Magazin

Gyógyszerész segédlet

Farmakoterápiás remények - Az obezitás terápiájának kilátásai

A Farmakoterápiás remények cikksorozat olyan betegségek vagy klinikai kihívások gyógyszeres terápiájának legfrissebb eredményeit és közeli jövőképét villantja fel, melyek jelenleg nem, vagy nem teljesen megoldottak. Szó lesz az obezitás, az atópiás dermatitisz, a hallásvesztés és hallászavarok legújabb terápiáiról, az antitest-hatóanyag konjugált daganat terápiáról, a férfi fogamzásgátlás legújabb fejleményeiről, valamint a Parkinson-kór mikrobiom alapú kezeléséről.

Az elhízás jelentős közegészségügyi veszélyt jelent, és az elhízottak aránya az elmúlt évtizedekben riasztóan emelkedett. Az Egyesült Államokban a felnőttek csaknem egyharmada elhízott. A helyzet Magyarországon is hasonló azzal kiegészítve, hogy a túlsúlyos (BMI 25-30 kg/m2) és az elhízott (BMI>30 kg/m2) emberek a teljes lakosság kb. 70%-át teszik ki idehaza. Ráadásul a helyzet világszerte romlott a COVID-19 világjárványt követően.
Az elhízás fokozza a különböző anyagcsere-, szív- és érrendszeri, csontrendszeri és daganatos megbetegedések kockázatát, és ezzel együtt a halálozást is. Elemzések szerint világviszonylatban a 25 kg/m2-nél nagyobb BMI érték önmagában évente több mint 5 millió halálesetért felelős.

Életmód és gyógyszeres kezelés

Az elhízás leggyakrabban multifaktoriális, beleértve a táplálkozási szokásokat, a fizikai aktivitást, az alvási szokásokat, a gyógyszereket, valamint a genetikai, epigenetikai és környezeti meghatározó tényezőket.
Ezért az elhízás kezelése nagy kihívást jelent, melyben nagy jelentősége van az egyénre szabott terápiás megoldások megtalálásnak, melyben fontos az életmód- és farmakoterápia együttes alkalmazása.

A főbb elhízás elleni életmód elemek továbbra is a kevesebb kalória bevitel (de rendszeres étkezés), több mozgás, valamint a napi 7-9 óra alvás.

A farmakoterápia ígéretes eredményeket mutat nemcsak az elhízás, hanem annak szövődményei kezelésében is. Az elhízás elleni farmakoterápia 30 kg/m2-nél nagyobb BMI esetén indokolt, illetve már 27 kg/m2 felett is, ha társult betegség is fennáll (pl. diabetes mellitus, hiperlipidémia).

Hagyományos gyógyszerek

Az obezitás gyógyszeres kezelésében sokáig nem volt túl sok variáció, a szimpatomimetikus szerek háttérbe kivonása után maradt a jelenleg is elérhető orlistat, amely gátolja a lipázt az emésztőtraktusban, ezáltal csökken a zsírok felszívódása és a kalória bevitel.
Ugyanakkor az elégtelen zsíremésztés hasi panaszokat okoz flatulenciával és hasmenéssel. A bupropion/naltrexon kombináció 10 éve van a terápiában.
A bupropion egy dopamin- és noradrenalinvisszavételt gátló antidepresszáns, amely a dohányzásról való leszokás elősegítésére is alkalmas, míg a naltrexon ópiát antagonista. A kombinációról úgy gondolják, hogy túlnyomórészt centrális hatású mechanizmusok révén vezet a fogyáshoz, amelyek elősegítik a jóllakottságot és gátolják az étvágyat szabályozó központokat, miközben serkentik az általános energiafelhasználást is.
A naltrexon specifikusan megszakítja az agyban azokat a jutalmazási útvonalakat, amelyek a túlevéshez vezetnek.

