Magazin

Viszlát, szőrszálak!

A szőrtelenítésnek mindig megvannak az adott divatjai, és ehhez kapcsolódóan, illetve a technika fejlődésével párhuzamosan a módszerek is változatosak a szőr eltüntetésére. A lézeres szőrtelenítés végleges és hatásos módszer, de vajon milyen kockázatokat hordoz, és egyáltalán hogyan működik? Dr. Kovács Annával, a Lézermed Esztétikai és Fogászati Lézerközpont intézményvezető szakorvosával beszélgettünk.

Milyen elven működik a lézeres szőrtelenítés? Mit takar pontosan az, hogy „lézeres”, hogyan kell ezt elképzelni a gyakorlatban?
A lézerek a leghatékonyabb szőrtelenítő gépek. Hatékonyságuk a készülékek árában is tükröződik, ezért az igazán jó lézerkészülékeket kevés klinika engedheti meg magának. A lézer fénye kizárólag a szőrszálak és a szőrtüsző pigmentsejtjeiben nyelődik el, azaz csakis arra hat, ezáltal nem kárositja a környező szöveteket és a bőr felszíne nem sérül. Szőrtelenítésre dióda-, Nd Yag- és Alexandrit-lézer használható, amelyek közül az Nd Yag-lézerrel végzett kezelések a legbiztonságosabbak. A lézer energiája közvetlenül a szőrtüsző alján található növekedési sejtek és a szőrszál pigmentjében nyelődik el. A lézer energiája felmelegíti a sejteket, ezáltal a szőr növekedése lelassul, valamint csökkenti a szőrtüsző vérellátását is, majd a szőrtüsző lassan elpusztul. Egyszeri kezeléssel nem pusztíthatók el a sejtek, ezért ezeket három-hathetente ismételni kell, attól függően, hogy a test mely részén találhatók a nemkívánatos szőrszálak, és milyen géppel végzik el a beavatkozást. Fontos még tudni, hogy a lézerek, illetve minden fény-elnyelődésen alapuló gép energiája a pigmentben nyelődik el, ezért csakis a barna, illetve az annál sötétebb szőr kezelhető. Az ősz, illetve szőke szálak növekedését nem képesek megakadályozni ezek a beavatkozások. Minél világosabb a bőr, és minél sötétebb a szőr, annál gyorsabb és tökéletesebb eredményt kapunk.

Mi a kezelés pontos menete?
A kezelendő felületet szőrszálanként lézerfénnyel vagy az egyszerre nagyobb felület kezelését biztosító szkennerrel végigpásztázzuk. A kezelés alatt a bőrfelületet hűteni kell, így nincs kellemetlenség vagy fájdalomérzet.

Szükség van-e esetlegesen előzetes intézkedésekre a beteg részéről?
Azt szoktuk kérni kezelés előtt, hogy mindenki hagyjon meg körülbelül egy milliméter hosszú szőrszálat, és ne gyantázzon, mert így eltávolítja a szőrt, és nincs semmi, ami bevezeti a lézerfényt a szőrtüszőhöz. Emellett a szőrtelenítés előtt egy hónappal a napozás és a szoláriumozás már tilos, és végzünk tesztkezelést is.

Miért szükséges több lépcsőben elvégezni a kezelést, illetve hány beavatkozás hoz „végleges” eredményt? Mennyire tartós ez a hatás, kell-e pár év múlva újabb kezelésre menni?
A lézerrel eredményesen kezelt szőrtüszőből többé nem nő szőrszál, véglegesen leáll a működése. Ehhez azonban az szükséges, hogy a szőrtüszőt akkor kezeljük, amikor aktív, vagyis növekedő fázisában van, tehát kapcsolat van a szőrtüsző és a szőrszál között. A lézeres kezelésre csak az éppen növekedési – aktív, anagén – fázisban lévő szőrtüszők fogékonyak, ezeknek a működését tudjuk leállítani. Az inaktív fázisban lévő szőrtüszők hat-nyolc hét múlva kerülnek aktív fázisba, ekkor lesz nekik hatásos a lézeres kezelés. Éppen ezért érdemes ilyen időközönként megismételni a kezeléseket. Általában négy-nyolc alkalom szükséges ahhoz, hogy minden szőrtüsző legalább egyszer találkozzon aktív fázisában a lézerfénnyel, amitől véglegesen leáll a működése. Az új szálak megjelenése ellen az évente megismételt emlékeztető kezelésekkel vagyunk hatékonyak .Férfiaknál pedig magasabb az ajánlott kezelésszám. 

