Magazin

Nélkülözhetetlen fényvédelem

Itt a meleg, megérkezett a napsütés. Nem kis részben a globális felmelegedéssel összefüggő UV-sugárzás az oka annak, hogy az elmúlt két évtizedben megduplázódott hazánkban a bőrrákos esetek száma, igaz, ma már jobbak a túlélési esélyek még melanoma esetében is. Dr. Borbola Kingával, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyászával, klinikai onkológussal beszélgettünk.

Igaz-e, hogy meredeken növekszik a bőrrákos esetk száma hazánkban?

Két évtized alatt duplájára emelkedett a hazai bőrrákos esetek száma a Magyar Dermatológiai Társulat megállapításai szerint. Ennek hátterében többek közt a globális felmelegedés miatti UV-sugárzás áll, ami egyre nagyobb mértékben éri a fedetlen, nem védett bőrfelületeket.
A statisztikák szerint főként a fiatal nők és az idősebb férfiak esetében nőnek az esetszámok, és a nagyon világos bőrűek azok, akiknél már a kisebb UV-terhelés is veszélyes lehet – akár a szoláriumban is.
A duplázódás a nem melanoma típusú bőrrákok számára vonatkozik, ma átlagosan 2.500 melanoma-, 4.500 laphámrák- és 17.000 basalioma-diagnózis születik évente.
Ugyanakkor a jó hír, hogy a 2011-12 és 2017-19 éveket összehasonlítva több, mint 3%-kal nőtt a túlélési esély, ami valószínűleg részben az ismeretterjesztés miatti korai felismerésnek, részben a hatékonyabb kezeléseknek köszönhető.
Mindazonáltal a számok egyértelművé teszik, hogy a tudatosság döntő a bőrrák esetében.

Mit jelent ebben az esetben a tudatosság?

Mind az önvizsgálat, mind a fényvédelem, mind az éves anyajegyszűrés szükséges a megfelelő védelemhez, kezeléshez. Minél később fordul valaki orvoshoz a gyanús bőrtünetek miatt, minél későbbi a melanoma felfedezése, annál rosszabbak az esélyek. A későn diagnosztizált melanoma még mindig évi 300-400 életet követel.
A bőrrák kialakulásának megelőzéséért, a korai felismerés és eredményes kezelés érdekében érdemes betartani bizonyos általános szabályokat.

Feltételezem, elsősorban a fényvédelemre kell odafigyelni…

A nap különböző hullámhosszúságú fénysugarakat bocsát ki magából, aminek mintegy 50 százaléka látható fényből, 45 százaléka infravörös sugárzásból, és 5 százaléka ultraviola (UV) sugárzásból áll.

Ez utóbbi szintén három részre osztható: UVA-ra, UVB-re és UVC-re. Az alacsony hullámhosszú UVC-sugarak legnagyobb részét kiszűri a földfelszínt körülvevő ózonréteg – bár az ózonréteg elvékonyodásával egyre kevésbé.
Az UVA-sugarak hullámhossza a legnagyobb, ez a sugárzás hatol a legmélyebbre a bőrben. Ezektől a sugaraktól nem égünk le, de hosszú távon ez felelős a bőr öregedéséért és bizonyítottan szerepet játszik egy rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásában is.
A bőr barnaságáról és a leégésről is az UVB sugarak gondoskodnak, amelyek szintén hozzájárulnak a bőrrák kifejlődéséhez. Minél nagyobb tengerszint feletti magasságban nyaralunk, annál erősebb UVB-sugárzásnak vagyunk kitéve.

Mindenkinek, de különösen a nagyon világos bőrű, hajú embereknek szükséges a fényvédelem, tulajdonképpen már attól a pillanattól, hogy fedetlen testrészt érhet napsütés. 11 és 15 óra közt pedig kifejezetten kerülendő a direkt napfényen tartózkodás.

A fényvédelem témakörében gyakran elhangzik, hogy magas faktorszámú napvédő krémeket, olajokat használjunk. Ez általános ajánlás?

A napozószereken olvasható SPF (Sun Protection Factor) UVB és UVA-faktor kifejezések az adott ultraibolya-spektrumra vonatkoznak.

A fényvédőfaktor melletti szám azt jelzi, hogy hányszorosan több időt tölthetünk a napon leégés nélkül a naptej használatával. Ha például fényvédő krém nélkül 4 perc alatt leégünk, akkor egy 30 faktoros fényvédő krémmel ez az idő 30x4 percre, azaz mintegy 120 percre tolódik ki.

A vörös vagy világosszőke hajú, fehér bőrű emberek, akik szinte sohasem barnulnak le, viszont nagyon könnyen leégnek, mindenképpen válasszák a maximum 50+-os faktorszámú fényvédőt.

A világosbarna, középszőke hajú, kék, zöld, szürke szemű emberek először leégnek és nehezen barnulnak. Nekik legalább 30-40-es faktorú termék ajánlott.

A világosbarna hajú, barna szemű személyek viszonylag jól barnulnak, nekik legalább 20-30-as fényvédő faktorra van szükségük.

A fekete vagy sötétbarna hajú, barna szemű emberek nagyon ritkán égnek le, ők a 20-as jelölésű készítményeket is használhatják. A 20-as faktorszámú fényvédők gyakorlatilag egy testápolónak felelnek meg.

