Magazin

Digitalizáció

Mi várható az európai digitális egészségügyben?

Dr. Schvarckopf Tamás gyógyszerész vezető összefoglalója

Nemzetközi eRecept, európai távlati célok

Egy változás nehéz, az átállás komplikált lehet, a mindennapi rutinok felborulnak. Ahhoz, hogy könnyebben vehessünk bizonyos akadályokat, segít, ha úttörőként, a változás motorjaként tekintünk önmagunkra is. Digitalizáció tekintetében hazánk egészségügye európai szinten kiemelkedő, és ehhez elengedhetetlen volt a gyógyszertárban dolgozó kollégák helytállása, a változás támogatása.

A nemzetközi gyógyszerkiváltás szabályai

Az Európai Unióban felírt receptek mindegyik tagállamban érvényesek. A vények viszont világszerte eltérő formátumúak, emellett az egyes gyógyszerek neve is országonként eltérő lehet. Ennek következtében a receptek alaki kellékeinek ellenőrzése, a termékek beazonosítása nehézségbe ütközik. Valamint a páciens elektronikus receptje gyakran csak országhatáron belül érvényes, így jelenleg nincs egységes áthidaló megoldás (kivétel pl. egy finnországi e-recept Észtországban kiváltható).

Jelenleg a másik tagállamban kiváltandó recepteken egységesen négy kötelező adat megadása szükséges (kivétel Svájc - nem EU):

 • felíró orvos adatai: családi és utónév, szakképesítés, munkahely címe, aláírása
 • beteg adatai: családi és utónév (nem rövidítve) és születési dátum
 • rendelt termék adatai: közönséges név (nem az országspecifikus márkanév), kiszerelés, mennyiségi egység, hatóanyag-tartalom, adagolás
 • kiállítás dátuma

Az alaki kellékek ellenőrzése mellett az orvosi vényre azon ország szabályai vonatkoznak, ahol a terméket kiadják. Például az adagolás és az ellátási napok számának vonatkozásában a kiváltás helyén fennálló szabályokat kell figyelembe venni. Előfordulhat, hogy egy külföldi recepten 90 db tablettát, 1x1 adagolással rendel az orvos, külön jelölés (például ellátási napok száma) nélkül. A beteg hazájában lehet, hogy szabályosan kiadható ez a mennyiség, viszont itthon csak egyhavi, 30 db mennyiség expediálható, tehát minden esetben a magyarországi szabályok érvényesek egy hazai gyógyszertárban.

Digitalizáció az európai egészségügyben

Az eHDSI (európai e-egészségügyi digitális szolgáltatási infrastruktúra) az Európai Unió tagállamainak egészségügyi rendszereit köti össze digitálisan, biztosítva az egészségügyi adatok hatékony és biztonságos megosztását a tagállamok közt. A tagországok két fontos, határokon átívelő elektronikus egészségügyi szolgáltatás bevezetésén dolgoznak jelenleg:

 1. elektronikus gyógyszerfelírás és kiadás, valamint
 2. a betegadatlap.

Ez a munka közel 10 éve kezdődött és 25 EUtagország 2025-ig vállalta mindkét szolgáltatás bevezetését (köztük Magyarország). A távlati cél a betegek teljes kórtörténetének és adatlapjának (eProfil) országokon átívelő hozzáférhetősége.

Nemzetközi e-recept

A CEF (Connect European Facilities = európai egészségügyi adatcsere program) keretén belül megvalósul a nemzetközi elektronikus recept. Hazánkban az EESZT biztosítja a rendszerhez történő csatlakozás alapjait.

Jelenleg már több EU-tagállamban tesztelik az országhatáron túli elektronikus receptkiváltást, Finnország és Horvátország már használja a pilot rendszert. Hamarosan hazánkban is számíthatunk a rendszer bevezetésére. Ennek részeként a biztosítás elszámolásának  modernizálása és egységesítése is szükséges, melynek tervezése már hazánkban is elindult.

Egészségügyi jövőkép

Az Európai Bizottság 2018-ban határozta meg a digitális egészségügy három alappillérét, amelyre alapozva kiépül az integrált és személyre szabott egészségügyi ellátórendszer: 

 • Biztonság
  Az e-egészségügy digitális szolgáltatási infrastruktúrája. Elektronikus vények és betegadatlapok tagállamok közötti megosztása.
   
 • Összekapcsolás
  Az egészségügyi adatok megosztása és elérhetősége a megfelelő egészségügyi szereplők számára.
   
 • Egyéni szerepvállalás 
  A digitális egészségügyi szolgáltatások lehetővé teszik a személyre szabott ápolás és a megelőzés megerősítését.

Az egészségügyi adatokban hatalmas lehetőség rejlik. Az EU lakóinak eProfilja több millió ember adatait tartalmazza. Lehetőség nyílik ezen adatok elemzésére, többek közt a terápiák sikerességének, hatékonyságának monitorozására, a kutatások felgyorsítására, a gyorsabb diagnózis felállítására az egészségügyi szolgáltatások javítása jegyében. Az adatok kiaknázásával a betegségek megelőzése, diagnosztizálása, kezelése és a terápiás javaslat korai és pontos lehetősége nyílik meg.

A cél a megelőzés, a diagnózis, a kezelés, a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök javítása. Folyamatosan növekvő igény az egészségügyi ellátások iránti hozzáférhetőség. Az ellátórendszer ezt részben az innovatív modellek alkalmazásával, a távegészségügy és mobilegészségügy lehetőségeinek kiaknázásával tudja kielégíteni. Ennek következtében születhet meg az egyénre szabott egészségügyi ellátórendszer. A mindennapokban a rendszer szatellit megoldásaival már találkozhatunk. A gyógyszerészeknek lehetőségük van az eRecept részletes adatainak megtekintésére, így már nem csak egy készítményt lát a recepten, hanem például a diagnózist, indikációt is elolvashatja. A sokszor kellemetlen kérdések feltétele nélkül lehetőségünk van a betegnek teljes gyógyszerészi tanácsadást nyújtani. Bizonyos gyógyszertári szoftverek az elektronikus recept betöltése esetén az indikációt is megjelenítik, hiszen ez az adat a szakemberek számára már elérhető. Így nem kell csupán a BNO kódból következtetnünk. Amennyiben például húgyúti fertőzésre írt fel az orvos per os antibiotikum terápiát, kérdések nélkül ajánlhatunk kiegészítő kezelésként tőzegáfonya készítményt vagy a hüvelyi pH-t visszaállító hüvelykúpot. 

Merre tart az európai egészségügy?

A digitális változások egy részén már túl vagyunk. A betegségek korai felismerése, a terápiás hatékonyság növelése, az egészségügyi szolgáltatások elérhetőségének kiterjesztése kiemelt fókuszterület egész Európában. Bízhatunk benne, hogy a korábban csak filmekben látott egészségügyi megoldások mindannyiunk számára elérhetővé válnak. Az egészségügyi adatok biztonságos kezelése és elemzése, a diagnosztizálás informatikai támogatása éppúgy az orvosok, betegek és gyógyszerészek idejét is felszabadítja, növeli a betegbiztonságot. Új, korábban elképzelhetetlennek tartott egészségügyi megelőző és szociális szolgáltatások egyszerűen hozzáférhetővé válnak a hétköznapi ember számára. 


Dr. Schvarckopf Tamás
gyógyszerész vezető

Novodata Zrt. – LX-Line Kft.

2022. április 11.