Magazin

Gyógyszerész segédlet

Gyógynövények szerepe a cukorbetegség kezelésében

A cukorbetegség világszerte közel 400 millió embert érint, és bár a kezelésben használható gyógyszerek tára egyre bővül, a betegek a kevesebb mellékhatás reményében gyakran próbálnak ki természetes eredetű anyagokat. Számos teát és étrend-kiegészítőt ajánlanak a cukorbetegek számára, az ajánlások mögött azonban nem mindig van igazolható hatás.

A gyógyszerekben tetten érhető növényi inspiráció

Meglepő lehet, de a modern gyógyszerhatóanyagok jelentős része ma is természetes eredetű, vagy természetes vegyületekkel rokon, azok mintájára átalakított vagy kifejlesztett vegyület.
A II-es típusú cukorbetegség kezelésében elsőként választandó metformint a kecskeruta tartalomanyagai ihlették. A kémiai módosításoknak köszönhetően a metformin jobb hatással és biológiai hasznosulással rendelkezik, mint a kecskeruta vegyületei, ezért a terápiában a metformint és nem a kecskerutateát használjuk.

Újabb diabéteszgyógyszerek is köthetők a növényekhez. Azt, hogy az almafa kérgéből kinyert florizin fokozza a vizelettel ürülő cukor mennyiségét már az 1800-as évek végén felfedezték. A 20. század során végzett intenzív kutatások során sikerült felderíteni a vegyület hatásmechanizmusát. A florizin kompetitíven gátolja a bélben (SGLT-1) és a vesében (SGLT-2) található nátrium-glükóz kotranszportereket, így az inzulinszekréciótól függetlenül képes csökkenteni a vércukorszintet.

A florizin mintájára előállított gyógyszerhatóanyagok (például dapagliflozin, empagliflozin) az SGLT-2 gátlásával fokozzák a vesén keresztüli glükózürítést és csökkentik a vércukorszintet.

Hogyan befolyásolják a növényi hatóanyagok a vércukorszintet?

Bár a növények pontos hatóanyagai nem mindig beazonosíthatók, in vitro tesztek és állatkísérletek alapján elmondható, hogy azok a mechanizmusok, amelyekkel a növények és a szintetikumok kifejtik a vércukorszint-csökkentő hatásukat, nagyon hasonlók.

  • Egyes természetes vegyületek (pl. rezveratrol) fokozzák az inzulintermelést.
  • A magas rosttartalmú növények (pl. lenmag, guárbab, konjak) a cukor bélből történő felszívódásának a gátlásával fejtik ki kedvező hatásukat.
  • A vércukorszintet mérsékelhetjük úgy is, ha a keményítő glükózzá alakulását katalizáló enzimeket (α-glükozidáz, amiláz) gátoljuk. Már több növény esetén bizonyítást nyert, hogy hatóanyagai gátolják a poli- és diszacharidokat lebontó α-glükozidáz enzim működését.

Mely növények befolyásolhatják érdemben a vércukorszintet?

Számos, közismert növény vércukorszint-csökkentő hatását írták már le és közel 50 növény vércukorszint-csökkentő hatását vizsgálták már állatkísérletekben, a humán vizsgálatok száma azonban ennél lényegesen kevesebb.

Több élelmiszerként fogyasztott növény befolyásolja kedvezően a vércukorszintet.

  • A zöld tea bár a vércukorszintre nincs hatással, hosszú távon javítja az inzulinérzékenységet és rendszeres fogyasztása mellett csökken a II-es típusú cukorbetegség kockázata.
  • A zöld kávé klorogénsav tartalma révén gátolja a glükóz-6-foszfatáz enzimet, ezáltal mérsékli a cukor felszívódását a bélből.
  • Az olívaolaj fogyasztásának számos előnyös hatását kimutatták már, egy metaanalízis során bizonyítást nyert, hogy az olaj bevitele csökkenti a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, illetve cukorbetegekben csökkenti az éhomi vércukorszintet és a glikált hemoglobin szintjét.
  • Prediabéteszes betegeken igazolták, hogy napi 3 g kardamom csökkenti az oxidatív stresszt jelző és gyulladásos markerek vérszintjét, cukorbetegekben pedig mérsékelte a glikált hemoglobin szintjét (HbA1c).
  • A legdrágább fűszerként ismert sáfrány számos kedvező hatása ismert, ezek közé tartozik a vércukorszint-csökkentő hatás is, amelyhez legalább 3 hónapon át szükséges alkalmazni a bibét.
  • Humán klinikai vizsgálatok alapján igazolt, hogy a szőlőben is megtalálható rezveratrol kedvező hatással bír a diabéteszes betegek cukor-anyagcseréjére.

