Magazin

Nem szabad lebecsülni a PMS-t

A hétköznapokban gyakran még mindig rosszízű tréfák táptalaja a menstruáció, miközben a nők egészen magas százalékánál nem pusztán kellemetlenséget, hanem szabályos betegséghez hasonló fájdalmakat és nehézségeket okoz a havivérzés – sőt, már az azt megelőző időszak is. Dr. Lázár Erika szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk a premenstruális szindrómáról.

Mit értünk premenstruális szindróma alatt?
A nők nagy részénél jelentkeznek a menstruáció előtt öt-tíz nappal olyan kellemetlen tünetek, amelyek a menstruáció kezdete után eltűnnek. Ma már több mint százötven ilyen lehetséges tünetről tudunk, ezek együttesét nevezzük összességében premenstruális szindrómának.

Mennyire széles kört érint a probléma a nőknél?
Egyesek szerint kisebb-nagyobb mértékben a nők 75-80 százalékánál jelentkeznek egyes tünetek. Mintegy 20-40 százaléknál a panaszok jelentősek, rontják az életminőséget, 2,5-5 százaléknál pedig annyira súlyosak, hogy átmeneti munkaképtelenséghez vezetnek.

Pontosan mik ezek a tünetek?
Egyfelől lehetnek testi tünetek: mellfeszülés, mellfájdalom, verejtékezés, fejfájás, szédülés, aluszékonyság vagy álmatlanság, székrekedés vagy hasmenés, haspuffadás, hányinger, étvágytalanság vagy fokozott étvágy, testsúly növekedése, végtagok duzzanata, izületi fájdalmak, izomfájdalmak, csökkent vizelet-elválasztás – ödéma, zsíros haj, zsíros bőr. És vannak pszichés tünetek is: hangulatváltozás, idegesség, ingerlékenység, feszültség, fáradékonyság, fejfájás, lehangoltság, szomorúság, szorongás, koncentrációs képesség csökkenése, hangulat változás, depresszió, sírógörcsök, harag, dührohamok, döntés képtelenség, ételek kívánása, mozgáskényszer, beszédkényszer. Depresszió esetén gyakoribbak a vérzési rendellenességek és a szorongásos kórképek.

Mi okozza ezeket a kellemetlen tüneteket?
A PMS okait még nem ismerjük pontosan. Kialakulásában hormonális, genetikai, táplálkozási és viselkedési tényezőknek egyaránt lehet szerepe.

Hormonális háttér tekintetében mi lehet az ok?
A menstruáció közeledtével a petefészek hormonjai, az ösztrogén és a progeszteron szintje csökken, a tünetek ezzel párhuzamosan jelentkeznek. A mellékvesekéreg hormonjai szabályozzák a szervezet só- és vízháztartását, a vérnyomást, ennek változása okozhatja a vizeletvisszatartást, a puffadást. Az agyalapi mirigy hátsó lebenyének hormonja, a prolaktin szabályozza a tejelválasztást, ez okozhatja az emlők fájdalmát, feszülését. A prosztaglandinok hormonszerű vegyületek, egyensúlyuk megbomlása ödémát, magas vérnyomást okozhat. A szerotonin az agy ingerületátvivő anyaga, csökkenése depressziót, szorongást okoz. Az endorfinok, a „boldogsághormonok” pedig stressz hatására termelődnek az idegrendszerben, szerepük a fájdalomcsillapítás, csökkenésük is oka lehet a PMS jelentkezésének.

És mi a helyzet a táplálkozási okokkal?
Bizonyos ételek és italok, így például a kávé, a szeszes italok kerülése csökkenti a PMS tüneteit. Az édességet kívánja a páciens, de csökkenteni kell a kristálycukor, a tejtermékek és az állati eredetű zsírok fogyasztását.

Az imént külön kiemelte a depressziót.
Igen, mert depressziós egyéneknél eleve gyakoribb a PMS, a másik oldalról pedig a depresszió a PMS legsúlyosabb következménye. Ez önveszélyes állapot, amit feltétlenül kezelni kell. Nemcsak az öngyilkosság veszélye miatt, hanem azért is, mert hosszabb távon alkoholizmus, gyógyszerfüggőség, kábítószerfüggőség kialakulását is okozhatja. A környezeti stressz csökkentése is sok esetben pszichológus vagy pszichiáter közreműködését igényli.

A felsorolt tünetek nagyon általánosak. Maguktól mennyire kötik össze a nők mindezeket a ciklussal?
A diagnózis felállításához hozzásegít a menstruációs naptár folyamatos vezetése, amibe a tünetek jelentkezését is be lehet jelölni, ebből látható, hogy az előfordulás ciklikussága párhuzamosan alakul a menstruációs ciklussal. Tornával, testmozgással pedig csökkenteni lehet a tüneteket. Súlyosabb esetben orvoshoz kell fordulni, gyógyszeres kezelés adható. Másrészt a premenstruális szindróma a változókor elmúltával spontán megszűnik.

Kép letöltés

8 KB