk, mint korábban. Ez a nemzetközi szállítás akadálytalan időszakában jellemzően nem jelent gondot, hiszen a modern logisztika képes megoldani nagytávolságú szállítást.
Azonban az olyan tervezhetetlen és szinte napi szinten változó időszakban, mint a jelenlegi pandémia, a szállítások sajnos akadoznak és késnek.

A másik jelentős, készleteket befolyásoló tényező a regionális forgalmazás. Mi azt látjuk, hogy a gyártók törekszenek arra, hogy az igényeknek megfelelően osszák el a termékkészletet, ami többnyire meg is valósul. Ugyanakkor időnként előfordul, hogy gyártási okokból, vagy az igények nem megfelelő felbecslése miatt bizonyos időszakban nem áll rendelkezésre az igényelt termékmennyiség.

Magyarország a gyógyszerpiac méretéből, piaci potenciáljából adódóan sajnos nem tartozik a leginkább hangsúlyos országok közé Európában, így a legtöbb, a PHOENIX-nél tapasztalható hiány esetében az adott termék sajnos az országba sem jut már be.

Mi lehet a megoldás?

Első körben a termékhiányok létrejöttét törekszünk megelőzni. A magyar gyógyszerpiac jelentőségét kiemelve folyamatosan felhívjuk a gyártók figyelmét arra, hogy reálisabban mérjék fel az itthoni igényeket.

A lakossági, illetve a gyógyszertári igények pontosabb prognosztizálására természetesen mi is fejlesztjük az informatikai rendszerünket, hogy jobban fel tudjunk készülni a nehezen tervezhető helyzetekre is.
Emellett fontos döntés volt, hogy a pandémia előtti időszak-hoz viszonyítva 10-15%-kal növeltük a készletszintünket.

Ez extra finanszírozási és raktározási terhet ró a PHOENIX-re, azonban mind a Társaság logisztikai igazgatójaként, mind pedig gyógyszerészként elengedhetetlennek tartom, hogy az ellátás biztosítását e nehéz helyzetben is garantálni tudjuk.
Amennyiben a gyógyszerhiány kialakulását megelőzni nem tudjuk, úgy megpróbáljuk a hiány időtartamát csökkenteni. Ilyen esetekben fordulunk a kontingens engedéllyel történő gyógyszerimport lehetőségéhez.

Ez egy nagyon erősen szabályozott tevékenység, ami sok kihívással jár, hiszen a hazai adminisztráció mellett az európai rendszer nehézségeivel is meg kell birkózni. Az azonban nagy öröm, ha sikerül beszereznünk itthon hiányzó termékeket, és így hozzájárulunk a betegek gyógyulásához.

Előremutató trendek

Karbonsemlegesség a logisztikában

Az ökológiai lábnyom csökkentését és a környezetterhelés visszafogását nagyon fontos feladatunknak érezzük.
A logisztikai folyamataink vizsgálata központi eleme ennek a törekvésünknek, hiszen a gyógyszertárak stabil és biztonságos ellátása érdekében évente több mint 13 millió kilométert tesznek meg a PHOENIX-es autók.

Terveink szerint már az idén szeretnénk tesztelni néhány elektromos üzemmódú szállítóautó használatát. Természetesen a gyógyszerellátás biztonságát mindig szem előtt kell tartanunk, így a teljes átállást hosszú távon látjuk megvalósíthatónak.

Online vásárlások kérdése

Mindannyian tapasztaljuk, hogy az online vásárlások aránya folyamatosan nő az élet szinte minden területén. Ma ez a vásárlási forma a legtöbb esetben gyors és biztonságos, és ezek az értékek még fontosabbá váltak a COVID-időszakban.
Az OTC gyógyszerek csomagküldésének jogi korlátozása megakasztotta ugyan a mi piacunkon is elindult növekedési folyamatot, azonban biztos vagyok benne, hogy középtávon újra lehetővé válik majd a biztonságos keretek között megvalósuló internetes gyógyszervásárlás, hiszen ez a betegek érdeke.

Az online vásárlások volumenének növekedésével pedig új szolgáltatások iránti igények jelenhetnek meg a gyógyszertárak oldaláról, melyekre a PHOENIX-nek fel kell készülni. Pontosan úgy, ahogy a Társaság az elmúlt 20 évben felkészült a folyamatosan változó gyógyszertári igények teljesítésére.

Gyógyszerészként nagy örömmel tölt el, hogy a hazai gyógyszerellátás európai színvonalon működik. Arra pedig különösen büszke vagyok, hogy a PHOENIX a gyógyszertári szegmensben piacvezető nagykereskedőként, 25 éve jelentős mértékben hozzájárul a rendszer biztonságos és folyamatos, magas szintű működéséhez.
Hiszek abban, hogy a modern gyógyszerlogisztika fontos hozzáadott értéket teremt. Mi a PHOENIX-nél elhivatottak vagyunk a folyamatos fejlesztés mellett a gyógyszertárak, kórházak és közvetetten a betegek magas szintű gyógyszer-ellátása érdekében.

 

-bz-

2022. március 3.