Mely testtájakon lehetséges elvégezni ezt a beavatkozást?
Bárhol, ahol a páciens szeretné, méghozzá nőknek és férfiaknak egyaránt. 

Léteznek-e eltérések a férfiak és a nők között a beavatkozás tekintetében? Lehetséges-e például férfiaknál arcszőrzet-eltávolítást végezni?
A férfiaknál a tesztoszteron hatása miatt lassúbb a kezelés hatása, több alkalomra van szükség, és évente emlékeztető kezelés ajánlott, mert az új szőrszálak megjelenésének lehetősége is nagyobb. De természetesen az arc is kezelhető, mint minden egyéb testrész.

Milyen kockázatai lehetnek a beavatkozásnak?
Ha a gép minősége lézerenergia-hullámzásokat enged meg, a bőrön a pirosodástól az égési elváltozásokig mindenféle káros tünet megjelenhet, valamint hiper- vagy hipopigmentáció jelentkezhet, ha erős fény éri a kezelt felületet. Ilyenkor pigmenttermelési zavar keletkezik. Természetesen a kezelőszemélyzet felkészültsége is a legfontosabb tényezők köze tartozik.

Jár-e kellemetlenséggel, fájdalommal a lézeres szőrtelenítés?
A hűtés miatt csak apró csipkedő érzés tapasztalható, de legtöbbször az sem. Természetesen a különböző testrészek érzékenysége nem egyforma.

Mi a teendő az egyes kezelések után?
Bőrnyugtató krém használata javasolt. A körömvirágkrém hatékony, és természetesen a fényvédőkrém használata is legalább 30 faktorral ajánlatos. Amennyiben valaki nyáron vállalja fel a kezelést, folyamatos fényvédelmet kell biztosítani, mert a bőr elszíneződésének veszélye is fennáll.

Létezik-e bármilyen kizáró ok a lézeres szőrtelenítést illetően? Kinek nem javasolt a beavatkozás?
Epilepsziás vagy pszichés betegségekben szenvedőknek, bőrbetegségekben, cukorbetegségben, szívelégtelenségben szenvedőknek, de ugyanígy hegesedésre való hajlam esetén sem ajánlott a kezelés. Ugyanígy nem javasolt a lézeres szőrtelenítés bizonyos fényérzékenységet okozó gyógyszerek használata, illetve nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése esetén sem. Fontos, hogy az anamnézisnél mindig figyelünk az ellenjavalatok kiszűrésére is.

Az emberi szőrzetnek – az esztétikai szempontokat most egy pillanatra félretéve – minden testtájon van valamilyen funkciója. Orvosi szempontból nem jelent-e problémát ennek teljes eltüntetése?
A szőrzetnek valóban szerepe van a bőr védelmében, valamint az izzadság elpárologtatásában, de a hiánya ezzel együtt sem okoz problémát.

A gyantázással, epilálással, borotválással szemben milyen szempontok szólnak a lézeres szőrtelenítés mellett?
Mindenek előtt a véglegessége, az, hogy a szőr később sem nő vissza. Ez pénz- és időmegtakarítást jelent, és az esztétikai hatás is meggyőzőbb.

www.lezermed.hu 

Kép letöltés

94 KB