Inkretinek és a testsúly

Az obezitás gyógyszeres kezelésének új reménysugarát az inkretin agonisták hozták meg, melyeket elsősorban a cukorbetegség kezelésére fejlesztettek ki, és mintegy mellékhatásként fedezték fel testsúlycsökkentő tulajdonságukat.
Az inkretinek közé a glükagon-szerű peptid-1 (GLP-1) és a glükóz-függő inzulinotróp polipeptid (GIP) tartozik.
A hipotalamusz GLP-1 receptorainak izgalma növeli a jóllakottságot és csökkenti az éhségérzetet.
A hipotalamuszban GIP receptorok is vannak, amelyeknek a táplálkozásban betöltött szerepe még nem teljesen tisztázott. Emellett az emésztőrendszerben található inkretin receptorok lassítják a gyomorürülést, ami szintén tovább fenntartja a jóllakottság érzését.
Az inkretin agonisták által beindított testsúlycsökkentés többtényezős, és magában foglalja a gyomorürülés késleltetését, a csökkent motilitást és a megváltozott központi idegrendszeri szabályozást. Fordított kapcsolat van a GLP-1 szérumszintje és a testsúly között, elhízott betegeknél csökkent GLP-1 szekréció van. Diétával kiváltott fogyás után pedig emelkedik a plazma GLP-1 szintje.
Mindez azt sugallja, hogy az inkretin agonisták és a diéta együttese rendkívül hatékony lehet az elhízás elleni küzdelemben.

Inkretin agonisták

Az első GLP-1 agonista az exenatid, mely rövid hatású és ezért a súlycsökkentő hatás nem egyértelműen kimutatható, ugyanakkor a ma már rendelkezésre álló retardt készítményei esetén várható a fogyás is.
Az első hosszú hatású GLP-1 agonista liraglutid volt az a szer, amelynél a súlycsökkenés 16 hetes alkalmazást követően igazolható volt, ugyanakkor a betegek egy részénél a hatást mérsékelte a gyomorürülés gátlással szemben 5 hét után kialakuló tolerancia.
Az újabb, hosszú hatású dulaglutid esetén csak kisebb mértékű súlycsökkentő hatás volt igazolható.
A legújabb származék semaglutid a GLP-1 agonisták közül a leghatékonyabb a testsúlycsökkentésben, emellett már nemcsak injekcióban, hanem per os is adagolható.
A GLP1-agonisták mellékhatásai a hányinger, hányás, hasmenés, hasi panaszok és székrekedés, de ezek a legtöbb esetben jól tolerálhatók.

Kettős inkretin hatású szerek

A tirzepatid jelenleg az egyetlen forgalomban lévő kettős GLP-1 és GIP agonista, mely további fogyási előnyöket biztosít. A szintén eredetileg cukorbetegeség ellen kifejlesztetett hatóanyag jelentős és tartós testsúlycsökkenést eredményez, átlagosan több, mint 20%-os fogyást produkálva 48 hetes időtartam alatt.
Mellékhatásai megegyeznek a GLP-1 agonistáknál leírtakkal.

Hármas inkretin hatású szerek

A retatrutid egy hármas inkretin agonista, amely a GLP-1, GIP és glükagon receptorokra hat, és jelenleg az elhízás elleni hatását klinikai III. fázisú vizsgálatban tesztelik. Újdonsága abból adódik, hogy a glükagon receptort is izgatja, amelyről úgy gondolják, hogy az energiabevitel csökkentése és az energiafelhasználás fokozása révén növeli a testsúlycsökkentő hatékonyságot. Átlagosan 24% fogyást értek el alkalmazásával 48 hét alatt, ami már eléri a gyomorszűkítő műtétek hatékonyságát.
Az eddig feltárt mellékhatások a GLP-1 agonistákkal megegyezőek.

Az életmódterápia nem helyettesíthető

Az inkretin agonisták alkalmazásának abbahagyása után testsúlygyarapodás figyelhető meg, melynek mértéke az abbahagyást követő 48 hét alatt 6-10% között mozog.
Mindez alátámasztja az életmódbeli beavatkozások szükségességét, hiszen az inkretin hatású szerek nem kezelik az elhízás okát. Azonban az életmódváltás és a modern farmakoterápia kombinációja eredményes lehet az elhízás elleni küzdelemben.
 

Dr. Gáspár Róbert

2024. február 14.

Dr. Gáspár Róbert farmakológus, egyetemi docens SZTE SZAOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet