Magazin

Gyógyszerész segédlet

A fertőtlenítő hatás szerepe a sebgyógyításban

Sebek minden szövetet és szervet érinthetnek. A sebkezelés célja, hogy a seb gyógyulásához ideális feltételeket teremtsen. A sebek nem megfelelő ellátása ugyanis könnyen vezethet az érintett terület súlyos fertőzéséhez, amely szisztémássá is válhat. Nagy kiterjedésű, roncsolt, vagy nem megfelelően ellátott sebek esetén akár gázgangréna vagy tetanuszfertőzés is kialakulhat, amelyek elhúzódó gyógyulást, hosszú távú egészségkárosodást és halált is okozhatnak.

A sebkezelés célja és lépései

Akut, alkalmi sebek esetén a sebgyógyulás folyamata normál lefolyású, melynek eredményeképp a seb eléri a sérülés előtti anatómiai és funkcionális egységét.
Amennyiben a seb 12 héten belül nem gyógyul, úgy krónikus sebnek tekintjük.
Krónikus esetben a sebgyógyulás folyamata nem teljes, vagy nem megfelelő idő alatt jön létre a megfelelő anatómiai és funkcionális egység.

Az alábbiakban a bőr folytonosságának megszakadásával járó, sebészi beavatkozást nem igénylő akut sebek kezelésének lehetőségeit tekintjük át.

A sebgyógyulás három, egymással időben átfedő folyamatból áll. A kezdeti gyulladást a sejtek, szövetek regenerációja, proliferációja követi, majd a folyamatot a sejtek érése és az úgynevezett remodeling, szövetek újraformálódása zárja. A sebkezelés során ezen folyamatok támogatására kerül sor.

A WHO protokollja alapján a sebkezelés alapvető lépései a sebfertőtlenítés, a sebtisztítás, és szükség esetén tetanuszoltásra is sor kerülhet.
Az elsősegély részeként a sebtisztításra, az idegentest eltávolítására, vagy ha ez nem lehetséges, akkor rögzítésére, a vérzéscsillapításra, fertőtlenítésre és a seb fedésére kerül sor.
A beteg orvosi ellátást igényelhet többek között akkor, ha a seb nagy kiterjedésű, a gyulladás vagy vérzés nem mérséklődik, szisztémás tünetek lépnek fel (pl. láz), fennáll a tetanuszoltás, vagy idegentest eltávolításának szükségessége.
Mivel minden alkalmi sebet fertőzöttnek kell tekinteni, ezért a sebkezelés alapvető része az érintett terület fertőtlenítése és a megfelelően megválasztott antiszeptikumok alkalmazása.

A korszerű sebkezelés irányelvei alapján célszerű közvetlenül a seben alkalmazható készítményeket használni. Kerülni kell viszont a sebhintőpor használatát, mert az elzárhatja a sebet a külvilágtól, varképződéshez vezethet, és végső soron lassíthatja a sebgyógyulást.