A poliszacharidban gazdag útifűfajok (egyiptomi, nyálkás, homoki) vércukorszint-csökkentő hatását humán vizsgálatokban is igazolták.
A növények hatása egyrészt azzal magyarázható, hogy a bélben megduzzadó poliszacharid csökkenti a cukor felszívódását, másrészt pedig kimutatták, hogy a növények hatnak a vércukorszint-szabályozásban résztvevő inkretin hormonokra.
Megfigyelték, hogy az útifű fogyasztása után mérséklődik a vércukorszint-emelkedés, hosszú távon pedig csökken az éhomi vércukorszint és a HbA1c-szintje.

A kedvező hatások eléréséhez napi 15 g magot vagy 10 g maghéjat ajánlott fogyasztani. Az útifűfogyasztás befolyásolhatja az inzulinszükségletet, ezért ha cukorbeteg érdeklődik az egyébként hashajtóként is alkalmazott útifűfajok iránt, mindenképp hívjuk fel a figyelmét a sűrűbb vércukorszintmérésre.

Számos vizsgálat fókuszált az ázsiai ginzeng vércukorszintcsökkentő hatására, fontos azonban tudni, hogy a növény ilyen céllal csak II-es típusú cukorbetegeknek ajánlható biztonsággal, és használata mellett a vércukorszint szoros monitorozása szükséges.

Cukorbetegség esetén kockázatos lehet a homoktövis fogyasztása, mivel a növény hatóanyagai felerősítik a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatását, így vészesen alacsony vércukorszint alakulhat ki.

Létezik-e növényi inzulin?

A cukorháztartás egyik legfontosabb szabályzó eleme a hasnyálmirigy β-sejtjei által termelt inzulin. Ahhoz, hogy a sejtek a vérből cukrot tudjanak felvenni – kevés kivételtől eltekintve – inzulinra van szükség.
Amennyiben tehát a hasnyálmirigyben nem termelődik inzulin, úgy kívülről szükséges pótolni, éppen ezért az I-es típusú cukorbetegség kezelésének alapja az inzulin.
Az inzulin fehérjetípusú anyag, szájon át tehát nem pótolható, mert a gyomor-bélrendszerben elbomlana. Bármilyen hangzatos is a növényi inzulin kifejezés, jelenleg nem ismert olyan növényi eredetű anyag, ami az inzulinnal egyenértékű lenne és terápiásan alkalmazható volna.

A cukorbetegség szövődményei esetén…

A diabéteszes neuropátia enyhítésére kiválóan alkalmazhatók a paprika csípősségéért felelős kapszaicint tartalmazó tapasztok és krémek.

A cukorbetegséget kísérő látásromlás enyhítésére alkalmas a fekete áfonya, amely javítja a retina érzékenységét és a látást. A fekete áfonya rutinszerű alkalmazásához azonban a kezdeti biztató eredményeket megerősítő további vizsgálatok szükségesek.

Milyen terméket javasoljunk?

Mára számos növény vércukorszint-csökkentő hatását vizsgálták állatkísérletekben, ugyanakkor – a humán vizsgálatok hiányában és a megfelelően meggyőző eredményekig – mind az I-es, mind a II-es típusú cukorbetegség kezelésének elsődleges terápiáját a bizonyított hatású gyógyszerek adják.
A növényeknek csak kiegészítő szerepe lehet a cukorbetegség kezelésében és minden esetben hívjuk fel a beteg figyelmét rá, hogy bármely, a vércukorszintet befolyásoló készítmény csak a vércukorszint gyakori ellenőrzése mellett, az orvos tudtával alkalmazható. Érdemes kerülni az egzotikus vagy gyanúsan sokat ígérő növényeket, ezek hatása ugyanis kiszámíthatatlan lehet.

Dr. Tóth Barbara

2024. január 8.

Dr. Tóth Barbara egyetemi adjunktus, gyógyszerész SZTE Klinikai Gyógyszerészeti Intézet