Ennél alacsonyabb faktorszámú fényvédő ugyanakkor senkinek sem ajánlott.

Mire érdemes még odafigyelni a választásnál?

Elsősorban kettős, fizikai és kémiai fényvédelmet nyújtó fényszűrő készítményeket használjunk.

A fizikai fényvédelmet a cink-oxid vagy titán-dioxid összetevői nyújtják apró lemezkorongok formájában, melyek szorosan egymás mellett elhelyezkedve visszaverik a fényt.

A kémiai fényvédelmet pedig a benzilszalicilátok, illetve benzilcinnamátok biztosítják, amelyek a bőr mélyebb rétegeibe jutó UVA-sugarak semlegesítésével nyújtanak maximális védelmet. A jó választáshoz tanulmányozzuk a termékösszetevőket!

Mikor kenjük be magunkat? Elég a strandon, a napon hozzáfogni?

Mivel az UV-filternek legalább 20 percre van szüksége, hogy a hatását tökéletesen kifejtse, jobb, ha már otthon vagy az öltözőben bekenjük magunkat. Másfél-kétóránként ajánlott az újrakrémezés is, és azt is jó tudni, hogy a sós víz akár teljesen leoldhatja a bőrt védő filmréteget.

A tavalyról megmaradt készítmények helyett pedig jobb, ha új terméket vásárolunk, még ha hűtőben is tároltuk az előzőt. A nagy hőmérsékletváltozás, a levegővel, a vízzel, a homokkal való érintkezés ugyanis néhány hónap alatt tökreteszi a fényvédő faktor hatását és a védelem már nem garantált.
Fontos tudni, hogy fél méterrel a víz felszíne alatt az eredeti sugárzás 40 százaléka mérhető, és mivel a bőrt a víz folyamatosan hűsít, nem is érezzük, hogy égünk, így ilyenkor is ajánlott vízálló terméket használni. Ma már léteznek kifejezetten úszóknak ajánlott gél állagú fényvédők, melyek a vízben kevésbé oldódnak le.

Ellentmondásos információk keringenek arról, leéghetünk- e üvegablak mögött, például az autóban?

Az autó ablaküvege 80 százalékban engedi át az UVA-sugarakat, ezért használjunk legalább UV-filterrel ellátott nappali krémet, UV-szűrő ugyanis a régebbi autótípusokban csak a szélvédőben van, az oldalsó ablaküvegekben nincs.
Kutatások bizonyítják, hogy a sofőrök bal oldali testrészein gyakrabban fordult elő melanoma, mivel döntően erről az oldalról érte őket a napfény. Aki napernyő vagy fa alatt tartózkodik, azt csak az UVsugarak 50-80 százaléka éri, ami bőven elég ahhoz, hogy lebarnuljon.

Milyen rendszerességgel javasolt szűrővizsgálatokra járni?

Az önvizsgálat fontosságát sem lehet eléggé hangsúlyozni. Havonta ajánlatos átnézni a bőrünket, sőt, a körmeinket, fejbőrünket, szemünket is megvizsgálni, ugyanis a ritka melanomafajták – amelyeknek hátterében jellemzően genetikai okok vannak – nyálkahártyákon, tenyéren, talpon, vagy akár köröm alatt is előfordulhatnak.

Az önvizsgálatban nagy szerepet játszik egy családtag vagy ismerős, aki azokat a testrészeket is átnézheti, amelyeket önmagunkon nem láthatunk.
Akinek erősen károsodott a bőre, annak alapvetően megnövekedett a rizikója a bőrrák kialakulására. Éppen ezért minél idősebbek vagyunk, annál fontosabb az anyajegyszűrés, de 20-25 éves kortól már erősen ajánlott. A rendszeres bőrrákszűrés, a teljes testtérképes anyajegyszűrés életmentő lehet, hiszen az idejében felfedezett elváltozások jobb eséllyel kezelhetők.
Minden esetben ajánlatos betartani a bőrgyógyász ajánlását mind a fényvédelemre, mind az otthoni kezelésre, bőrápolásra, mind a szűrések rendszerességére vonatkozóan.

Nyáron is lehet anyajegyszűrést végeztetni?

Azt szoktuk mondani, hogy a fényszegény hónapokra érdemes időzíteni az anyajegyszűrést, mert a bőrön lévő pigmentált részek – például az anyajegyek – változhatnak a fény hatására, tulajdonképpen aktiválódnak.
Ezért aztán, ha valaki visszajön a nyaralásról, könnyen megijedhet, hogy a barnább bőrön az anyajegyek is sötétedtek, számuk is növekedhetett, különösen azoknál, akiknek egyébként is sok anyajegyük volt.
Tehát ha csak az éves ajánlott anyajegyszűrést szeretné valaki elvégeztetni, azt érdemes őszre, télre időzíteni. Ugyanakkor az új képleteket és a gyanús tüneteket mutató anyajegyeket nyáron is fontos bőrgyógyásszal ellenőriztetni.

Fontos tudni, hogy a teljes testtérképes anyajegyszűrés és akár a mesterséges intelligencia segítségével végzett előszűrés komoly segítség lehet a korai felismerés szempontjából, ami pedig jelentősen javítja a bőrrák sikeres kezelésének esélyeit.

www.anyajegyszurokozpont.hu

Kép letöltés

87 KB