Míg a krónikus sebek kezelésének irányelvei viszonylag egységesek, addig az akut sebek kezelésével kapcsolatban több ellentmondást is találhatunk a szakirodalomban. Ezen ajánlások eltérhetnek a sebtisztítás, a fájdalomcsillapítás, érzéstelenítés, a fedés és kötszer használat vonatkozásában is. A sok ajánlásnak és az ezekből eredő ellentmondásoknak az oka lehet egyrészt, hogy a sebkezelésben alkalmazható termékek köre igen széles, másrészt, hogy a kezelésben résztvevő személyek ismereteiben jelentős különbségek lehetnek.
Van azonban jó néhány olyan javaslat, amely széleskörben elfogadott. Ezek közé tartozik az, hogy a nyílt sebek lemoshatók kézmeleg ivóvízzel, ezt követően pedig a sebeken antiszeptikumok alkalmazására van lehetőség, nem ajánlott azonban a sebeket bármilyen oldatban vagy fertőtlenítőszerben hosszasan áztatni.
Az antiszeptikumok használata esetén a megfelelő hatásosság eléréséhez fontos az alkalmazott termék pH-jának életkornak megfelelő beállítása. A felnőttek bőre enyhén savas, ezért az alkalmazott készítmény is lehet enyhén savas, ha azt a hatóanyag stabilitása megengedi. Újszülöttek esetén viszont az akut sebek pH-ja jellemzően 5 és 7,5 közé esik, továbbá az újszülöttek bőrének pH-ja még enyhén lúgos, ezért az ő bőrükre alkalmazott készítményeknél kedvezőbb, ha enyhén lúgos kémhatású (pH= 7-7,5) készítményt alkalmazunk.
A fedés nem minden esetben javasolt, de indokolt lehet váladékozó sebek esetén, vagy ha a beteg külön kéri. A sebkezelés során fontos szempont a megfelelő érzéstelenítés és fájdalomcsillapítás, ennek mértékét ugyanis sok esetben alábecsülik.

A bakteriális fertőződések megakadályozása

Az egészséges bőr védelmet nyújt a baktériumokkal szemben, a nyílt sebek azonban kiváló táptalajt jelentenek a különböző kórokozók számára.
A baktériumok sebben való megtelepedése, kolonizációja az érintett terület elfertőződéséhez vezethet. A sebfertőzések legtöbbször a gennykeltő baktériumokhoz (pl. Staphylococcusok, Streptococcusok) köthetők. Ezen baktériumok önmagukban vagy az általuk termelt toxinok révén károsítják a szervezetet.
Jó tudni, hogy a kolonizált seb is begyógyul, de a fertőzés lassítja és kedvezőtlenül befolyásolja a sebgyógyulás folyamatát. A mikroorganizmusok ugyanis tápanyagot és oxigént vesznek el a regenerálódó szövetektől, emellett enzimeket, reaktív szabadgyököket, és rövid-szénláncú zsírsavakat termelnek, amelyek károsan befolyásolják a folyamatokat. A baktériumok továbbá különböző súlyosságú gyulladást is előidézhetnek.
A baktériumok és gombák ellen használhatunk antibiotikumokat és antiszeptikumokat.
A túlzott antibiotikum használat és az a tény, hogy az antibiotikumok gyakran csak alacsony koncentrációt érnek el, a sebben elősegíti a rezisztens törzsek kifejlődését. A kolonizáció megelőzésére és kezelésére alkalmazott szereket körültekintően kell tehát megválasztani.

Az antiszeptikumok az antibiotikumokkal ellentétben nem specifikusan gátolják a mikroorganizmusok szaporodását, és pusztítják el azokat. Az antiszeptikumokkal szemben ritkán alakul ki rezisztencia, ezen szerek egyrésze azonban nemcsak a kórokozók széles spektrumával szemben fejtik ki toxikus hatásukat, hanem az emberi szervezet sejtjeit is károsíthatják. A legtöbb esetben a sejtkárosító (citotoxikus) hatások koncentráció- és időfüggően alakulnak ki; a helyes dózis és alkalmazási időtartam megválasztásával tehát csökkenthető a kockázata annak, hogy a bőr sejtjei is károsodjanak.
Töményebb készítményeket tehát csak rövid ideig célszerű használni, és a hosszú ideig a sebbel érintkező kötésekben alacsonyabb koncentrációban javasoltak az antiszeptikumok.

Az antiszeptikumok jelentősége, típusai, kockázataik

A sebkezelés egyik legfontosabb célja, hogy csökkentse a bakteriális fertőződés kockázatát és elősegítse a mielőbbi sebgyógyulást.
Antiszeptikumok használatára minden olyan esetben szükség van, amikor fennáll a fertőzés vagy biofilmképződés veszélye, továbbá olyan betegek esetén, akiknek a krónikus sebe nem megfelelően gyógyul, vagy akiknél a szisztémás antibiotikumos kezelés ellenére fokozódik a sebfertőzés mértéke.
A megfelelően megválasztott antiszeptikumok használhatók az ép és sérült bőrön, valamint a nyálkahártyákon is.

