Magazin

Rotavírus - A kiszáradás a legnagyobb kockázat

Igen borsos árú a rotavírus elleni vakcina, ám amennyiben gyermekünk azon kevesek közé tartozik, akiket a lehető legvédtelenebb korban kap el a kórokozó, és kórházba kerül, aligha bocsátjuk meg magunknak, hogy nem adattuk be neki. Dr. László Tamás háziorvossal, gyermekorvossal beszélgettünk arról, pontosan mi is a rota, és miért veszélyes. 

Miért fokozottan veszélyes a rotavírus?

A rota elsősorban kisbabáknál, kisgyerekeknél előforduló vírusfertőzés, amely nagyon intenzív hányással, hasmenéssel, lázzal, hasfájással jár. Elsősorban a hányás és a hasmenés miatt tud nagyon veszélyes lenni, hiszen az elsősorban érintett korosztály gyorsan kiszárad: éppen ezt megelőzendő, illetve emiatt kerülnek kórházba, infúzióra rotavírussal fertőzött kicsik, miközben a betegség „csak” egy sima kis megbetegedésként indul a szülők szemében, a nagyjából megszokott általános tünetekkel. Egyébként az esetek többségében természetesen nem ennyire súlyos a beteg gyerekek állapota, a gyerekek többsége nagyjából középső csoportos koráig átesik rajta, és nem is viseli meg őket különösebben intenzíven a fertőzés. A szülőkben ilyenkor – pont az általános tünetek miatt – nem is feltétlenül tudatosul, hogy a gyermekükön átment a rotavírus. Viszont minél kisebb korban kapja el valaki, annál intenzívebbek lehetnek a tünetek, hiszen nagyjából kétéves korig még roppant fejletlen, védekezésre csak korlátozottan alkalmas az immunrendszer. Ugyanígy ezek a kicsik száradnak ki a legkönnyebben is.

Hol lehet elkapni a rotavírust?

Tulajdonképpen bárhol. Mint minden kórokozónak, a koszos környezet természetesen kedvez neki, de nem kizárólagosan: lehet, hogy az adott háztartásban kis túlzással a földről lehet enni, de a kicsi akkor is megfertőződik, hiszen a vírus a levegőben szálló porszemekkel is terjedhet.

Mennyire gyakori a kórházi kezelés?

Az esetek néhány százalékában kerül rá sor, tehát tényleg nem ez az általános. De ez az állapot már nagyon veszélyes, vagyis ettől még nem szabad lebecsülni.

Az említett tünetek mellett milyen jelei vannak még a betegségnek? Egyáltalán mennyi ideig tart?

A nagyon erőteljes hasmenés és hányás a legintenzívebb tünetek lázzal, étvágytalansággal, hasi fájdalmakkal, kedvtelenséggel. Csecsemőknél lázgörcs is előfordulhat. Maga a betegség némi lappangás után akár egyik pillanatról a másikra is a felszínre törhet, és átlagosan három-öt napig, legfeljebb egy hétig tart. Kisbabáknál különösen, de nagyobb gyerekeknél is nagyon oda kell figyelni ilyenkor arra, hogy ne száradjanak ki, vagyis alapvető fontosságú a megfelelő folyadékbevitel. Ez egyébként minden hányós-hasmenéses megbetegedésre áll, nem csak a rotára.

Miből gyanakodhatunk arra, hogy a gyerek kiszáradóban van?

Árulkodó jel a kevés és sötétebb színű vizelet, a jellegzetes, acetonos bukéjú szájszag, a szájszárazság és természetesen a szomjúság. Emellett inaktivitás, bágyadtság, karikás szemek járnak még a kiszáradással.

Mit lehet tenni, ha a gyerek rotavírussal fertőződött?

Alapvetően a tüneteket kell kezelni, és meg kell előzni a kiszáradást. Magát a vírust pár nap alatt legyőzi a szervezet, így azzal alapesetben nem kell csinálni semmit. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megfelelő folyadékpótlás a legfontosabb. Kaphatók a patikákban direkt e célból gyártott készítmények, amelyekben a szervezet számára fontos ásványi anyagok is vannak. Ezek alkalmazása előtt természetesen kérjük ki az orvos tanácsát is. A kórházi kezelés is rendszerint a folyadékvesztés miatt válik szükségessé, ilyenkor infúzióval segítenek a beteg gyermeken. A tünetek enyhítésére – szigorúan az orvos által felírt! – láz- és hányáscsillapítókat is szokás adni.

Létezik védőoltás is a vírus ellen. Ez milyen elven működik?

A vakcina több – fajtájától függően két vagy három – adagos, szájon át adható anyag, amit már viszonylag kicsi korban, másfél hónapos kortól be lehet adni a babának. Az egyes adagok között egy hónapnak kell eltelnie. Mint említettem, a rotavírus a legkisebbekre a legveszélyesebb, így érdemes a lehető leghamarabb lépni az ügy érdekében. Ez egyébként nem kifejezetten olcsó, de megéri rászánni az anyagiakat, mert az említett súlyos esetek roppant módon megviselik a kicsiket és természetesen a szülőket is. A vakcina gyakorlatilag biztos védelmet jelent a rotával szemben, és mivel szájon át adandó, megszúrni sem kell hozzá a kicsiket. Mellékhatásként enyhe hasi problémák jelentkezhetnek, de ezek az esetek túlnyomó többségében nem drámaiak. Fontos kiemelni, hogy attól, ha gyermekünk egyszer már megfertőződött a rotavírussal, még nem jelenti azt, hogy többször nem kaphatja el, tehát ez nem olyan, mint a bárányhimlő vagy a mumpsz. Vagyis azt is érdemes védeni, aki már volt beteg. 

Kép letöltés

11 KB