Az antiszeptikus hatású vegyületek kémiai szerkezetük és hatásmechanizmusok szerint csoportosíthatók. A beteg számára megfelelő készítmény kiválasztásához leginkább az antiszeptikumok lehetéséges mellékhatásait, toxikus hatásait szükséges mérlegelni.

A biguanidin-típusú vegyületek, mint például a klórhexidin és a polihexametilén-biguanid károsíthatják a csontokat és az ízületeket, ezért ezen területek fertőtlenítésére nem ajánlhatók. Mindkét vegyület esetén számolni kell citotoxikus hatással, ami rövidebb ideig történő használat esetén kisebb mértékű. Emellett leírták, hogy a vegyületek alkalmazásával összefüggésben kialakulhat anafilaxiás reakció - ha a beteg allergiás ezen szerekre, akkor alkalmazásuk kerülendő.

A jód-tartalmú antiszeptikumok (pl. povidon-jód, cadexomerjód) alkalmazása nagy felületen vagy hosszú időn át nem javasolt a készítményekből felszabaduló és esetlegesen felszívódó jód miatt. Ezen vegyületek használata nem ajánlott továbbá vesebetegek számára, terhesség, szoptatás idején, valamint kisgyermekkorban.

Az egyik legrégebben használt antiszeptikum a nátrium-hipoklorit, amely egy erősen oxidáló hatású vegyület, hígítva azonban nagyon kevéssé toxikus. Alkalmazásának hátránya, hogy rövid hatású, így gyakran kell megismételni az alkalmazást. A vegyület mellékhatásaként fájdalom alakulhat ki az érintett területen. A nátrium-hipoklorit az alkalmazás során hipoklórossavra és hipokloritionra bomlik.
A hipoklórossav szintén régóta használt antiszeptikum, mellékhatásprofilja azonban a nátrium- hipokloriténál is kedvezőbb: jól tolerálható készítmény, enyhe irritációt okozhat a bőrön.
A szintén erősen oxidáló hatású, az elhalt szövetek eltávolítására is használható hidrogén-peroxid nagyon rövid hatástartamú, viszonylag biztonságosan alkalmazható vegyület.

Az ezüst-alapú antiszeptikumok tekintek talán a legnagyobb múltra, alkalmazásuk azonban nem teljesen veszélytelen. Kimutatták már az ezüst-nitrát citotoxikus, valamint az ezüstkolloid cito- és genotoxikus hatását, az ezüstnitrát továbbá a bőr átmeneti és tartós elszíneződését és methemoglobinémiát is okozhat, emellett a nitrát gyulladáskeltő anyag. Az ezüstkolloid a bőrön keresztül felszívódhat, és in vivo is igazolták az agyra, tüdőre, májra és vesére gyakorolt toxikus hatását.

A megfelelő sebellátásért

A sebkezelés célja a sebgyógyulás elősegítése. Az akut sebek kezelése során figyelmet kell fordítani a fájdalom- és vérzéscsillapításra, ill. a seb kiszáradásának és bakteriális elfertőződésének megelőzésére. Szükség lehet továbbá a seb szagának enyhítésére is. Célszerű, ha a sebkezelés során olyan készítményeket és módszereket alkalmazunk, amelyek nem korlátozzák a beteget, például nem zavarják a mozgása során.
A sebkezelésben használt antiszeptikumokkal jelentősen csökkenthető a bakteriális fertőzés kockázata, az antibiotikum igény és végső soron a rezisztencia kockázata.

Dr. Tóth Barbara

2023. december 29.

Dr. Tóth Barbara egyetemi adjunktus, gyógyszerész SZTE Klinikai Gyógyszerészeti Intézet